Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

-Από τους μεγάλους χαμένους του νέου Ασφαλιστικού οι γυναίκες και οι μητέρες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλες αλλαγές επέρχονται στο Ασφαλιστικό, που γίνεται δύσκολος γρίφος για τους περισσότερους ασφαλισμένους και όπως όλα δείχνουν, μεγάλοι χαμένοι είναι εκείνοι, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από το 1992, οι λεγόμενοι και παλιοί ασφαλισμένοι.
Με τον νέο νόμο τα περισσότερα παράθυρα για πρόωρη συνταξιοδότηση κλείνουν και οι περισσότεροι θα δουν τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται ακόμη και ως τα 67 έτη.ASFALISTIKA+TAMEIA
Από τα νέα όρια, σε ό,τι αφορά στον χρόνο ασφάλισης και κυρίως το ηλικιακό όριο, διασώζονται μόνον όσοι το 2012 είχαν καταφέρει να πιάσουν και το όριο ηλικίας και τα απαιτούμενα ένσημα. Αυτοί θα μπορούν να είναι βέβαιοι, με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, ότι θα συνταξιοδοτηθούν με το παλιό καθεστώς.

Από τους μεγάλους χαμένους του νέου Ασφαλιστικού είναι και οι μητέρες ανήλικων τέκνων

Παράλληλα, με βάση τον νέο νόμο η αύξηση των ορίων ηλικίας θα σημάνει και μικρότερη σύνταξη, αφού, για όσους βγαίνουν στην σύνταξη μετά το 2015, θα ισχύει το νέο καθεστώς υπολογισμού της σύνταξης με μειωμένους συντελεστές, που με την σειρά τους μειώνουν και το ποσό της σύνταξης.
Από τους μεγάλους χαμένους του νέου Ασφαλιστικού είναι και οι μητέρες.
Μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ μέχρι το 1992, που θα μπορούσαν να βγουν σε μειωμένη σύνταξη με 5.500 ημέρες ως το 2012, εάν δεν έπιασαν το ηλικιακό όριο των 50 ετών, τότε αντί για το 50ο (εφέτος) έτος της ηλικίας τους, θα βγουν σε σύνταξη στα 55, δηλαδή θα αναγκαστούν να περιμένουν επιπλέον πέντε έτη.
Αν συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους το 2016, θα αναγκαστούν να βγουν στα 56,7 έτη, ενώ αν συμπληρώσουν το 50ο έτος της ηλικίας τους το 2017, θα βγουν σε πρόωρη στα 58,4 έτη.

Με περισσότερα έτη εργασίας θα επιβαρύνονται οι γυναίκες

Αντίστοιχα, μητέρες σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες ή άλλα ειδικά ταμεία, που είχαν ασφαλιστεί πριν το 1993, αντί να συνταξιοδοτηθούν στο 55ο έτος της ηλικίας τους, θα βγουν σε σύνταξη με τον νέο νέο νόμο με επιβάρυνση από 1,5 έως και έξι έτη, ανάλογα με το πότε συμπληρώνουν τα 55 έτος της ηλικίας τους.
Για τις γυναίκες με ασφάλιση στο ΙΚΑ δεν ισχύει η συνταξιοδότηση στα 57 έτη, στην περίπτωση, που δεν είχαν 100 ένσημα τον χρόνο τα τελευταία πέντε χρόνια και θα αναγκαστούν να εργαστούν από 1,5 χρόνο ως και 3,5 χρόνια επιπλέον.
Κάποιοι χάνουν οριστικά το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στο 62ο έτος της ηλικίας τους, ακόμη και με μειωμένη σύνταξη.

Απαραίτητοι όροι για συνταξιοδότηση το μίνιμουμ των 4.500 ενσήμων και η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας

Ουσιαστικά για τους ασφαλισμένους, άνδρες και γυναίκες, το μίνιμουμ των ενσήμων γίνεται πλέον το όριο των 4.500, παράλληλα με την συμπλήρωση του 62ου έτους και έτσι για να βγουν σε σύνταξη, με βάση τον νέο νόμο, θα πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώσουν και τα δύο όρια.
Έτσι, όσοι συμπληρώσουν το 62ο έτος το 2015 μετά τον Αύγουστο θα βγουν σε σύνταξη στα 62,6 έτη, όσοι γίνουν 62 το 2016 θα βγουν σε σύνταξη στα 63,3 και όσοι συμπληρώσουν το 62ο έτος το 2018 στα 64,5 έτη.
Οι άνδρες, που μπορούσαν να βγουν σε σύνταξη στα 60 τους με 10.000 ημέρες ασφάλισης, με τον νέο νόμο θα επιβαρύνονται με εννιά μήνες για κάθε έτος από εδώ και πέρα, ώσπου να συμπληρωθεί το 60 έτος.
Για τις γυναίκες, που συμπλήρωσαν 10.000 ημέρες έως το 2012 και χρειάζονταν 800 επιπλέον ημέρες για την τελευταία πενταετία, πλέον με βάση τον νέο νόμο αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης για μερικούς μήνες για κάθε έτος, που χρειάζεται να συμπληρώσουν τα 56,5 έτη τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ