“Η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε – Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτόν, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβας, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Χαμένη ευκαιρία», χαρακτήρισε την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Μπρατισλάβα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Corriere della sera”, ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε με έμφαση τα εξής:
«Εκφράσθηκα με σκληρό τρόπο, όταν στο κείμενο, που παρουσιάσθηκε, δεν βρήκα ούτε μια σειρά, η οποία να αφορά την Αφρική και την μετανάστευση, ή την Ευρώπη και την κοινωνική ανάπτυξη. Για να δοθεί νέα ώθηση, πρέπει να αλλάξουμε την πορεία, την οποία ακολουθεί η Ευρώπη και όχι να αλλάξουμε το μέγαρο, στο οποίο διεξάγεται η Σύνοδος. Κάποιοι κάνουν, πως δεν καταλαβαίνουν, ότι το μεταναστευτικό δεν εξαντλείται στην συμφωνία -η οποία πρέπει να τύχει επαλήθευσης- με την Τουρκία. Πρέπει να αναγνωρίσουμε, ότι η ευρωπαϊκή λιτότητα απέτυχε, ενώ η αμερικανική πολιτική επενδύσεων έκανε την προεδρία Ομπάμα να επιτύχει ρεκόρ σε θέσεις εργασίας. Δεν πρόκειται για επίθεση, αλλά για καταγραφή της πραγματικότητας».

“Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτόν, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβαςο, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης”!

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός αποσαφήνισε, ότι δεν έχει κάποιο προσωπικό θέμα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, και συμπλήρωσε: «Η Ιταλία δίνει την συμβολή της, όταν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια.
Αν κάποιοι θέλουν να περάσουμε τα απογεύματα, γράφοντας κείμενα χωρίς ψυχή και ορίζοντα, μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους».
Αναφερομενος στην Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, ο επικεφαλής της ιταλικής Κυβέρνησης τόνισε: «Δεν ξέρω, σε τι αναφέρεται η Καγκελάριος Μέρκελ, όταν μιλά για το πνεύμα της Μπρατισλάβας. Αν προχωρήσουμε με τον τρόπο αυτόν, αντί για το πνεύμα της Μπρατισλάβας, θα συζητήσουμε για το φάντασμα της Ευρώπης. Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στον Δούναβη, όλοι μαζί. Αλλά εγώ ήλπιζα να απαντήσω στην κρίση, που προκλήθηκε από το Brexit, όχι μόνον να κάνω έναν γύρο με βάρκα».
Παράλληλα, ο Ματτέο Ρέντσι κατέστησε σαφές, πως «η Ιταλία, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό της του 2017, θα σεβασθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά προσθέτει, ότι «όπως προβλέπουν οι κανόνες, θα τεθούν εκτός δημοσιονομικού συμφώνου οι δαπάνες για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, αλλά και εκείνες για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, την οποία η Ευρώπη δεν καταφέρνει να διαχειριστεί».

“Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν κάποιος θέλει να κάνει την Ιταλία να σιωπήσει, επέλεξε λάθος μέθοδο, ουσία και παραλήπτη”!

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «η Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα σχετικό με το εμπορικό πλεόνασμα, καθώς δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 6%, ενώ τώρα βρίσκεται στο 9%».
«Δεν ζητά κανείς από τους Γερμανούς να εξάγουν λιγότερο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περισσότερες επενδύσεις. Μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που θα βοηθούσαν την Ευρωζώνη», τόνισε ο επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Είμαι υποχρεωμένος να πω, ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν κάποιος θέλει να κάνει την Ιταλία να σιωπήσει, επέλεξε λάθος μέθοδο, ουσία και παραλήπτη», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Σε σχέση με το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο Ματτέο Ρέντσι ζήτησε να υπογραφούν οι συμφωνίες με την Αφρική, που είχαν αποφασιστεί στην Σύνοδο της Μάλτας, πέρυσι και να αναγκασθούν όλες οι χώρες-μέλη να συμβάλουν στις επανεγκαταστάσεις, «από την στιγμή, που πολλοί φέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα», επιμένοντας να τύχουν της πρέπουσας διαχείρισης οι επαναπατρισμοί, «τους οποίους, προς το παρόν, υλοποιεί η Ιταλία, την στιγμή, που η Ευρώπη αρκείται να οργανώνει συνέδρια».

ITALIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ