-Προβλέπει, μεταξύ άλλων, αναγνώριση του αφορολόγητου μόνον με κάρτες ή «ηλεκτρονικό χρήμα», επιβολή έξτρα φόρου 22% σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και υποχρεωτική χρήση POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά μας θα φέρει το νέο νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα», που προωθεί η Κυβέρνηση. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση της χρήσης χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και την υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τα γνωστά μηχανήματα POS.
Το νομοσχέδιο, που φέρνει πιό αναλυτικά στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει στα 15 άρθρα του, μεταξύ άλλων, αφορολόγητο μόνον με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα, έξτρα φόρο 22%, σε όσους δεν συμπληρώνουν το απαιτούμενο ποσό των δαπανών με κάρτες, συλλογή αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους και για όσους εξαιρεθούν από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, αλλά και καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού επαγγελματικού λογαριασμού, ο οποίος θα προστατεύεται σε ποσοστό 80% από κατασχέσεις.
Τα βασικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

1) Αφορολόγητο μόνο με «πλαστικό χρήμα»

Η έκπτωση φόρου, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνον με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με την χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κλπ).
Οι πληρωμές, που θα πρέπει να γίνονται μέσω «πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος», θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος.

Οι τέσσερις κλίμακες για τον υπολογισμό του ποσοστού πληρωμών με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή

Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσοστό πληρωμών, που θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι πληρώθηκαν με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή.
Από την 1η ιανουαρίου του 2017 ισχύουν τα εξής:
– Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με «πλαστικό χρήμα» θα είναι10%
– Για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%
– Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%
– Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και επάνω, η ελάχιστη δαπάντη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.

Μείωση της ελάχιστης δαπάνης για αγορές με «πλαστικό χρήμα» κατά 30% , για το τρεχον έτος 2016

Το νομοσχέδιο προβλέπει, ότι εξαιρετικά για το φορολογικό έτος 2016, δηλαδή για τα εφετινά εισοδήματα, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης μειώνεται κατά 30%. Έτσι, για εισόδημα έως 10.000 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» ίσες με το 7% του εισοδήματός τους, για ετήσιο εισόδημα από 10.001 έωs 20.000 ευρώ απαιτούνται δαπάνεs ίσες με το 10,5% του εισοδήματος, για ετήσιο εισόδημα από 20.001 έωs 40.000 ευρώ θα πρέπει οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» να ανέρχονται στο 14% του εισοδήματός τους και για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ οι αποδείξεις θα πρέπει να ανέρχονται στο 21% του εισοδήματος.
Ωστόσο, λόγω της νέας αναβολής, που πήρε η κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, είναι πολύ πιθανόν, το μέτρο να μην ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα και για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου να μη ληφθούν υπόψη οι αποδείξεις, που έχουν συγκεντρώσει ή θα συγκεντρώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το αν αυτές αφορούν συναλλαγές, που έχουν γίνει με μετρητά ή «πλαστικό χρήμα».
Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, «δεν είναι δυνατόν να ζητήσουμε από τους φορολογουμένους να συγκεντρώσουν αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα», την στιγμή, που μέχρι σήμερα δεν γνώριζαν, αν θα μετράνε οι αποδείξεις με μετρητά, ή μόνον με «πλαστικό χρήμα»».

2) Πέναλτι φόρου 22% για λιγότερες αποδείξεις μέσω τραπεζικών ή ηλεκτρονικών συναλλαγών

Σε περίπτωση, που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα», τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά την θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%.
Δηλαδή ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων, που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενοs. Για παράδειγμα, ένας μισθωτός χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπάνες, που έχουν πραγματοποιηθεί με «πλαστικό χρήμα», τουλάχιστον στο ποσό των 6.000 ευρώ. Αν ο φορολογούμενος έχει αποδειξεις με κάρτες στο ποσό των 4.000 ευρώ, τότε τα 2.000 ευρώ, πού του λείπουν, θα θεωρηθούν εισόδημα και θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%.
Έτσι ο μισθωτός, πέρα από τον φόρο 5.600 ευρώ, που αναλογεί στο εισόδημά του, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 Χ 22%) και συνολικά θα πληρώσει στην Εφορία 6.040 ευρώ.

3) Ακατάσχετο το 80% στις εισπράξεις των επιχειρήσεων

Η διάταξη αυτή του νομοσχεδίου παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους Θεσμούς. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την δημιουργία ενός ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλους τους επιτηδευματίες, όσον αφορά τις παλαιές τους ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στον οποίο θα περνούσαν όλα τα έσοδα από συναλλαγές, που γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος.
Οι δανειστές αντέδρασαν και «μπλόκαραν» την διάταξη, καθώς θεωρούν την ρύθμιση χαριστική. Η διαπραγμάτευση τώρα εστιάζεται στην καθιέρωση ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος δεν θα προστατεύεται στο σύνολό του από κατασχέσες για οφειλές, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό, το οποίο ενδεχομένως θα φθάσει το 80%.
Το ποσοστό του λογαριασμού, που δεν θα κατάσχεται, θα χρησιμοποιείται από τον επιχειρηματία ή επαγγελματία αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών λεrτουργίας της επιχείρησής του, δηλαδή για την πληρωμή προμηθευτών, την μισθοδοσία κλπ.. Η Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα μπορούν να κατάσχουν το υπόλοιπο ποσοστό 20% των χρημάτων, που θα βρίσκονται στον λογαριασμό.
Έτσι, με την ρύθμιση αυτή, όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες λειτουργίας τους και το κράτος θα έχει την δυνατότητα να εισπράττει μέρος των οφειλών του. Στην περίπτωση αυτή, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο θα περνούν τις εισπράξεις τους, που έχουν γίνει με «πλαστικό ή ηλεκτρονικό χρήμα».

4) Ειδικό ευνοϊκό καθεστώς για υπερήλικες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών

Στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου ορίζεται, ότι η προσκόμιση αποδείξεων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος ισχύει και για τους φορολογουμένους, που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με την χρήση μέσω πληρωμής με κάρτα ή άλλον ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Από την υποχρέωση συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» εξετάζεται να εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορεί να γλιτώσουν από το «πλαστικό χρήμα», αλλά όχι, όμως, και από την συλλογή αποδείξεων, τις οποίες θα πρέπει να εμφανίσουν στην Εφορία για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου.
Ωστόσο, από την υποχρέωση προσκόμισης αποδείξεων εξαιρούνται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών και των λοιπών δημοσίων Πολιτικών Υπηρεσιών, και οι στρατιωτικοί, εφ’ όσον υπηρετούν στην αλλοδαπή, οι υπηρετούντες στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα, καθώς και οι φυλακισμένοι.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν οι εξαιρούμενες δαπάνες, οι κατηγορίεs των φορολογουμένων, που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με πληρωμή με κάρτα ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, και τα επιπλέον κίνητρα για τουs φορολογουμένους, που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα ποσοστά ελάχιστης δαπάνης.

5) Υποχρεωτικό το POS σε όλες τις συναλλαγές επαγγελματιών και επιχειρηματιών

Σταδιακά, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν συσκευές POS για να μπορούν οι πολίτες να πληρώνουν με «πλαστικό χρήμα». Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν εντός ορισμένης προθεσμίας και ανά κατηγορίες, που θα προκύπτουν από τους κύριους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα.
Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις και πρόστιμα. Με αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών ορίζονται:
– Οι υπόχρεοι συμμόρφωσης βάσει των κύριων ΚΑΔ
– Η προθεσμία συμμόρφωσης αυτών
– Οι διαδικασίες και τα δεδομένα παρακολούθησης και αναφορών όσον αφορά στη συμμόρφωση και στις συναλλαγές
– Οι κυρώσεις, που θα επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης της ανωτέρω υποχρέωσης
– Η επέκταση της υποχρέωσης και σε άλλα μέσα πληρωμών

AGORA-ATHINA