Οι καταναλωτές, κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνον το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

-Προχώρησαν σε μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mε στόχο να σταματήσουν την ανεξέλεγκτη πτώση των τιμών του “μαύρου χρυσού”, κατ’αρχήν, και εν συνεχεία να τις πιέσουν ανοδικά, η Ρωσία με την Σαουδική Αραβία, που ηγείται της κίνησης των χωρών του OPEC, συμφώνησαν να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου, καθώς η επανείσοδος στην παγκόσμια αγορά του Ιράν, θα πίεζε ακόμα περισσότερο τις τιμές.2aac6-oil-prices-increase
Συγκεκριμένα, το «πάγωμα» στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2011 αποφάσισαν οι Υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, και άλλων μελών του OPEC, σε συνάντησή τους στην Ντόχα του Κατάρ.
Στις συζητήσεις έλαβαν μέρος ο Σαουδάραβας Υπουργός Ali al-Naimi και ο Ρώσος ομόλογός του, Alexander Novak, ωστόσο υπήρχαν συνομιλίες και διαβουλεύσεις με τους Υπουργούς της Βενεζουέλας και του Κατάρ.

“Είναι μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Κατάρ θα συντονίσει τις ενέργειες για το «πάγωμα» της παραγωγής.
Το τελευταίο διάστημα είχαν γίνει προσπάθειες, τόσο από την Ρωσία, όσο και από την Βενεζουέλα, για μείωση της παραγωγής, ωστόσο δεν υπήρχαν σημάδια, ότι οι χώρες του OPEC, και κυρίως η Σαουδική Αραβία, θα δεχόταν κάτι τέτοιο.
Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση με στόχο να σταθεροποιηθεί η τιμή πετρελαίου, που έχει χάσει τα 2/3 της αξίας του από το καλοκαίρι του 2014.
Μάλιστα, οι περισσότεροι αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση αυτή, καθώς δεν περίμεναν να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από την συγκεκριμένη αυτή συνάντηση.

Από το «πάγωμα» βγαίνουν κερδισμένες η Βενεζουέλα και η Ρωσία, καθώς η δεύτερη εξάγει το ιρανικό πετρέλαιο, μέσω της Rosneft

«Η χαμηλή τιμή πετρελαίου δεν έχει επίδραση στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε μετά την συνάντηση ο Ali al-Naimi, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο αυξάνεται.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ μετρίαζαν σήμερα τα κέρδη τους, μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας του Κατάρ, ότι η χώρα του συμφώνησε να παγώσει την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου μαζί με την Σαουδική Αραβία, την Ρωσία και την Βενεζουέλα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενισχύθηκαν κατά 48 σεντς, στα 33,87 δολάρια το βαρέλι.
Κατά τις εκτιμήσεις, από το «πάγωμα» βγαίνουν κερδισμένες η Βενεζουέλα και η Ρωσία, καθώς η δεύτερη εξάγει το ιρανικό πετρέλαιο, μέσω της Rosneft! Το «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου ήταν πάγιο αίτημα της Μόσχας

Λόγω της μείωσης κατά 60% της τιμής του αργού πετρελαίου από τα μέσα του 2014 ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας παρουσιάζει έλλειμμα ρεκόρ της τάξεως των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τα νέα, που κυκλοφορούσαν για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας τους τελευταίους μήνες, ήταν εξόχως απογοητευτικά. Λόγω της μείωσης κατά 60% της τιμής του αργού πετρελαίου από τα μέσα του 2014, με το βαρέλι να πωλείται σταθερά πλέον κάτω από τα 30 δολάρια, ο προϋπολογισμός της χώρας παρουσιάζει έλλειμμα ρεκόρ της τάξεως των 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παρά το γεγονός, ότι το ΔΝΤ περίμενε πολύ περισσότερα (κοντά στα130 δισεκατομμύρια δολάρια), ακόμα και τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια, που τελικά ανακοινώθηκαν, είναι ιδιαίτερα μεγάλο ποσό για να το αντέξει η χώρα.
Για να ανταπεξέλθει σ’ αυτή την κρίσιμη κατάσταση, η Κυβέρνηση ανέλαβε δράση, ακολουθώντας την τυπική σ’ αυτές τις περιπτώσεις οδό. Ανέβασε τις τιμές της βενζίνης προς τους καταναλωτές κατά το εξοντωτικό ποσοστό του 40%. Ήταν σαφές, λοιπόν, ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει.

Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να χτυπήσουν την ρωσική οικονομία, ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου, όμως υποτίμησαν την πολύ μεγάλη δυνατότητα επάρκειας και αυτάρκειας της Ρωσίας

Παρασκηνιακά, πίσω από το Ριάντ βρίσκονται οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βρεθεί και οι ίδιες σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς αμερικανικές πετρελαϊκές εταιτείες παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου βαράνε «κανόνια» η μία μετά την άλλη, ενώ και οι μεγάλες «αδελφές» (BP, Exxon Mobil,Shell, Total κ.λ.π) αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να χτυπήσουν την ρωσική οικονομία, ρίχνοντας τις τιμές του πετρελαίου, με την ελπίδα, ότι πρώτα θα κατέρρεε η Ρωσία και μετά οι ίδιες, όμως υποτίμησαν την πολύ μεγάλη δυνατότητα επάρκειας και αυτάρκειας, που διαθέτει η Μόσχα, αφού, ότι χρειάζεται για να συντηρηθεί ο ρωσικός λαός με ένα αποδεκτό βιοτικό επίπεδο, βρίσκεται εντός της ρωσικής επικράτειας

Δεκάδες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και βαδίζουν στην χρεωκοπία

Οι πτωχεύσεις αμερικανικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της “Federal Reserve of Dallas” ξεπερνούν κάθε προσδοκία και «ξεβρακώνουν» όσους πίστευαν, ότι οι ΗΠΑ είναι το «αφεντικό» και ότι η ρωσική οικονομία δέχεται συντριπτικά πλήγματα.
Τουλάχιστον εννέα αμερικανικές εταιρείες, των οποίων το συνολικό χρέος ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν καταθέσει αίτηση για προστασία από τους πιστωτές τους κατά την διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2015!
«Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, εν μέρει γιατί βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος παραγωγής, σε σύγκριση με τους διεθνείς ανταγωνιστές τους», τονίζουν οι κ.κ. Navi Dhaliwal και Martin Stuermer, οικονομολόγοι στην “Federal Reserve of Dallas” και προσθέτουν, ότι, «εάν οι χρεωκοπίες συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό, τότε θα έχουμε αρκετές και εντός του 2016».
Παράλληλα οι δύο οικονομολόγοι στην έκθεσή τους υπογραμμίζουν, ότι το συνολικό εργατικό δυναμικό στον κλάδο έχει υποχωρήσει κατά 70.000 εργαζόμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ