Κείμενο – φωτογραφίες: Γεράσιμος Αλεξάτος.

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα εκατό χρόνια ελληνικής παρουσίας στο Γκαίρλιτς με σκηνικό την εξαίρετη εσωτερική αυλή του παλιού δημαρχείου της πόλης (16ος αιώνας). Η εκδήλωση, που έγινε στο πλαίσιο των Εορτών της Παλαιάς Πόλης, αγκαλιάστηκε θερμά από πολλούς απογόνους των Ελλήνων της εποχής εκείνης και όχι μόνο. Υπήρξαν παρουσίες από πολλές πόλεις της Γερμανίας, την Πράγα ακόμα και από τις Βρυξέλλες.
Με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολούθησε ο κόσμος τη διάλεξη του Γεράσιμου Αλεξάτου, που συνοδευόταν από μαρτυρίες ανθρώπων της εποχής και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καραγιαννάκου με συνεντεύξεις απογόνων από Ελλάδα και Γερμανία. Ακολούθησε ελληνικό γλέντι με ελληνικούς μεζέδες και μουσική από θαυμάσιο ελληνοπολωνικό συγκρότημα.

(Σημείωση της εκδότριας της Ε.Γ. Γεωργίας Κωστακοπούλου: Αναλυτικό ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, άρθρα και παρουσίαση βιβλίου στο επτασέλιδο αφιέρωμα της έντυπης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ που κυκλοφορεί την ερχόμενη εβδομάδα σε όλες τις γερμανόφωνες χώρες).

 

gkairlits1