Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε έντονες διπλωματικές και παρασκηνιακές κινητοποιήσεις προχωρά τελευταία η Τουρκία, με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία και να εξαναγκάσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να «συρθεί» σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο 2015.
Όπως αναφέρει το τουρκικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο TRT και στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού, επισκέφθηκε την Άγκυρα ο «Υπουργός» Εξωτερικών του ψευδοκράτους των κατεχομένων Οζντίλ Ναμί, όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.KIPROS
«Επιθυμία μας είναι, το 2015 να γίνει το έτος επίλυσης του προβλήματος στην Κύπρο. Δεν υπάρχει καμία απόκλιση απόψεων της Τουρκίας και των Κατεχομένων, στο συγκεκριμένο θέμα» είπε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του, στις οποίες προέβη μετά την λήξη της συνάντησης.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Θέλουμε να κάνουμε μαζί το 2015 έτος επίλυσης του Κυπριακού»

«Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απηύθυνε έκκληση στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να επιστρέψει με ειλικρίνεια στο τραπέζι των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας, ότι θέλουν όλοι μαζί να κάνουν το 2015 έτος συνομιλιών και επίλυσης», τονίζει το ρεπορταζ του TRT.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του TRT στην συνέχεια, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε: «Δυστυχώς η ελληνοκυπριακή πλευρά με διάφορα προσχήματα δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να περάσει αυτό το τεστ ειλικρίνειας (!) και αποχώρησε από τις συζητήσεις. Υπάρχει μια εικόνα. Από την μια τα Κατεχόμενα, που υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν, και παράλληλα αποδέχονται τις συγκλίσεις, που σημειώθηκαν μέχρι σήμερα, και από την άλλη η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία, δυστυχώς, λέει όχι στο σχέδιο Ανάν, και η οποία δεν θέλει να αποδεχτεί ακόμη και σήμερα τις συγκλίσεις, απουσιάζοντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι Τούρκοι ιδρύουν Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών στις ΗΠΑ για να επηρεάζουν τα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων

Από έγκυρους δημοσιογραφικούς κύκλους έγινε γνωστό, ότι οι Τούρκοι ετοιμάζουν σχέδιο επηρεασμού του αμερικανικού Κογκρέσου, με την δημιουργία Αμερικανο-τουρκικού Ινστιτούτου, με σκοπό την προώθηση των προκλητικών σχεδίων τους στην Κύπρο.
Το «Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών», όπως θα ονομάζεται, θα έχει έδρα την Ουάσιγκτον, για να είναι κοντά στα κέντρα των αμερικανικών πολιτικών αποφάσεων, και θα πραγματοποιεί εργασίες σχετικά με τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις και την Τουρκία γενικότερα .
Το ίδρυμα αυτό, φιλοδοξεί να «υποβάλει» τις απόψεις της Τουρκίας στον Λευκό Οίκο, αλλά και να γίνει ένας οργανισμός με διεθνές κύρος επάνω σε διεθνή θέματα, περνώντας με ύπουλο τρόπο στην Ουάσιγκτον τις τουρκικές θέσεις.
Πρόεδρος αυτού του Ινστιτούτου, το οποίο θα αποτελεί ένα ακόμη « μακρύ χέρι» της Άγκυρας στις ΗΠΑ, φέρεται να είναι ο Αλί Τσινάρ. Ο ίδιος, μάλιστα, δήλωσε, ότι μέσω αυτού του οργανισμού, θα διεξάγονται «αντικειμενικές και σωστές έρευνες και δημοσιεύσεις όσον αφορά τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις».