Κύκλοι της Ε.Ε. κατηγορούν τον κ. Σουλτς, ότι προτείνει μεγάλες δομικές αλλαγές στην Ε.Ε., που ουσιαστικά μπορεί να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση υποχείριο των Γερμανών και να επιφέρουν την εξέλιξη της Κομισιόν σε «πραγματική γερμανική Κυβέρνηση».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mεγάλες δομικές αλλαγές στην Ε.Ε., που ουσιαστικά μπορεί να καταστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση υποχείριο των Γερμανών και να επιφέρουν την εξέλιξη της Κομισιόν σε «πραγματική γερμανική Κυβέρνηση», κατηγορείται από κύκλους της Ε.Ε., ότι εισηγείται ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, λόγω του Brexit.
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του, που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο κ. Σουλτς ζητά αυτή η «ευρωπαϊκή Κυβέρνηση» να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών – μελών. Και αυτό το προτείνει ως απάντηση στην απόφαση των Βρετανών για Brexit, καθώς φαίνεται, ότι το Brexit ενόχλησε πολύ και υπάρχουν φόβοι στο Βερολίνο για «σπιράλ θανάτου της Ε.Ε.» αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.

«Το θέμα δεν είναι «περισσότερη Ευρώπη», αλλά να προσδιορίσουμε σαφώς, τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την Ε.Ε. σε διάφορους τομείς»

Δεδομένου, ότι η Τσεχία και η Ουγγαρία έχουν δηλώσει, πως θέλουν να κάνουν δημοψήφισμα, ανάλογο με αυτό των Βρετανών, ο Μάρτιν Σουλτς, εκτελώντας χρέη «δούρειου ίππου», εισηγείται μια «γερμανική δικτατορία» ώστε να αφαιρεθούν από τα κράτη οι δυνατότητες να σκέφτονται, να αντιδρούν και να κάνουν δημοψηφίσματα.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, η εφαρμογή της πρότασής του θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική λογοδοσία στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα περιορίσει την δυσαρέσκεια των πολιτών προς την Ε.Ε., ένα σημαντικό πρόβλημα της οποίας είναι, ότι για τους πολίτες δεν είναι σαφές, ποιος κάνει τι και συχνά η Ε.Ε. θεωρείται υπεύθυνη για αποφάσεις, τις οποίες έχουν λάβει οι Κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Κατά τον κ. Σουλτς, το θέμα δεν είναι «περισσότερη Ευρώπη», αλλά «να προσδιορίσουμε σαφώς, τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες από την Ε.Ε. σε διάφορους τομείς».

«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε υποθέσεις, που μπορούν να ρυθμιστούν εθνικά ή περιφερειακά, αλλά να εστιάσει στα ζητήματα, που μπορούν να διευθετηθούν μόνον από κοινού»

Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αναμιγνύεται σε υποθέσεις που μπορούν να ρυθμιστούν εθνικά ή περιφερειακά, αλλά να εστιάσει στα ζητήματα, που μπορούν να διευθετηθούν μόνον από κοινού, καταλήγει ο ίδιος. Όπως αναφέρουμε σε άλλο άρθο μας, και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι, αν δεν είναι σε θέση να επιλύει τα προβλήματα εγκαίρως, τότε θα αναζητούνται διακυβερνητικές λύσεις.
Επιπλέον, άσκησε κριτική στην πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάϊερ να διοργανώσει, δύο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, συνάντηση των ομολόγων του από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΟΚ.
Οι χώρες, που δεν συμμετείχαν, αισθάνθηκαν ανασφάλεια και αποκλεισμό, επεσήμανε και τόνισε, ότι πρέπει να αποτραπεί η διεύρυνση του χάσματος μεταξύ παλαιών και νέων μελών της Ε.Ε..

european_parliament

Αναφερόμενος δε στην πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για ώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη μέσω δημοσίων επενδύσεων, ο κ.Σουλτς τόνισε, ότι είναι απαράδεκτο να αναβιώσει η λάθος ιδέα, ότι δημιουργείται ανάπτυξη με νέα χρέη.
Δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο κ. Σουλτς, σε άλλη συνέντευξή του, που θα προβληθεί από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επιρρίπτει την ευθύνη για τις δυσλειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, που «δεν αποφασίζουν», ενώ επισημαίνει, ότι τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίζουν, ενδεχομένως όχι πάντα έξυπνα, αλλά με πλειοψηφία και μεγαλύτερη ταχύτητα.