Όπου τονίζεται, ότι «η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία».
Π. Λαφαζάνης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση, που οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις και να του θέσει υπόψη εναλλακτικές λύσεις».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο απόφασης, που κατέθεσε η ηγεσία του κόμματος και στην οποία τονίζεται, ότι «η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπογράψει μνημονιακή συμφωνία» και επισημαίνεται, ότι τέσσερις μήνες τώρα «αρνούμαστε τα ιταμά τελεσίγραφα».syriza
Την ίδια ώρα, απορρίφθηκε, με ψήφους 75 υπέρ, 95 κατά και μία λευκή η τροπολογία εννέα μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που πρόσκεινται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), οι οποίοι τονίζουν, ότι «το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια, ώστε να περάσει μια συμφωνία, μνημονιακής κοπής με νέα οδυνηρά μέτρα, η οποία θα παρουσιαστεί σαν αναγκαία, περίπου σαν νίκη της Κυβέρνησης απέναντι σε δύσκολους αντιπάλους».

Η Κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, αλλά συνεχίζει να επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, που εγκρίθηκε, το ότι η Κυβέρνηση απορρίπτει τα τελεσίγραφα, δεν σημαίνει, ότι δεν επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελή λύση. Παράλληλα σημειώνεται, ότι η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αρθεί το αδιέξοδο.
Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται, ότι αντίπαλοι της συνοχής των ευρωπαϊκών λαών είναι οι φανατικοί της λιτότητας, που υπονομεύουν την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υιοθετώντας αδιάλλακτες θέσεις και επιχειρώντας τον πιστωτικό στραγγαλισμό της ελληνικής Οικονομίας.
«Όσοι πιστεύουν, ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με την φωτιά», υπογραμμίζεται, ενώ επίσης τονίζεται, ότι «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία, ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων».

Να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «Θεσμοί» συνεχίσουν την ίδια εκβιαστική τακτική, ζήτησε η «Αριστερή Πλατφόρμα»

Η «Αριστερή Πλατφόρμα», από την πλευρά της, κατέθεσε ένα δισέλιδο κείμενο, με το οποίο ζητεί να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ αν οι «Θεσμοί» συνεχίσουν την «ίδια εκβιαστική τακτική».
Στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας» αναφέρεται, ότι η Κυβέρνηση, εφόσον οι «Θεσμοί» συνεχίσουν τις επόμενες ημέρες την ίδια, εκβιαστική, όπως χαρακτηρίζεται, τακτική, οφείλει να δηλώσει από τώρα και ευθέως, ότι δεν θα «πνίξει» τον ελληνικό λαό, αποστραγγίζοντας τις οικονομίες του και δεν θα πληρώσει την επόμενη δανειακή δόση του ΔΝΤ.
Επιπλέον, σημειώνεται στο κείμενο της «Αριστερής Πλατφόρμας», η Κυβέρνηση οφείλει να δηλώσει, ότι σχεδιάζει, σε οικονομικό, κοινωνικό , πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, εναλλακτικές απαντήσεις για την πορεία της χώρας, οι οποίες θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματός της.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση, που οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις και να του θέσει υπόψη εναλλακτικές λύσεις»

Εξάλλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από την Κυβέρνηση, της οποίας ο ίδιος του είναι Yπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση, που οδηγηθούν σε ναυάγιο οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, και να του θέσει υπόψη και εναλλακτικές λύσεις.
Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνητικού κόμματος, ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος εκπροσωπεί την «Αριστερή Πλατφόρμα», αναφέρθηκε σε «λεγόμενους Θεσμούς», κατά την έκφρασή του, οι οποίοι «εφαρμόζουν εδώ και τέσσερις μήνες το μαρτύριο της σταγόνας σε βάρος του ελληνικού λαού και μια από τις πιο φρικτές και εκβιαστικές πρακτικές στα παγκόσμια χρονικά σε βάρος της χώρας».

«Δεν πρόκειται ούτε να αποδεχτώ, ούτε και να ψηφίσω υπέρ μιας συμφωνίας, που θα έχει παρεκτροπές από τις προεκλογικές θέσεις του κόμματος»

Ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε, ότι από την ημέρα, που εξελέγη η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο όρος «τρόϊκα» διεγράφη από το πολιτικό της λεξιλόγιο, και καθιερώθηκε στην θέση του ο όρος «Θεσμοί», που είναι, όπως και πριν, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Αυτή την ώρα», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης, «η Κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί σε βάθος και να προετοιμάσει τον ελληνικό λαό για την περίπτωση, που δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια συμφωνία συμβατή με το πρόγραμμά μας».
Ο `Ελληνας Υπουργός Περιβάλλοντος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό, ότι ο ίδιος δεν πρόκειται ούτε να αποδεχτεί, ούτε και να ψηφίσει υπέρ μιας συμφωνίας, που θα έχει παρεκτροπές, όπως λέει, από τις προεκλογικές θέσεις του κόμματος.

Η τοποθέτηση του κ. Λαφαζάνη ερμηνεύεται, όχι μόνον ως «στάση ανυπακοής» του προς τον Πρωθυπουργό, αλλά και ως «πιθανή πληροφόρησή του για επερχόμενη ρήξη με τους εταίρους»

Η τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές, όχι μόνον ως «στάση ανυπακοής» του προς τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στην δική του ομιλία προετοίμασε τα στελέχη του κόμματος, να είναι έτοιμοι να εγκρίνουν μια συμφωνία, εφόσον αυτή επιτευχθεί, αλλά και ως «πιθανή πληροφόρησή του για επερχόμενη ρήξη με τους εταίρους»
«Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να ετοιμάσει τον ελληνικό λαό για να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση, προκειμένου να αποτραπούν νέα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις. Να εφαρμοστεί κάθε δυνατή εναλλακτική λύση για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή ρευστότητα και να επιτύχει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, πράγματα, χωρίς τα οποία, δεν είναι δυνατόν να χτυπηθούν υφεσιακές τάσεις και να αναζωογονηθεί η οικονομία», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Πρόσθεσε ότι «κάθε εναλλακτική λύση, που καταργεί παλιά μνημόνια και αποτρέπει νέας μορφής πειθαναγκασμούς, όσες δυσκολίες και αν έχει, είναι πολύ προτιμότερη από εξουθενωτικές συμφωνίες, γιατί δίνει ελπίδα και προοπτική στη χώρα».