Mέσω ειδικής αιφνιδιαστικής νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) καταργούνται, πλέον, όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mέσω ειδικής αιφνιδιαστικής νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), που ήρθε προς ψήφιση στην Βουλή, μπαίνει φραγμός σε κάθε οικοδομική, οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα σε αγροτικές περιοχές εκτός οικισμών!
Μέχρι τώρα, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, μπορούσαν να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις, εφ’όσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις. Τέτοιες προϋποθέσεις ήσαν, τα συγκεκριμένα ακίνητα να «βλέπουν» σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή να βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο.

Με την ρύθμιση αυτή μετατρέπονται σε όλη την χώρα χιλιάδες οικόπεδα σε απλά χωράφια μηδαμινής αξίας!

Όμως, με την ειδική τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του σχετικού Νόμου από το ΥΠΕΚΑ, που κατατέθηκε σχεδόν «εν κρυπτώ», έρχεται η πλήρης ανατροπή! Σε όλα αυτά τα ακίνητα, που είναι πάρα πολλά σε όλη την χώρα, απαγορεύεται, πλέον, ρητά οποιαδήποτε δόμηση. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται καμία οικοδόμηση, είτε πρόκειται για κατοικία, είτε για βιοτεχνία, είτε για επιχείρηση, όπως βενζινάδικο, εξοχική ταβέρνα κλπ. Με την εξέλιξη αυτή μετατρέπονται ουσιαστικά χιλιάδες οικόπεδα σε απλά χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ιδιοκτήτες τους, πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή, καθώς δεν μπορούν σε αυτά να χτίσουν, ούτε να τα αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε οικονομικό-επιχειρηματικό τρόπο, αλλά ούτε και να τα πουλήσουν ως οικόπεδα!

Καταργούνται, πλέον, όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη!

Όπως καταγγέλλουν πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων, αλλά και παράγοντες της αγοράς, με το συγκεκριμένο άρθρο, που τροποποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία και κατατέθηκε από την Κυβέρνηση προς ψήφιση στην Βουλή, χωρίς καμία ενημέρωση και καμία διαβούλευση, καταργούνται πλέον όλες οι κατά παρέκκλιση δυνατότητες δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, που είναι χαρακτηρισμένες ως γεωργική γη.
Μέχρι σήμερα, σε όλες αυτές τις περιοχές, κατά παρέκκλιση, σε εκτός σχεδίου ακίνητα ακόμα και κάτω των 4 στρεμμάτων μπορούσε κανείς να χτίσει καθ’ όλα νόμιμα σπίτι, εξοχικό ή επιχείρηση, με την προϋπόθεση, πως το ακίνητο έχει πρόσοψη σε οποιονδήποτε δρόμο, από εθνική οδό μέχρι δημοτικό δρόμο, ή είναι σε κοντινή απόσταση με οποιονδήποτε δρόμο.

Ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια οικοδόμησης σε αυτές ή έχουν πάρει πιθανώς κάποιο δάνειο, και τώρα τους απαγορεύεται, μέσω της νέας ρύθμισης να χτίσουν!

Με την κατάργηση των κατά παρέκκλιση εγκρίσεων, απαγορεύεται πλέον κάθε δόμηση σε αυτά τα ακίνητα. Άρα πρακτικά τα ακίνητα είναι πλέον απλά χωράφια, με χαμηλή ως μηδενική αξία.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και από κοινωνικής άποψης, ενώ αναμένεται να αντιδράσουν οι τοπικοί φορείς και πρωτίστως τα κατά τόπους Τεχνικά Επιμελητήρια.
Βέβαια, ιδιαίτερο πρόβλημα θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες τέτοιων εκτάσεων έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια οικοδόμησης σε αυτές, έχουν πάρει πιθανώς κάποιο δάνειο και τώρα τους απαγορεύεται, μέσω της νέας ρύθμισης να χτίσουν, είτε σπίτι, είτε εξοχικό!

Μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και για τον συνολικό κλάδο της οικοδομής, όπως και για όλα τα συναφή επαγγέλματα, που πλήττονται ήδη από την κρίση!

Επίσης, ακόμα πιο μεγάλο είναι το σοκ για ιδιοκτήτες, που είχαν έρθει σε συμφωνία με αγοραστές και προφανώς θα δουν την συμφωνία να «τινάζεται στον αέρα», αφού είχε γίνει στην βάση ακινήτου οικοπέδου με ικανότητα δόμησης ή επιχειρηματικής επένδυσης και όχι χωραφιού, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε πλέον οικοδομική ή οικονομική δραστηριότητα!
Έτσι, αναμένεται πολλές συμφωνίες αγοραπωλησιών να ακυρωθούν, ή να επιστραφούν προκαταβολές από τους πωλητές, πίσω στους αγοραστές!
Όπως επισημαίνουν οι παράγοντες της αγοράς, εξίσου μεγάλο είναι, επίσης, το πρόβλημα, που θα προκύψει και για τον συνολικό κλάδο της οικοδομής, όπως και για όλα τα συναφή επαγγέλματα, αφού μπαίνει, πλέον, πλήρες μπλόκο σε κάθε είδους δόμηση,ο σε μια πλειάδα περιοχών εκτός σχεδίου. Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς την τεράστια καθίζηση, που υπάρχει τα τελευταία χρόνο στον ευρύτερο οικοδομικό-κατασκευαστικό κλάδο, είναι προφανές, πως τώρα θα έρθει η «χαριστική βολή» στην οικοδομή και σε όλα τα συναφή επαγγέλματα!

ktimatologio