-Εξαιτίας, της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος αυτού έναντι του ευρώ σε 1:1, έχουν φτάσει να πληρώνουν “χρυσά” τα ληφθέντα ποσά.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάνου.

Με την πλάτη στον τοίχο έχουν βρεθεί οι Έλληνες δανειολήπτες, που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, κυρίως κατά τα έτη 2006-2009, καθώς, εξαιτίας, της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ έχουν φτάσει να πληρώνουν “χρυσά” τα ληφθέντα ποσά.trapeza tis Ellados
Τα παραπάνω υποστηρίζει,με δηλώσεις της στον Τύπο η δικηγόρος κ.Αριάδνη Νούκα, ενόψει συλλογικής δικαστικής διεκδίκησης, στην οποία προχωρά ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου, αλλά και δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Κοζάνη και την Θεσσαλονίκη το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Την περίοδο 2006-2009 περίπου 65.000-70.000 δανειολήπτες έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, χωρίς να κατανοήσουν τις ενδεχόμενες συνέπειες μιάς υποτίμησης του ευρώ απέναντι στο νόμισμα αυτό

Σύμφωνα με την κ. Νούκα, την περίοδο 2006-2009, κατά την οποία έλαβε χώρα αθρόα προώθηση δανείων σε ελβετικό φράγκο, λόγω της ευνοϊκής τότε για τους δανειολήπτες ισοτιμίας, η ενημέρωση των πολιτών από τις τράπεζες περιορίστηκε στα οφέλη από την χαμηλή δόση και το ευνοϊκό επιτόκιο. Αντίθετα και παρά το γεγονός, ότι αυτό επιβάλλεται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία, δεν δόθηκε επαρκής πληροφόρηση για τις επιπτώσεις, που θα είχε στις δόσεις και το κεφάλαιο του δανείου μια σοβαρή υποτίμηση του ευρώ και τυχόν αύξηση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου. Έτσι, 65.000-70.000 δανειολήπτες αποφάσισαν τότε και έλαβαν τέτοια δάνεια, χωρίς να κατανοήσουν τις ενδεχόμενες συνέπειες μιάς υποτίμησης του ευρώ απέναντι στο ελβετικό φράγκο.

Από τον Ιανουάριο του 2015 η ισοτιμία των δύο νομισμάτων κυμαίνεται πλέον στο ένα προς ένα και το κεφάλαιο, που δανείστηκαν οι δανειολήπτες σε ρήτρα ελβετικού φράγκου, αντί να μειώνεται, αυξάνεται δραματικά

Στην πορεία, όταν άρχισε να μεταβάλλεται σοβαρότατα η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου εις βάρος του ευρώ, η κατάσταση για τους δανειολήπτες γινόταν δραματική, γεγονός, που προκάλεσε την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου 2011. Προκειμένου ν΄ αναχαιτίσει την δραματική ανατίμηση του ελβετικού φράγκου, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έθεσε ανώτατη τιμή στην ισοτιμία του νομίσματός της στο 1,220 έναντι του ευρώ. Ακολούθως, όμως, τον Ιανουάριο του 2015, κατάργησε αυτόν τον περιορισμό, με αποτέλεσμα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων να κυμαίνεται πλέον στο ένα προς ένα. Απόρροια της νέας ισοτιμίας ήταν ο εγκλωβισμός χιλιάδων δανειοληπτών, που είδαν το κεφάλαιο, που δανείστηκαν, να αυξάνεται δραματικά, αντί να μειώνεται, παρότι οι ίδιοι πλήρωναν αυξημένες δόσεις!

Η απίστευτη επιβάρυνση 95.000 ευρώ σε ένα δάνειο 125.000 ευρώ

Μεταφράζοντας τις επιπτώσεις σε αριθμούς, η κ. Νούκα αναφέρει: “Δανειολήπτης, που δανείστηκε 125.000 ευρώ το 2008 και έχει καταβάλει 40.000 ευρώ μέχρι σήμερα, οφείλει άληκτο κεφάλαιο 170.000 ευρώ, δηλαδή έχει επιβάρυνση κεφαλαίου κατά 55.000 ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα 40.000 ευρώ, που έχει καταβάλλει ήδη, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 95.000 ευρώ σε ένα δάνειο 125.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό και όχι υποθετικό”.

Η δικαΐωση των δανειοληπτών στα ελληνικά δικαστήρια

Είναι όμως “ανοχύρωτοι” οι δανειολήπτες; Κατά την κ Νούκα, η ελληνική Δικαιοσύνη με πρόσφατες οριστικές αποφάσεις, καθώς και με αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, δικαιώνει τον ένα μετά τον άλλο τους δανειολήπτες, που ζητούν δικαστική προστασία. Η αρχή έγινε με τις αποφάσεις των Πρωτοδικείων Ξάνθης (23/2014, οριστική απόφαση) και Κοζάνης (342/2014, απόφαση ασφαλιστικών μέτρων), που επανέφεραν την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών στα επίπεδα της ισοτιμίας εκταμίευσης, της ισοτιμίας του χρόνου δανεισμού τους.
Το θέμα αντιμετώπισε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο απεφάνθη, ότι η ρήτρα της συναλλαγματικής ισοτιμίας στις εν λόγω δανειακές συμβάσεις μπορεί να ελεγχθεί ως προς την καταχρηστικότητά της, όταν καταλύεται η αρχή της διαφάνειας.

Με οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε ρητή και ειδική πρόβλεψη για την δανειοδότηση σε συνάλλαγμα, προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής

Με άλλα λόγια, μπορεί να ακυρωθεί, όταν η ρήτρα είναι διατυπωμένη κατά τρόπο, που δεν γίνονται σαφείς και κατανοητοί για τον καταναλωτή οι οικονομικοί λόγοι, που οδήγησαν στην εισαγωγή της στην σύμβαση καθώς και οι οικονομικές της συνέπειες.
Σε πρόσφατη οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου 2014, τέλος, έγινε ρητή και ειδική πρόβλεψη για την δανειοδότηση σε συνάλλαγμα, προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής, επιβάλλοντας στα κράτη-μέλη να μεριμνήσουν, ώστε, όταν μια σύμβαση πίστωσης αφορά δάνειο σε ξένο νόμισμα, την στιγμή, που συνάπτεται να υπάρχει το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για την διασφάλιση του πολίτη.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την συλλογική δικαστική διεκδίκηση

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου καλεί τους πολίτες να αναλάβουν συλλογική δράση για να διεκδικήσουν δικαστικά τη δικαίωσή τους. Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν στην συλλογική δικαστική διεκδίκηση θα γίνουν στην Κοζάνη το Σάββατο (στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο) και στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή (στις 11.30, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ