-Οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον, πως η συνταγή, που ακολούθησαν, ήταν λανθασμένη και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να μην ρίξουν, όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα “στα βράχια”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η αποφασιστική στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της Κυβέρνησής του έχει προκαλέσει δυσφορία στους πιστωτές, που δεν περίμεναν να διατηρηθούν οι «κόκκινες» γραμμές από την ελληνική Κυβέρνηση.
Είναι προφανές, πως εδώ και πέντε χρόνια είχαν μάθει διαφορετικά με τους προηγούμενους Πρωθυπουργούς, που δεν τολμούσαν να πουν «όχι» σε ό,τι κι’ αν τους ζητούσαν.european_parliament
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη ημέρα, που ανέλαβε την εξουσία, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την λανθασμένη πολιτική. Το αποδεικνύει καθημερινά, φέρνοντας τους πιστωτές προ των ευθυνών τους.
«Εάν η συμφωνία είναι έντιμη, είμαι διατεθειμένος να αναλάβω προσωπικά το πολιτικό κόστος και να την φέρω εις πέρας. Αν, όμως, δεν είναι, τότε η ευθύνη θα είναι δική σας», ξεκαθαρίζει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στους Θεσμούς.

“Λίγα μόλις μέτρα πριν από το “παγόβουνο”, οι καπεταναίοι της ΕΕ προσπαθούν να σώσουν τον ευρωπαϊκό «Τιτανικό», πριν χτυπήσει σε αυτό και βυθιστεί”

Οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον, πως η συνταγή, που ακολούθησαν, ήταν λανθασμένη και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να μην ρίξουν, όχι μόνον την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα “στα βράχια”. Ξέρουν καλά, πως αν η ευρωζώνη διαλυθεί, η ιστορία θα γράψει το όνομα τους με τα πιο μελανά χρώματα. Η Ελλάδα από την άλλη θα αποδειχθεί, πως ήταν το εύκολο θύμα στο σκληρό παιχνίδι των τραπεζιτών.
Λίγα μόλις μέτρα, λοιπόν, από το… παγόβουνο, οι καπεταναίοι της ΕΕ προσπαθούν να σώσουν τον ευρωπαϊκό «Τιτανικό», πριν χτυπήσει στο “παγόβουνο” και βυθιστεί.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζεται να πάρει νέα πρωτοβουλία, με την υποβολή στην ελληνική Κυβέρνηση εντός των επομένων ωρών νέας ελαφρώς βελτιωμένης πρότασης.

Ο Γιούνκερ θα διαμεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα, που για την ελληνική Κυβέρνηση αποτελούν “κόκκινο πανί”

Πηγές από την βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν, ότι ο Γιούνκερ θα διαμεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Αθήνας και Θεσμών, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα (Ασφαλιστικό, ΦΠΑ), που για την ελληνική Κυβέρνηση αποτελούν “κόκκινο πανί”.
Όπως εξήγησε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα, ως εναλλακτική επιλογή, να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες. Ακόμη, δέχονται να καλυφθεί μέρος του κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, ότι θα κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις 30 Ιουνίου

Την αποτυχία του Eurogroup της 18ης Ιουνίου, προεξοφλεί ήδη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, τραβώντας και πάλι “το χαλί” των διαπραγματεύσεων και δημιουργώντας εκ των προτέρων αρνητικό κλίμα.
Σύμφωνα με πηγές από την γερμανική Βουλή, που επικαλείται το πρακτορείο “Bloomberg”, ο κ. Σόϊμπλε φέρεται να είπε, ότι το Βερολίνο ήδη έχει θέσει επί τάπητος σχέδια για αποκλιμάκωση της κρίσης, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το “Bloomberg”, ο κ. Σόϊμπλε δεν είναι καθόλου αισιόδοξος, ότι θα κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις 30 Ιουνίου.
Δύο βουλευτές, την μαρτυρία των οποίων επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν, ότι, κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών στην Ομοσπονδιακή Βουλή , ο κ. Σόϊμπλε τόνισε, πως «τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί, ώστε να καταλήξουμε σε μια απόφαση αύριο».

Ντάϊσελμπλουμ: “Ακόμη και αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις της δεν αλλάζουν, αφού το χρέος της πρέπει να αποπληρωθεί”.

Βάσει της μαρτυρίας των ίδιων βουλευτών, ο κ. Σόϊμπλε «αποκάλυψε», ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, εφόσον η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ντάϊσελμπλουμ, με έμμεσες προειδοποιητικές δηλώσεις, θολώνει το κλίμα.
Ο Ντάϊσελμπλουμ δήλωσε, ότι οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα είναι απόρροια του κινδύνου χρεωκοπίας και ότι οι εκροές θα σταματήσουν, αν υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα δήλωσε, ότι “ακόμη και αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις της δεν αλλάζουν, το χρέος της πρέπει να αποπληρωθεί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ