Το παιδί-θαύμα της γαλλικής πολιτικής, με σπουδές σε σχολές ελίτ, διεκδικεί με αξιώσεις το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ακραιφνής ευρωπαϊστής χωρίς «κηλίδες» στη πολιτική του σταδιόδρομία χαίρει ευρείας στήριξης.Στην πραγματικότητα ο Μακρόν είναι φιλόσοφος, τουλάχιστον όσον αφορά τις πρώτες σπουδές του. Οι εργασίες του αφορούν τον Μακιαβέλι και τον Χέγκελ. Η πορεία σπουδών που στη Γερμανία καταλήγει συνήθως στο επάγγελμα του οδηγού ταξί, στη Γαλλία μπορεί να οδηγήσει στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας.

Υποδειγματικές σπουδές

Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του Εμανουέλ Μακρόν. Γόνος οικογένειας γιατρών από την πόλη Αμιένη εφοδιάστηκε με όλα τα τυπικά προσόντα και πήρε την κατάλληλη παιδεία ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις κάθε επαγγελματικό πόστο το οποίο στόχευε μέχρι τώρα. Αυτό υποστηρίζει ο Στέφαν Ζαϊντεντόρφ, αναπληρωτής διευθυντής του Γερμανογαλλικού Ινστιτούτου στο Λούντβιχσμπουργκ. «Είναι προϊόν της γαλλικής ελίτ, κάτι που δεν είναι απαραίτητα μόνο αρνητικό. Είχε την ευκαιρία να κάνει ολοκληρωμένες σπουδές σε όλες τις σχολές ελίτ, κατάγεται από μεγαλοαστική οικογένεια και είναι τελικά αυτό εναντίον του οποίου μάχεται η Μερίν Λεπέν στην προεκλογική της εκστρατεία».

Ωστόσο, ο Μακρόν σε αντίθεση με πολλούς επώνυμους, στράφηκε αρχικά στην οικονομία ως οικονομικός διευθυντής υπουργείου, και αργότερα ως τραπεζικός επενδυτής στην ιδιωτική τράπεζα Ρότσιλντ στο Παρίσι. Το οργανωτικό του ταλέντο και οι βαθιές γνώσεις αναγνωρίστηκαν από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, που τον έκανε στην αρχή σύμβουλό του, το 2012 και αργότερα το 2014 σε υπουργό Οικονομίας. Οι έριδες με τα συνδικάτα αλλά κυρίως οι συνεχείς διαξιφισμοί με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς του κόστισαν την υπουργική καρέκλα. Με την παραίτησή του ίδρυσε και το κίνημα En Marche.

Πολιτικός βίος χωρίς σκιές

Στήριξη έχει δεχθεί από επώνυμους διαφορετικών πολιτικών χώρων. Για παράδειγμα, ο γνωστός γάλλος πολιτικός επιστήμων Αλφρέντ Γκροσέ, αλλά και ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ από το κόμμα των Πρασίνων δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν. «Ο Μακρόν επιχείρησε κάτι το εντελώς νέο, είναι ο υποψήφιος που μεταδίδει την ελπίδα, είναι ο πρώτος που τόσο απερίφραστα δηλώνει στους Γάλλους, ότι χωρίς την Ευρώπη η χώρα τους δεν θα τα καταφέρει», είπε πρόσφατα ο Κον Μπεντίτ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο. «Προκαλεί κύματα ενθουσιασμού, κινητοποιείται για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, έτσι όπως δεν έχει γίνει μέχρι τώρα».

Σε έναν προεκλογικό αγώνα που βρίθει σκανδάλων, ο Μακρόν έχει το προτέρημα του «προτέρου έντιμου βίου», υποστηρίζει ο Στέφαν Ζαϊντεντόρφ. «Για την ώρα φαίνεται ότι παρά τις αριστερές του απόψεις είναι ο υποψήφιος με τις περισσότερες πιθανότητες νίκης για τον απλό λόγο ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν αυτοακυρωθεί». Ο Φρανσουά Φιγιόν δίνει μάχη με το σκάνδαλο αργομισθίας της γυναίκας του, ενώ η Μαρίν Λεπέν έχασε την βουλευτική της ασυλίας. Από τα σφάλματα των συνυποψηφίων του ο Εμανουέλ Μακρόν βγαίνει ως ο «οφελημένος τρίτος». Τελευταίες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα στην Μαρίν Λεπέν στο πρώτο γύρο, αλλά στο δεύτερο θα ηττηθεί από τον αντίπαλό της, τον Μακρόν.

Κάρστεν Γκριν / Ειρήνη Αναστασοπούλου