OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Ο νέος Κώδικας προκαλεί στρεβλώσεις στην απονομή δικαιοσύνης και συρρικνώνει τα ατομικά, εργατικά και επαγγελματικά δικαιώματα του δικηγόρου.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αναστάτωση στον χώρο της Δικαιοσύνης κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, καθώς οι περισσότεροι δικηγόροι σε όλη την χώρα προτίθενται να προχωρήσουν σε μαζικές κίνητοποιήσεις και αποχές από την εργασία τους, αν η Κυβέρνηση προχωρήσει από τις αρχές του 2016 στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως έχει προγραμματίσει.
Με βάση τον ήδη ψηφισθέντα νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η διαδικασία της πολιτικής δίκης θα διεξάγεται, κατ’ αρχήν, δι’ εγγράφων, και θα λαμβάνει χώρα βάσει συγκεκριμένων προθεσμιών. Τα δικόγραφα, θα κατατίθενται ηλεκτρονικά και μέσα σε 130 ημέρες οι διάδικοι θα έχουν χρόνο να αντικρούσουν τα χαρτιά (ισχυρισμούς)του άλλου και να συμπληρώσουν τα δικά τους.

Η εξέλιξη αυτή στην Δικαιοσύνη μπορεί να οδηγήσει και σε υπονόμευση του δικηγορικού επαγγέλματος ως «ελεύθερου»

Με το νέο σύστημα κατάργησης του ακροατηρίου, οι δικηγόροι θα δικάζουν πλέον χωρίς να είναι παρόντες. Αυτό σημαίνει, ότι σταδιακά το σύνολο των υποθέσεων σε όλη την χώρα θα συγκεντρωθεί σε μερικούς μόνον μεγαλοδικηγόρους, που θα αναλαμβάνουν τις υποθέσεις και θα τις δικάζουν “δι’ αποστάσεως”, χρησιμοποιώντας, όταν αυτό χρειάζεται, άλλους, πενιχρά αμοιβόμενους, δικηγόρους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μάλιστα, όπως εκτιμούν πολλοί εκπρόσωποι του δικηγορικού κόσμου, μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει και σε υπονόμευση του δικηγορικού επαγγέλματος ως «ελεύθερου», καθώς οι διογκωμένες αυτές υποθέσεις σίγουρα δεν θα διεκπεραιώνονται με εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά με δικηγόρους με πάγια αντιμισθία, ως πιο “οικονομικό μέσο”.

Θα φθάσουμε σε ένα αμφιβόλου ποιότητας σύστημα παροχής δικαιοσύνης, στο οποίο διασπάται η αρχή της αμεσότητας και αποψιλώνεται η αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας καθώς δεν θα μπορεί ο δικαστής να αξιολογήσει το ήθος και την αξιοπιστία του μάρτυρα

Πολλοί δικηγόροι πιστεύουν, ότι τελικά θα ισχύει ένα αμφιβόλου ποιότητας σύστημα παροχής δικαιοσύνης, χωρίς να υπάρχει σιγουριά, ότι μπορεί να διαφυλάξει το αυθεντικό της διαδικασίας και θεωρούν, ότι παραβιάζονται διεθνείς συμφωνίες, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ ακόμη διασπάται η αρχή της αμεσότητας και αποψιλώνεται η αρχή της αναζήτησης της ουσιαστικής αλήθειας, καθώς ο δικαστής θα βασίζεται σε μια ένορκη κατάθεση, που «υπαγόρευσε» ο πιο «διαβασμένος» των διαδίκων.
Όπως υποστηρίζουν πολλοί εκπρόσωποι του δικηγορικού κλάδου, με το νέο σύστημα δεν θα μπορεί ο δικαστής να αξιολογήσει το ήθος και την αξιοπιστία του μάρτυρα, καθώς όλες οι «μαρτυρικές καταθέσεις» εξισώνονται. Έτσι τα αποδεικτικά μέσα υποβαθμίζονται, ενώ ευνοείται σαφώς η ισχυρότερη πλευρά.

Όταν προτάθηκε αυτό το σύστημα για πρώτη φορά, οι δικηγόροι αντέδρασαν, καταδίκασαν με δημοψήφισμα τις τροποποιήσεις αυτές και προχώρησαν σε αποχές διαρκείας

Πολλοί δικηγόροι κάνουν επίσης θέμα και για τις ασφυκτικές προθεσμίες κατά το στάδιο της εκτέλεσης, όπου και πάλι θεωρούν, ότι καταλύονται βασικά δικαιώματα και τονίζουν, ότι, όταν προτάθηκε αυτό το σύστημα για πρώτη φορά, οι δικηγόροι αντέδρασαν έντονα, καταδίκασαν με δημοψήφισμα τις τροποποιήσεις αυτές με το συντριπτικό ποσοστό των 92% και προχώρησαν σε αποχές διαρκείας.
Η σημερινή Κυβέρνηση, που ήταν τότε αξιωματική αντιπολίτευση, υποσχέθηκε, πως δεν θα περάσουν αυτές οι τροποποιήσεις. Παράλληλα, οι δικαστικές Ενώσεις είχαν ταχθεί με τις θέσεις του δικηγορικού κόσμου στο θέμα των τροπολογιών του Κώδικά Πολιτικής Δικονομίας.
Όμως, η αποχή των δικηγόρων ανεστάλη αμέσως με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου, δεδομένων και των δεσμεύσεων της νέας Κυβέρνησης .

Συρρικνώνονται τα ατομικά, εργατικά και επαγγελματικά δικαιώματα του δικηγόρου, που πλήττεται και από την αφαίρεση δικηγορικής ύλης, την επιβολή του ΦΠΑ, την αύξηση των δικαστικών εξόδων και τις συνεχείς στρεβλώσεις στην απονομή δικαιοσύνης

Μετά από 6 μήνες, αυτά τα νομοθετήματα ψηφίσθηκαν εν μια νυκτί (όπως όλα τα προαπαιτούμενα) με την μορφή του κατεπείγοντος, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους να μην αντιδρούν και να αναβάλουν τις συζητήσεις για τον Κώδικα για τον Σεπτέμβριο. Τότε ήρθαν οι εκλογές και από τότε δεν έχει ακουστεί τίποτα το νεότερο, ενώ αναμένεται η δρομολόγηση σεμιναρίων για την παρουσίαση του νέου Κώδικα.
Σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών δικηγόρων, η εξέλιξη αυτή και η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το 2016, θα οδηγήσει σε μεγάλες αντιδράσεις του δικηγορικού κόσμου, που διακατέχεται από αγανάκτηση, επειδή, εκτός από αυτό, συρρικνώνονται τα ατομικά, εργατικά και επαγγελματικά του δικαιώματα, καθώς πλήττεται και από την αφαίρεση δικηγορικής ύλης, την επιβολή του ΦΠΑ, την αύξηση των δικαστικών εξόδων και τις συνεχείς στρεβλώσεις στην απονομή δικαιοσύνης, που προκαλεί την μεγάλη δυσαρέσκεια όλης της ελληνικής κοινωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ