Επιμέλια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Έπειτα από κυβερνητική απόφαση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχωρεί στρατόπεδα για να φιλοξενηθούν σε αυτά πρόσφυγες! Την απόφαση αυτή έκανε γνωστή η Κυβέρνηση με Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Το Δελτϊο Τύπου αναφέρει τα εξής:
“Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Δ. Παπαγιαννάκος.Boats from migrants arrival at Pozzallo Italy
Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.
Για τον λόγο αυτόν κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ, σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

“Παραχωρούνται τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης”

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:
1. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:
α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά,
β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων,
γ. την στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες,
δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για την δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
2. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής, προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.
Κοινή εκτίμηση ήταν, ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε, τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όσο και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ