Γιόρτασαν οι Ηπειρώτες του Νταχάου-Κάρλσφελντ και των περιχώρων την 102η ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

Γράφει η συνεργάτιδα της Ε.Γ. Ρένα Τσόγκα.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Bürgerhaus του Karlsfeld, παρουσία των δημάρχων των πόλεων Νταχάου και Κάρλφελντ καθώς και πολλών εκπροσώπων διαφόρων συλλόγων και φορέων από τις περιοχές του Νταχάου, του Κάρλσφελντ, του Χάαρ και του Μονάχου η «Ηπειρωτική Κοινότητα» Νταχάου-Κάρλσφελντ και περιχώρων γιόρτασε την 102η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, το Σάββατο 14 Μάρτιου 2015.DEFTERI
Στην όμορφη αυτή γιορταστική εκδήλωση, που τίμησαν με την παρουσία τους τα μέλη και οι φίλοι της «Ηπειρωτικής Κοινότητας» καθώς και πολλοί καλεσμένοι από την ευρύτερη περιοχή, παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι δήμαρχοι του Νταχάου και του Κάρλσφελντ, εκφράζοντας και οι δυό τους την χαρά και την ικανοποίησή τους, που παρευρίσκονται στην εκδήλωση αυτή της ενωμένης και πάλι Κοινότητας, δηλώνοντας δημόσια την υποστήριξη τους στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου, στο έργο του και στις προσπάθειες του για την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων των Ηπειρωτών των περιοχών τους.
Απευθύνοντας χαιρετισμό και ο ταμίας της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης κ. Νίκος Σταμάτης, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής επετείου και μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, ευχόμενος δύναμη και επιτυχία στο έργο του νέου ΔΣ για την διατήρηση της παράδοσης και σ’ αυτήν την γωνιά της Βαυαρίας.

«Η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων δεν οφείλεται μόνον στους Ηπειρώτες. Μόχθησαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν Έλληνες από όλες τις γωνιές της χώρας και έξω από αυτήν, διδάσκοντάς μας τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης»

Αξίζει να αναφερθεί, ότι για την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την σημασία της μίλησε ο πρόεδρος της «Ηπειρωτικής Κοινότητας» κ. Βασίλης Δοκόπουλος, ο οποίος είπε τα εξής:TRITI
«Αξιότιμε δήμαρχε, αξιότιμοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των συλλόγων, φίλοι προσκεκλημένοι, μέλη του συλλόγου, κυρίες και κύριοι, πατριώτες και πατριώτισσες!
Εκ μέρους της Ηπειρωτικής Κοινότητας Νταχάου – Κάρλσφελντ και περιχώρων σας καλωσορίζω σε μια ιδιαίτερα σημαντική για εμάς συνάντηση.
Το κοινό σημείο όλων των παρισταμένων σήμερα είναι ο πολιτισμός.
Μέσα από την παρουσία μας αποδεικνύουμε όλοι, ότι, πέρα από τα προσωπικά ή συλλογικά μας προβλήματα, πέρα από τις εξελίξεις στο κοινωνικοπολιτικό μας περιβάλλον, είτε εδώ είτε στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, όλοι είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε και να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας στις νεότερες γενιές και στους φίλους Γερμανούς, που παρίστανται αλλά και για να θυμηθούμε κι’ εμείς οι ίδιοι τον πλούτο και την ομορφιά της ηπειρωτικής παράδοσης.
Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος, που αυτή την στιγμή ηγούμαι ενός συλλόγου με μια ιστορία 35 ετών και με ιδιαίτερα πλούσιο έργο.
Η αφορμή της παρουσίας μας σήμερα είναι η απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Η αναμέτρηση για την κατάληψη της Πρωτεύουσας της Ηπείρου κράτησε σχεδόν 3 μήνες από τον Νοέμβριο του 1912 ως τον Φεβρουαρίου του 1913 και τέλειωσε με την παράδοση της πόλης τα ξημερώματα της 21ης Φεβρουαρίου 1913.
Στις 22 Φεβρουαρίου ο ελληνικός στρατός παρέλασε στα ελεύθερα πλέον Ιωάννινα μετά από 483 χρόνια σκλαβιάς .
Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων σημαίνει ουσιαστικά και την λήξη του 1ου Βαλκανικού Πολέμου, αφού, χωρίς ουσιαστική αντίσταση ο ελληνικός στρατός απελευθέρωνε μέχρι την 5η Μαρτίου την Βόρεια Ήπειρο.
Η απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων δεν οφείλεται, βεβαίως, μόνο στους Ηπειρώτες. Μόχθησαν και θυσιάστηκαν γι’ αυτήν Έλληνες από όλες τις γωνιές της χώρας και έξω από αυτήν, διδάσκοντάς μας για άλλη μια φορά τις αξίες της αλληλοβοήθειας και της αλληλοϋποστήριξης.TETARTI
Παραδειγματισμένοι από αυτό το γεγονός, με την εμπειρία και την γνώση των παλαιοτέρων και τον ενθουσιασμό των μελών του συλλόγου μας, προσδοκούμε ένα μέλλον λαμπρό για εμάς και τα παιδιά μας, ένα μέλλον γεμάτο παράδοση. Γιατί, φίλες και φίλοι, η παράδοση μας είναι συστατικό εμπλουτισμού της πολυπολιτισμικής κοινωνίας που ζούμε και όχι πρόσκληση για απομόνωση.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την παρουσία τους και την συμβολή τους στην σημερινή εκδήλωση: Τον Δήμαρχο Νταχάου, τον Δήμαρχο Κάρλσφελντ, το Ελληνικό Γενικο Προξενείο Μονάχου, τον Εκπρόσωπο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, τον αδελφό Σύλλογο «Ηπειρωτική Κοινότητα» Μονάχου, τον Σύλλογο Ποντίων Νταχάου, τον Σύλλογο Μακεδονίας-Θράκης Νταχάου, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νταχάου, την Α.Ε «Γαλανόλευκος» Νταχάου, την ελληνική Κοινότητα Χάαρ, την ελληνική Κοινότητα Κάρλσφελντ, την ελληνική Κοινότητα Αουγκσμπουργκ,
τον Σύλλογο «Λόγου, Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού της Βαυαρίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταριάς»

«Έφεραν την Ήπειρο και τις μελωδίες της στην καρδιά της Βαυαρίας»

Φορώντας όμορφες παραδοσιακές στολές, τα αγόρια και τα κορίτσια των χορευτικών τμημάτων των «Ηπειρωτικών Κοινοτήτων» Νταχάου και Μονάχου χόρεψαν παραδοσιακούς ηπειρωτικούς χορούς ενώ οι καλεσμένοι μουσικοί και τραγουδιστές ηπειρώτικων δημοτικών τραγουδιών από την Ελλάδα, Δόκιμος Χαραλάμπους και Μάκης Κωνσταντίνος στο κλαρίνο, αλλά και Δημήτρης Τζίμας και Γρηγόρης Λιόλης στο τραγούδι, έφεραν την Ήπειρο και τις μελωδίες της στην καρδιά της Βαυαρίας και φρόντισαν για ένα γλέντι με πολύ κέφι και χορό, που κράτησε μέχρι αργά.

 

ekti