Η απόκτηση στοιχείων καταθετικών λογαριασμών από κράτη-μέλη της Ε.Ε., η συγχώνευση όλων των λιστών των υπόπτων για μεγάλη φοροδιαφυγή και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτωντου ΣΔΟΕ, ανήκουν στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την πρόθεσή της να παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στην Ελλάδα, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να καταπολεμηθούν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή από την ελληνική Κυβέρνηση
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θεωρούν, ότι η χώρα μας πρέπει να υποστηριχθεί σε κάθε προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και συμβουλεύουν την νέα ελληνική Κυβέρνηση να κινηθεί ταχύτατα, ζητώντας βοήθεια και από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κ. Σουλτς δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους, ότι «οι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος, όχι μόνο για ηθικούς λόγους, αλλά και επειδή αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Αυτός θα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μπουν χρήματα στην ελληνική Οικονομία και τις κοινωνικές Υπηρεσίες, χωρίς να σταματήσουν οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης».Drapeaux européens devant le Berlaymont
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πάρει την υπόθεση στα χέρια του, προχωρώντας σε μια σειρά από ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό την άμεση υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Οι τέσσερις προσεχείς κινήσεις του αρμόδιου Υπουργού για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Στα σχέδια της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Π. Νικολούδη, βρίσκονται οι εξής κινήσεις:
– Να ζητηθεί από τις γαλλικές Αρχές η αρχική λίστα Λαγκάρντ, ώστε να εξεταστεί το πρωτότυπο αρχείο, αφού φαίνεται, ότι έχουν παραποιηθεί στοιχεία, έχουν σβηστεί ονόματα και έχουν προστεθεί άλλα ονόματα επιχειρηματιών, που, όμως, δεν είχαν σχέση με την υπόθεση για να προστατευτούν εκλεκτοί και συγγενείς των στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
-Να ζητηθούν από την Γερμανία και το Λουξεμβούργο στοιχεία όλων των λογαριασμών, όσων καταθετών διαμένουν στην Ελλάδα.
-Η ταχύτατη διερεύνηση 3.500 υποθέσεων, που σχετίζονται με την απόκρυψη συνολικού ποσού 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
-Οι γρήγορες αποφάσεις περί αλλαγής του ρόλου του ΣΔΟΕ, το οποίο μπορεί πλέον να επιβάλλει πρόστιμα μετά από ελέγχους.

Συγχωνεύονται όλες οι λίστες σε μία ενιαία λίστα ύποπτων για φοροδιαφυγή

Την ίδια στιγμή, ο κ. Νικολούδης έχει αρχίσει να εξετάζει φακέλους, λίστες και εμβάσματα και να δεσμεύει λογαριασμούς υπόπτων για φοροδιαφυγή ή «ξέπλυμα» χρήματος.
Για τον αποτελεσματικότερο, μάλιστα, έλεγχο της φοροδιαφυγής, αποφασίστηκε η συγχώνευση όλων των λιστών (δηλαδή των λιστών Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων εξωτερικού, της λίστας Νικολούδη κ.α.) σε μια ενιαία λίστα, στοχεύοντας στην διασταύρωση και τον εντοπισμό προσώπων, που περιλαμβάνονται σε περισσότερες από μία.