(c) ellinikignomi.eu

-UNICEF: Σε 19.000 ανέρχονται τα προσφυγόπυλα και μεταναστόπουλα, που ζουν στην Ελλάδα!
-Η διαβίωση παιδιών σε νησιά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, η κράτηση ασυνόδευτων παιδιών σε Αστυνομικά Τμήματα, οι καθυστερήσεις στην οικογενειακή επανένωση,  οι δυσκολίες πρόσβασης μαθητών στα εκπαιδευτικά συστήματα, ακόμα και η εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων, ειναι μερικα από τα φλέγοντα ζητηματα, που εξετασθηκαν στην διημερη συνάντηση των Ευρωπαίων Συνηγόρων του Παιδιού, που έγινε στην Αθήνα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Η διαβίωση παιδιών στα ελληνικά νησιά κάτω από  δύσκολες, έως απαράδεκτες συνθήκες, η κράτηση ασυνόδευτων παιδιών σε Αστυνομικά Τμήματα, οι καθυστερήσεις στην οικογενειακή επανένωση, οι δυσκολίες πρόσβασης μαθητών στα εκπαιδευτικά συστήματα, ακόμα και η εργασιακή εκμετάλλευση ανήλικων, είναι  μερικά από τα φλέγοντα θέματα, που αφορούν τα παιδιά σε μετακίνηση, δηλαδή παιδιά προσφύγων και μεταναστών, που σήμερα ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες!
Τα προβλήματα αυτά συζητήθηκαν από 23 Ευρωπαίους Συνηγόρους του Παιδιού, στα πλαίσια διήμερης συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Την συνάντηση αυτή φιλοξένησε ο Συνήγορος του Πολίτη Ελλάδας, σε συνεργασία με την UNICEF και με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην διήμερη αυτή συνάντηση, κατά το πρώτο εξάμηνο
του 2017, περισσότερα από 16.500 παιδιά έφθασαν στην Ευρώπη (αποτέλεσαν το 16% του συνόλου των αφίξεων), από τα οποία το 72% (περίπου 11.900), ήταν ασυνόδευτα. Επίσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2017 παρατηρείται συνεχής αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων παιδιών.
Στην Ελλάδα, ο συνολικός πληθυσμός των παιδιών προσφύγων και μεταναστών υπολογιζόταν τον Σεπτέμβριο του 2017 σε 19.000, ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί μια απλή εκτίμηση της UNICEF, καθώς δεν υπάρχουν δημοσιευμένα συνολικά επίσημα στοιχεία.

Στην χώρα μας ζουν περίπου 5.200 παιδιά σε δομές φιλοξενίας, 7.100 σε προγράμματα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και 3.100 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης!

Περίπου 5.200 παιδιά ζουν σε δομές φιλοξενίας, 7.100 σε
προγράμματα στέγασης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και 3.100 σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Όπως εξήγησε ο Έλληνας Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά την λήξη της συνάντησης, «υπάρχει και ένας αριθμός παιδιών σε αδιευκρίνιστη θέση, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται πιθανώς και παιδιά, που καταγράφηκαν και έφυγαν παράνομα».
Την ίδια ώρα, ο κ. Μόσχος κατήγγειλε, ότι στην Ελλάδα υπάρχει «σημαντικός αριθμός μη καταγεγραμμένων παιδιών, που δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες» με πιο πρόσφατη περίπτωση, αυτή, κατά την οποία, βάσει μιάς προφορικής αναφοράς προς τον Συνήγορο του Παιδιού, σε κάποια αγροτική περιοχή δουλεύουν 50 ασυνόδευτα παιδιά, χωρίς να έχουν καταγραφεί. Ο ίδιος ανέφερε, ότι προτίθεται να συλλέξει περισσότερα στοιχεία, προτού  προβεί σε απόφαση αυτεπάγγελτης έρευνας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων Συνηγόρων στα ασυνόδευτα παιδιά και στα ειδικά μέτρα, που χρειάζεται να λαμβάνονται γι΄ αυτά, όπως είναι η επιτροπεία, η τοποθέτηση σε κατάλληλα περιβάλλοντα, προσαρμοσμένα στις ηλικιακές τους ανάγκες, η μέριμνα για την ψυχική υγεία και η
ισότιμη εκπαιδευτική και κοινωνική τους ένταξη.

Στην Ελλάδα βρίσκονταν στα μέσα Οκτωβρίου, 3.150 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία 1.098 σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας, ενώ από τα υπόλοιπα, τα 546 βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 183 σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας, 253 σε ασφαλείς ζώνες και 107 σε περιορισμό της ελευθερίας τους!

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι στην Ιταλία, κατά τον Αύγουστο 2017, τα ασυνόδευτα παιδιά ήταν περίπου 18.500, αριθμός αυξημένος κατά 107% σε σύγκριση με το 2015, ενώ στην Γερμανία, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, καταγράφηκαν περίπου 32.700 υποθέσεις, που αφορούν σε ασυνόδευτα παιδιά από τις αρμόδιες
κοινωνικές Υπηρεσίες προστασίας παιδιών και νέων.
Στην Σερβία το ίδιο χρονικό διάστημα σχεδόν ο μισός πληθυσμός των καταγεγραμμένων προσφύγων ήταν παιδιά και από αυτά, περίπου το 25% ήταν ασυνόδευτα.
Στην Ελλάδα βρίσκονταν στα μέσα Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 3.150 ασυνόδευτα παιδιά, από τα οποία 1.098 σε ειδικούς ξενώνες φιλοξενίας. Από τα υπόλοιπα, τα 546 βρίσκονται σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 183 σε
χώρους προσωρινής φιλοξενίας, 253 σε ασφαλείς ζώνες και 107 σε περιορισμό της ελευθερίας τους.
Οι Συνήγοροι του Παιδιού από τις 23 ευρωπαϊκές χώρες έκαναν στην Αθήνα ειδική μνεία και στο θέμα της κράτησης ασυνόδευτων παιδιών, «καθώς δεν επιτρέπεται να στερούμε την ελευθερία σε ένα παιδί, λόγω της μεταναστευτικής του ιδιότητας.
Χρειάζονται λύσεις, ώστε να τοποθετούνται τα παιδιά σε ειδικούς χώρους φιλοξενίας» όπως είπε ο κ. Μόσχος. Ο κ. Μόσχος ανέφερε περιπτώσεις κράτησης παιδιών, που έχουν γίνει γνωστές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά την άφιξη παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους.

Τα 848 από τα συνολικά 9.381 εξερχόμενα αιτήματα της Ελλάδας για οικογενειακή επανένωση, στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνου, αφορούσαν ασυνόδευτα παιδιά!

Εξάλλου, επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους Συνηγόρους, ότι είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η ταχεία υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης, αλλά και η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης. Το θέμα της οικογενειακής επανένωσης και των περιορισμών, που
φαίνεται να έχει θέσει η Γερμανία, απασχόλησε έντονα τους Ευρωπαίους Συνηγόρους και, όπως είπε ο κ. Μόσχος, τίθεται ένα μεγάλο ερωτηματικό, «μήπως οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις σταματήσουν στο μέλλον τις οικογενειακές επανενώσεις».
Όπως ανέφερε η Κλαούντια Καϊτέλ, επικεφαλής του Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Γερμανία, «παροτρύνουμε τον ομοσπονδιακό νομοθέτη, την γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, να μην παρατείνει την αναστολή της οικογενειακής επανένωσης πέραν
του Μαρτίου 2018, οπότε είναι η ημερομηνία λήξης της
εφαρμογής της σχετικής νομικής διάταξης. Ο κανονισμός αυτός δεν συμβαδίζει με την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ειδική προστασία για τα παιδιά προσφύγων».
Σημειώθηκε επίσης, ότι το πρώτο εννιάμηνο του 2017, τα 848 από τα 9.381 εξερχόμενα αιτήματα της Ελλάδας για οικογενειακή επανένωση, στο πλαίσιο του Κανονισμού Δουβλίνου, αφορούσαν ασυνόδευτα παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου. Ωστόσο, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών, που περιλαμβάνονται στις ολοκληρωμένες επανενώσεις σε άλλα κράτη της Ε.Ε..

Στην χώρα μας, 5.300 παιδιά βρίσκονταν τον Οκτώβριο, σε διαδικασία ένταξης στο σχολείο, από τα οποία 2.593 είναι παιδιά ηλικίας 6-16 ετών, που διαμένουν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα και τα 2.700 έχουν ήδη εγγραφεί σε σχολεία όλης της Ελλάδας, εκ των οποίων 300 βρίσκονται στα νησιά!

Στις συστάσεις, που κατέθεσαν οι Ευρωπαίοι Συνήγοροι,
υπογραμμίζουν επίσης, ότι η ορθή αναγνώριση των αναγκών των παιδιών κατά την είσοδο και πρώτη υποδοχή και η διασφάλιση της πρόσβασής τους σε καθεστώς διεθνούς προστασίας είναι απαραίτητα στοιχεία για την άσκηση των κατοχυρωμένων
δικαιωμάτων τους και την κοινωνική τους ένταξη.
Επίσης, σημειώνουν την σημασία αξιοπρεπούς και ασφαλούς διαβίωσης, δεδομένου, ότι έχει διαπιστωθεί, πως σε αρκετές περιπτώσεις τα παιδιά εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας των συνθηκών στις οποίες διαμένουν.
Οι Συνήγοροι εστιάζουν, επίσης, στην ανάγκη ένταξης των παιδιών στο σχολείο από τον πρώτο μήνα της άφιξής τους στις χώρες υποδοχής, την υποστήριξη από κατάλληλες Υπηρεσίες και την διασφάλιση της ψυχοσωματικής τους υγείας.
Στην Ελλάδα περίπου 5.300 παιδιά βρίσκονταν, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, σε διαδικασία ένταξης στο σχολείο στα τέλη Οκτωβρίου. Από αυτά, τα 2.593 είναι παιδιά ηλικίας 6-16 ετών, που διαμένουν σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας στην ενδοχώρα και είναι σε διαδικασία ένταξης στο σχολείο και τα 2.700 έχουν
ήδη εγγραφεί σε σχολεία όλης της Ελλάδας, εκ των οποίων 300 βρίσκονται στα νησιά.
Πάντως ο κ. Μόσχος υπογράμμισε, ότι στην Ελλάδα
«εφαρμόζεται μια καλή πρακτική και γίνεται μια τεράστια
προσπάθεια να ενταχθούν τα παιδιά σε σχολεία» και συμπλήρωσε, ότι «είναι μια πρακτική, που λίγες χώρες έχουν», καθώς «ακόμα και στην Γερμανία, που φημίζεται για το σύστημά της, τα περισσότερα παιδιά δεν πηγαίνουν σε κανονικά σχολεία».
Ωστόσο, τόνισε, ότι «ακόμα υστερούμε στην έναρξη των δομών υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ) στα Λύκεια, γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί παντού εκπαιδευτικοί» ενώ ζήτησε να διευρυνθεί και η εκπαίδευση των παιδιών στα νησιά.