(c)elliniki-gnomi.eu

– Με πρόσχημα τις διαπραγματεύσεις της με τους πιστωτές,παίρνει τώρα πίσω πολλές προεκλογικές εξαγγελίες της και προετοιμάζει την εφαρμογή σειράς σκληρών αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων, που θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σημαντικές ειδήσεις προέκυψαν από την διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ετοιμάζει ρυθμίσεις και μέτρα για το πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αλλαγές στην φορολογία, που θα βαρύνουν τους φορολογουμένους

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, από 10% σε13% για τα αυτοκίνητα άνω των 1.920 κυβικών, πισίνες και σκάφη. Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει την πιθανότητα να συνδεθεί με την εργοστασιακή αξία και όχι τα κυβικά εκατοστά των οχημάτων, ωστόσο, ο στόχος για άμεση συμφωνία ίσως πάει πίσω και αυτή την πρόταση.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά από τον Ιούνιο, δεν αποκλείεται να μπει και ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Η ελληνική πλευρά, όπως φαίνεται, δεν απορρίπτει την ιδέα ενός συντελεστή 15% με εξαίρεση τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία.ypourgeio Oikonomikon

Νέα μορφή συλλογικών συμβάσεων

Αναφορικά με τα εργασιακά, η ελληνική Κυβέρνηση εκτιμά, ότι η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, θα έχει, όμως αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα.
Ο στόχος, πάντως, δεν είναι η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς, αλλά μια νέα μορφή συλλογικής σύμβασης.

Η Κυβέρνηση δεν «αγγίζει» το ασφαλιστικό – Ανατροπές σε πρόωρες συντάξεις και έωλη η 13η σύνταξη

Πάντως, για την Κυβέρνηση διαφαίνεται, ότι το θέμα «ταμπού» είναι το ασφαλιστικό, το οποίο τα κυβερνητικά στελέχη δεν προτίθενται να το «αγγίξουν», ενώ, στον αντίποδα, η Κυβέρνηση εμφανίζεται δεκτική στο ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις για τις πρόωρες συντάξεις.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται μεν η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με τον «πήχη» να ορίζεται στα 60 χρόνια, αλλά για τα «υψηλά κλιμάκια» υπαλλήλων, όπως είναι τραπεζοϋπάλληλοι, ΔΕΚΟ κλπ.
Η μη καταβολή της 13ης σύνταξης, ωστόσο, παραμένει στο τραπέζι, με την ελληνική πλευρά να μην αποκλείει την πιθανότητα να μην προχωρήσει στην επαναφορά της ή αν το κάνει, να μην είναι στο 100%.
«Δεν θα τινάξουμε την διαπραγμάτευση στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Ναι» στην παραχώρηση του 51% ΟΛΠ και ΟΛΘ – «Οχι» για ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να λέει «Οχι» στην πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΔΕΗ, ωστόσο, ίσως να υπάρξει συμβιβασμός, αναφορικά με τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», μάλιστα, μεταδίδει, ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να πει «ναι» στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Σε κάθε περίπτωση, από την Αθήνα εξακολουθούν να τονίζουν, ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει αρκετούς συμβιβασμούς, ενώ, οι εταίροι συνεχίζουν να λένε διαφορετικά πράγματα εντός και εκτός γραφείων.

Μεγάλο «αγκάθι» οι πλειστηριασμοί

Οπως όλα δείχνουν, μεγάλο «αγκάθι» εξακολουθούν να είναι οι πλειστηριασμοί.
Η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι, πως, εάν παραμείνει το υπάρχον καθεστώς, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες, ωστόσο, η ελληνική πλευρά εκτιμά, πως αυτό θα συμβεί, μόνον εάν υπάρξει απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι κάτι, που θα αποφασιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Φορολογικός και τραπεζικός έλεγχος όλων των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει έλεγχο σε εισοδήματα και δηλώσεις των Ελλήνων σε βάθος δεκαετίας.
Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το οικονομικό επιτελείο να πραγματοποιήσει αλγοριθμικούς ελέγχους σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή, ελέγχους κινήσεων λογαριασμών, παράλληλα με τις δηλώσεις εισοδημάτων.
Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, όσοι «πιαστούν» θα κληθούν να δηλώσουν οικειοθελώς τα χρήματά τους, ενώ, αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσοστό του φόρου, που θα κληθούν να καταβάλουν. Η Κυβέρνηση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ένα πάγιο της τάξης του 15% ή σε φόρο ανάλογα με την φορολογική βαθμίδα.

Δυσκολίες στην «λίστα Λαγκάρντ»

Αναφορικά με την «λίστα Λαγκάρντ», πρόθεση είναι να υπάρξει διασταύρωση με συμπληρωματικές δηλώσεις εισοδήματος, ωστόσο, διαπιστώνεται η δυσκολία για να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις, καθώς, υπάρχει ζήτημα παραγραφής.

Ανεξάρτητη Αρχή γίνεται η ΓΓΔΕ – Θα λειτουργεί υπόντον έλεγχο της Βουλής

Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατρέπεται σε Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία θα λογοδοτεί στην Βουλή.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά, ότι δεν είναι δυνατόν να είναι αυτόνομη Υπηρεσία, αλλά να χρεώνονται άλλοι το πολιτικό κόστος.
Η ΓΓΔΕ θα ελέγχεται από μια διακομματική επιτροπή στην Βουλή. Η επιτροπή θα ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και εκείνο θα αποφασίζει για τον επικεφαλής της. Παράλληλα, μια ελεγκτική επιτροπή θα ελέγχει το ΔΣ.
Το προσωπικό θα προέρχεται από τις Εφορίες, ωστόσο, για τα μισθολογικά δεν υπάρχουν λεπτομέρειες, παρά το γεγονός ότι οι εταίροι πιέζουν να καταργηθεί η προσωπική διαφορά.

Ο συντονισμός των ομάδων διαπραγμάτευσης

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός των ομάδων, που θα συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση και τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει άμεση ροή πληροφόρησης μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας.
Η διαδικασία θα είναι η ακόλουθη:
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Brussels Group, ο Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώνει τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και εκείνος θα ενημερώνει, με την σειρά του, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Παράλληλα, θα υπάρχει εντός των συνεδριάσεων πρακτικογράφος, ο οποίος θα στέλνει κάθε ώρα από ένα email στον Υπουργό Οικονομικών για να ενημερώνει εκείνος την πολιτική ομάδα.