– Ο πρώην Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης και ο Αμερικανός φίλος του και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όστιν, Τζέημς Γκάλμπρεϊθ συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς, που υπογράφουν την επιστολή.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με κοινή τους επιστολή, που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian», 17 διεθνούς κύρους οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο, καλούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να υποστηρίξουν την Ελλάδα και να ψηφίσουν υπέρ των βασικών αρχών που θεσπίζουν τα Ηνωμένα Έθνη για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, που περιλαμβάνονται σε σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. akropolis11
Ο πρώην Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, είναι ένας από τους οικονομολόγους αυτούς, που υπογράφουν την επιστολή στην «The Guardian», ενώ την επιστολή υπογράφει και ο Αμερικανός επιστήθιος φίλος του και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όστιν, Τζέημς Γκάλμπρεϊθ.
Στην κοινή τους επιστολή οι 17 οικονομολόγοι αναφέρουν, πως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που διεξάγεται στα Ηνωμένα Έθνη στις 10 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές, θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών»

«Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές, θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στην οποία οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών, παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό το ψήφισμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να γίνει ένα θέμα, που θα μπει σε δημόσια διαβούλευση», αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή.
Ακολούθως, στην επιστολη σημειώνεται, πως η ελληνική κρίση κατέστησε σαφές, πως ένα κράτος, από μόνο του, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με λογικούς όρους για την αναδιάρθρωση του χρέους του μέσα στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο, ακόμη και αν αυτά τα χρέη είναι συχνά μακροπρόθεσμα μη βιώσιμα. «Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ελλάδα αντιμετώπισε από τους πιστωτές μια πεισματική άρνηση να εξεταστεί οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και αν η άρνηση αυτή στάθηκε σε αντίφαση με τις συστάσεις του ΔΝΤ», εξηγεί η επιστολή.

«Οι αρχές, που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, είναι η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση»

Αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Αργεντινής και τις αρχές, που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, οι 17 οικονομολόγοι αναφέρουν, πως αυτές είναι η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.
Οι ίδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας: «Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της, κόντρα στην κοινή λογική. Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους της, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της. Είναι ένα θέμα, που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

«Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς Οργανισμούς»

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Το ελληνικό δράμα, που εκτυλίχθηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές, ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς Οργανισμούς. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς, που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτου του ψηφίσματος».

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής οικονομολόγοι:
-Yanis Varoufakis Former Greek minister of finance
-James Galbraith University of Texas Austin
-Heiner Flassbeck Former chief economist, Unctad
-Martin Guzman Columbia University
-Jacques Généreux Sciences Po
-Steve Keen Kingston University
-Gabriel Colletis Toulouse 1 University
-Michel Husson IRES
-Benjamin Lemoine Paris-Dauphine University
-Mariana Mazzucato University of Sussex
-Robert Salais IDHE, Marc Bloch
-Bruno Théret Paris-Dauphine University
-Xavier Timbeau Principal director, OFCE
-Gennaro Zezza Levy Economics Institute
-Giovanni Dosi Scuola Superiore Sant’Anna
-Engelbert Stockhammer Kingston University
-Ozlem Onaran University of Greenwich