Όπως αναφέρει ο Δ. Καραγεωργόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
-Με 82.000 περισσότερες αποχωρήσεις από ότι προσλήψεις και με πολλούς εργαζόμενους να πέφτουν θύματα των εργοδοτών τους ή και να δουλεύουν απλήρωτοι επί μήνες, η ανεργία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Ελλάδα έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα!
Αντιδρασεις και εκνευρισμό προκάλεσε στους εργαζόμενους η δήλωση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, ότι το ισοζύγιο απολύσεων – προσλήψεων ήταν θετικό τον μήνα Οκτώβριο,!
Και αυτό, επειδή η δήλωση αυτή έγινε από επίσημο εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την στιγμή, που τον Οκτώβριο εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους και έμειναν άνεργοι, χωρίς να υπάρχει για τους περισσότερους από αυτούς η προοπτική να βρουν σύντομα κάποια θέση απασχόλησης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν σήμερα απλήρωτοι επί μήνες, αρκετοί άλλοι αναγκάζονται να εμφανίζονται ως «μερικής απασχόλησης», ενώ δουλεύουν δεκάωρα, ενώ το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει τα «στραβά μάτια» ή σε κάποιες περιπτώσεις προστατεύει τους κακόπιστους εργοδότες! erga
Ο μήνας που πέρασε, χαρακτηρίζεται ως “Μαύρος Οκτώβρης της Ανεργίας» από τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας & Γραμματέα Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ. «Είχαμε ρεκόρ απολύσεων», ανέφερε σε δηλώσεις του, “με 82.000 περισσότερες αποχωρήσεις από ότι προσλήψεις. Όσο κι’ αν προσπαθούν κάποιοι στο Κυβερνητικό στρατόπεδο να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τα ψυχικά προβλήματα, τα προβλήματα υγείας και ο κοινωνικός αποκλεισμός θα συμπεριλαμβάνονται στα αποτελέσματα της πολιτικής της λιτότητας για τους ανέργους.

“Η ενίσχυση της αβεβαιότητας και τα επιπλέον μέτρα υλοποίησης της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, αποτελούν τους κύριους παράγοντες, που απειλούν να ανατρέψουν την τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας”!

Η ενίσχυση της αβεβαιότητας, καθώς και τα επιπλέον μέτρα υλοποίησης της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης, αποτελούν τους κύριους παράγοντες, που βραχυπρόθεσμα απειλούν να ανατρέψουν την τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας”, υπογράμμισε ο ίδιος.
Εκτός, όμως, από τους άνεργους, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ένα εκατομμύριο αγγίζουν πλέον οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς εισπράττουν κάτι έναντι των δεδουλευμένων τους, ή ακόμη και τίποτα!
Ο φόβος του λουκέτου στην επιχείρηση και όχι ο φόβος της δικής τους απόλυσης, όπως λέει ο κ.Καραγεωργόπουλος, πολλές φορές κρατάει κλειστά τα στόματα των εργαζομένων, που αναγκάζονται να μην καταγγείλουν αυτά τα περιστατικά.
“Δεν είναι λίγοι οι εργοδότες, που αναζητούν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για να μειώσουν το κόστος εργασίας. Ένας από αυτούς είναι η ασφάλιση και η αμοιβή με ευέλικτες μορφές, ενώ στην πραγματικότητα η δουλειά είναι με ωράριο υπερπλήρες. Εκεί υπάρχει «μαύρη» έξτρα αμοιβή, “κάτω από το τραπέζι” ή εκμετάλλευση… γαλέρας, αφού οι εργαζόμενοι πληρώνονται για τέσσερις ώρες και δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες ημερησίως”.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας καταγγέλει, πως το ΣΕΠΕ, όχι μόνον κλείνει τα μάτια στις περισσότερες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά φθάνει και στο σημείο ακόμα και να… “εξαφανίζει” τα πρόστιμα!

Σοβαρές καταγγελίες και για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, υποστηρίζοντας, πως το ΣΕΠΕ, όχι μόνον κλείνει τα μάτια στις περισσότερες περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αλλά φθάνει και στο σημείο ακόμα και να… “εξαφανίζει” τα πρόστιμα!
“Υπάρχουν περιπτώσεις, που οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, επεβλήθησαν πρόστιμα και η ηγεσία του ΣΕΠΕ κεντρικά… με κάποιο «μαγικό τρόπο» έσβησε τα πρόστιμα…”, δηλώνει ο ίδιος.
Ο κ. Καραγεωργόπουλος χαρακτηρίζει ως «μόδα» του τελευταίου χρονικού διαστήματος τις πτωχεύσεις επιχειρήσεων, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά, κατά τα οποία επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι και οι πιστωτές χάνουν τα χρήματά τους και οι επιχειρηματίες… παραμένουν εύρωστοι οικονομικά και συνεχίζουν τη χλιδάτη ζωή τους!
“Μάλιστα, υπάρχουν και συγκεκριμένα δικηγορικά γραφεία, με στρατιές δικηγόρων / συνεργατών, που εναλλάσσονται σε διάφορους ρόλους. Άλλοτε παίζουν τον ρόλο του εκπροσώπου του επιχειρηματία και άλλοτε τον ρόλο «λαγού», για λογαριασμό κάποιου πιστωτή, που καταθέτει την αίτηση πτωχεύσεως ή που παρεμβαίνει επιπροσθέτως υπέρ της αίτησης πτωχεύσεως.

“Αντί πτωχεύσεως, θα μπορούσαν πολλές επιχειρήσεις να διασωθούν και να συνεχίσουν την λειτουργία τους μέσω νέων σχημάτων και νομικών προσώπων, διασώζοντας ταυτόχρονα και τις θέσεις εργασίας”!

Στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι πιστωτές δεν «παίρνουν καθόλου χαμπάρι» και βρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων, ανήμποροι να υπερασπιστούν πλέον τα συμφέροντά τους.
Σε όλη αυτή την διαδικασία, το ελληνικό Δημόσιο, που συνήθως είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής, είτε απουσιάζει και δεν εκπροσωπείται νομικά, είτε πραγματοποιεί μια «χαλαρή» εκπροσώπηση, μέσω κάποιου δικηγόρου, που έλαβε την ίδια ημέρα το πρωί την εντολή και που συνήθως δεν έχει προλάβει καν να διαβάσει το δικόγραφο.”
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας διαπιστώνει απουσία πολιτικής βούλησης για ριζοσπαστικές αποφάσεις στο Εθνικό Πτωχευτικό Δίκαιο.
“Αντί πτωχεύσεως, θα μπορούσαν πολλές επιχειρήσεις να διασωθούν και να συνεχίσουν την λειτουργία τους, διασώζοντας τις θέσεις εργασίας -αν όχι όλες, τουλάχιστον τις περισσότερες- εφ’ όσον οι εργαζόμενοι και ένα μέρος των πιστωτών είχαν την δυνατότητα με κάποιο τρόπο να καταθέσουν ένα δικό τους πλάνο βιωσιμότητας, μέσω νέων σχημάτων και νομικών προσώπων, απαλλαγμένων από τις ευθύνες της προηγούμενης ιδιοκτησίας. Είναι προτιμότερο μια επιχείρηση να παραμένει ανοιχτή και να κάνει restart, χωρίς την συμμετοχή της προηγούμενης ιδιοκτησίας, παρά να πτωχεύει, να χτυπά «κανόνι» και να χάνουν όλοι τα χρήματά τους, με τις γνωστές συνέπειες και «ανωμαλίες», που προκαλούνται στην αγορά”, τονίζει ο κ. Καραγεωργόπουλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ