-Η ηλικία αποχώρησης, ο συνολικός χρόνος ασφάλισης και το ύψος της σύνταξης σε σχέση με τον μισθό, θα καθορίσουν τις περικοπές, που θα επιφέρουν μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Με βάση τρία κριτήρια θα γίνει εκ νέου υπολογισμός των συντάξεων, ώστε από το 2016 να εξοικονομηθούν 900 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Τα Νέα”, το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο, που θα ονομαστεί “Κοινωνικός Συντελεστής” και θα λαμβάνει υπ’ όψη του τρία κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων, τα οποία είναι:
-Η ηλικία, που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι,
-ο χρόνος ασφάλισης, που είχαν και
-το ύψος της σύνταξης, που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους.
Όσο πιο μικρή είναι η ηλικία αποχώρησης, λιγότερα τα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερη η σύνταξη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.
Η Κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί έναντι των δανειστών να παρουσιάσει τις προτάσεις της σύντομα και αναμένεται έως το τέλος του μήνα οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό να ψηφιστούν στην Βουλή.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από εφέτος έως το 2018 συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Έτσι, η πρόταση Κατρούγκαλου έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στα όργανα του κόμματος την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε η Κυβέρνηση να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα.
Στόχος είναι να επιτευχθεί μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης από εφέτος έως το 2018 συνολικά κατά 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έχουν προϋπολογιστεί για το 2015 – 2016 μέτρα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και μένουν άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων.
Μάλιστα, ο νέος αλγόριθμος, που θα χρησιμοποιηθεί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έχει ως στόχο να εξοικονομηθούν 700 – 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2016.thessaloniki
Ειδικότερα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα συνυπολογίζονται τα εξής:
-Ο χρόνος ασφάλισης: Στο στόχαστρο Κυβέρνησης και δανειστών μπαίνουν, όσοι έφυγαν με λίγα έτη ασφάλισης.
-Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης: Χαμένοι είναι, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία, καθώς θα είναι μικρότερες οι μειώσεις, σε όσους έφυγαν με πλήρη σύνταξη μετά τα 60 ή 62 χρόνια τους.
-Το ποσοστό αναπλήρωσης: Θα είναι πολύ μικρότερο, από αυτό που ισχύει σήμερα και σίγουρα από αυτό, που ίσχυσε στο παρελθόν.

Θα καθιερωθεί “Εθνική Σύνταξη”, η οποία θα είναι και η μόνη, που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή στα 384 – 390 ευρώ

Οι περικοπές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες στις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ειδικά Ταμεία, που είχαν υψηλούς μισθούς, λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
Όσον αφορά στις επικουρικές, εξετάζεται μεσοσταθμική μείωση 6% στις υψηλές και αύξηση 1% στις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να διατηρηθεί η αυτοτέλεια και η βιωσιμότητα της Επικουρικής Ασφάλισης υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Θα καθιερωθεί ακόμα η “Εθνική Σύνταξη”, η οποία θα είναι και η μόνη, που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που αντιστοιχεί στα 384 – 390 ευρώ.
Από εκεί και πάνω τα χρήματα, που παίρνει κάθε συνταξιούχος, θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού βίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ