(c) ellinikignomi

-Υπάρχουν αντιδράσεις μεταξύ παραδοσιακών και συντηρητικών Καθολικών, οι οποίοι θεωρούν, ότι ο σημερινός Πάπας επιδιώκει να ωθήσει την Καθολική Εκκλησία σε μια πιο φιλελεύθερη, προοδευτική κατεύθυνση, που ξεφεύγει, όμως, από τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας!
-Όσο πλησιάζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος του Ιουνίου στην Κρήτη, τόσο αυξάνονται και πληθύνονται και οι παρεμβάσεις του Πάπα Φραγκίσκου περί ενότητος των Χριστιανικών Εκκλησιών και παράλληλα η σφοδρή κριτική του εναντίον όσων αντιδρούν!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μία μεγάλη αλλαγή, που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στο οικοδόμημα της Καθολικής Εκκλησίας, θέλει να φέρει ο Πάπας Φραγκίσκος, βάζοντας την γυναίκα σε πιο ενεργό ρόλο, αφού προτείνει την χειροτονία γυναικών σε διακόνους!
Η είδηση αυτή έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλη αναστάτωση στην Καθολική Εκκλησία και έχει γίνει δεκτή με μικτά αισθήματα, επειδή αφορά μία σημαντική αλλαγή στα δεδομένα πολλών αιώνων, που βρίσκει αντίθετους τους συντηρητικούς και παραδοσιακούς κύκλους της.
Η γυναίκα και ο ιερατικός της ρόλος ήταν κάτι απαγορευμένο για την Παπική Εκκλησία εδώ και αιώνες, κάτι, που, όπως φαίνεται, ο Πάπας Φραγκίσκος σκέφτεται να αλλάξει, προτιθέμενος, πλεον, να χειροτονεί και γυναίκες στην θέση των διακόνων.

Ο Πάπας θα διορίσει ειδική Επιτροπή, στην οποία θα μελετηθεί ο ρόλος της γυναίκας σε πιο χαμηλές βαθμίδες ιερωσύνης και θα διερευνήσει, ποιός πρεπει να είναι ο ρόλος των γυναικών και κάτω από ποιές συνθήκες

Αν και οι προθέσεις του δεν φαίνεται, προς το παρόν, να επεκτείνονται και στην χειροτονία γυναικών στον βαθμό των ιερέων, κάτι το οποίο αποτελεί θέσφατο στην Καθολική Εκκλησία και θεωρείται, πως δεν μπορεί να αλλάξει, (σε αντίθεση με την Προτεσταντική Εκκλησία, όπου υπάρχουν ακόμη και γυναίκες-επίσκοποι), ο Πάπας θα διορίσει, ωστόσο, μία Επιτροπή, στην οποία θα μελετηθεί ο ρόλος της γυναίκας σε πιο χαμηλές βαθμίδες ιερωσύνης.
Η Επιτροπή αυτή θα διερευνήσει το θέμα από διάφορες σκοπιές (ιερατικές, κοινωνικές κ.λπ.) και θα εκδώσει ένα πόρισμα, το οποίο θα έχει αρκετή «σαφήνεια», για το ποιός θα είναι ο ρόλος των γυναικών και κάτω από ποιές συνθήκες.
Ο Ποντίφικας έχει βρεθεί αρκετές φορές μπροστά σ’ αυτό το αίτημα από τις Καθολικές μοναχές, που επικαλούνται και το γεγονός, ότι οι γυναίκες είχαν παίξει τον ρόλο των διακόνων στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας.
Όπως εκτιμούν ορισμένοι παράγοντες της Καθολικής Εκκλησίας, ο διορισμός γυναικών στον βαθμό ιερωσύνης του διακόνου θα επεκτείνει σημαντικά τον ρόλο των γυναικών στην Καθολική Εκκλησία.

Έχουν δημιουργηθεί αντιδράσεις μεταξύ παραδοσιακών και συντηρητικών Καθολικών, οι οποίοι θεωρούν, ότι ο σημερινός Πάπας επιδιώκει να ωθήσει την Καθολική Εκκλησία σε μια πιο φιλελεύθερη, προοδευτική κατεύθυνση, που ξεφεύγει, όμως, από τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ένας διάκονος μπορεί να καθοδηγήσει τις υπηρεσίες προσευχής και μπορεί να διαχειριστεί άλλα ποιμαντικά καθήκοντα, εάν ένας ιερέας είναι απών, αλλά αποκλείεται από καθαρά ιερατικά καθήκοντα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η Θεία Κοινωνία ή η εξομολογήση.
Αν και Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε, ότι η «πόρτα είναι κλειστή» για την δυνατότητα των γυναικών να γίνουν ιερείς – η Καθολική Εκκλησία διδάσκει, ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να γίνουν ιερείς, επειδή ο Ιησούς επέλεξε οικειοθελώς μόνον άντρες ως αποστόλους του – ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, την διεύρυνση του ρόλου των γυναικών μέσα στην Καθολική Εκκλησία.
Πάντως, τα σχόλια του Πάπα έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις μεταξύ παραδοσιακών και συντηρητικών Καθολικών, οι οποίοι θεωρούν, ότι ο σημερινός Πάπας επιδιώκει να ωθήσει την Καθολική Εκκλησία σε μια πιο φιλελεύθερη, προοδευτική κατεύθυνση, που ξεφεύγει, όμως, από τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας.

«Ο Ιησούς προσεύχεται για την ενότητα των Χριστιανών, αλλά εντός της Εκκλησίας υπάρχουν και εκείνοι, που σπέρνουν ζιζάνια, εκείνοι, που διχάζουν και καταστρέφουν την κοινότητα με την γλώσσα τους»

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας “vimaorthodoxias.gr”, όσο πλησιάζει η Πανορθόδοξη Σύνοδος του Ιουνίου στην Κρήτη, τόσο αυξάνονται και πληθύνονται και οι παρεμβάσεις του Πάπα Φραγκίσκου περί ενότητος των Χριστιανικών Εκκλησιών και παράλληλα η σφοδρή κριτική του εναντίον όσων αντιδρούν!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Πάπας χαρακτήρισε πριν από λίγες ημέρες τους αντιδρώντες «μουμιοποιημένους» και «ειδωλολάτρες» Χριστιανούς, ενώ πιό πρόσφατα είπε, πως «σπέρνουν ζιζάνια διχόνοιας».
«Ο Ιησούς προσεύχεται για την ενότητα των Χριστιανών, αλλά εντός της Εκκλησίας υπάρχουν και εκείνοι, που σπέρνουν ζιζάνια, εκείνοι, που διχάζουν και καταστρέφουν την κοινότητα με την γλώσσα τους», φέρεται να ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου, σε λειτουργία στην Casa Santa Marta.

«Όπου οι Χριστιανοί κάνουν πόλεμο μεταξύ τους, δεν υπάρχει καμία μαρτυρία»

Σύμφωνα με τον Ποντίφικα, «η ενότητα της χριστιανικής κοινότητας, της χριστιανικής οικογένειας, είναι μάρτυρας: Ένας μάρτυρας στο γεγονός, ότι ο Πατέρας απέστειλε τον Υιό Του. Και, ίσως, το να φθάσει κανείς στην ενότητα, σε μια χριστιανική κοινότητα, σε μια ενορία, στην κατοικία του επισκόπου, σε ένα χριστιανικό ίδρυμα, σε μια χριστιανική οικογένεια, είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα. Η ιστορία μας, η ιστορία της Εκκλησίας, μας κάνει να ντρεπόμαστε τόσο συχνά. Έχουμε εξαπολύσει πόλεμο εναντίον των Χριστιανών αδελφών μας. Για να αναφέρω μόνο ένα, σκεφτόμαστε τον Τριακονταετή Πόλεμο».
Ο Πάπας συμπλήρωσε, ότι «όπου οι Χριστιανοί κάνουν πόλεμο μεταξύ τους, δεν υπάρχει καμία μαρτυρία»

«Δεν είμαστε ούτε ενωμένοι στο Πάσχα! Και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Και ο κόσμος δεν πιστεύει»!

Ο ίδιος φέρεται, μάλιστα, να μίλησε και για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα, λέγοντας, πως «και σήμερα οι Χριστιανοί είναι διχασμένοι: Και ο κόσμος βλέπει, ότι είμαστε χωρισμένοι και λέει: Ας έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους, τότε θα δούμε … Πώς είναι δυνατόν, αν ο Ιησούς Ανέστη και είναι ζωντανός, αυτοί, οι μαθητές Του, να μην συμφωνούν ο ένας με τον άλλο; Κάποτε, ένας Καθολικός Χριστιανός είπε σε μια άλλη Χριστιανή, από την Ανατολή: Ο Χριστός μου θα αναστηθεί μεθαύριο. Πότε θα αναστηθεί ο δικός σου; Δεν είμαστε ούτε ενωμένοι στο Πάσχα! Και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Και ο κόσμος δεν πιστεύει»!
Σύμφωνα με τον Πάπα, ήταν «ο φθόνος του διαβόλου» η αιτία, που ο θάνατος εισήλθε στον κόσμο». Ο Πάπας εξήγησε, λοιπόν, πως επίσης στην χριστιανική κοινότητα, εισήλθε ο εγωισμός, η ζήλια, ο φθόνος, οι διασπάσεις και αυτό οδηγεί σε ανθρώπους, που μιλούν ο ένας για τον άλλο πίσω από την πλάτη του. Στην Αργεντινή, σημείωσε, «αυτοί οι άνθρωποι αποκαλούνται “σπορείς ζιζανίων” (zizzaniere): Σπέρνουν τα ζιζάνια, που χωρίζουν» .

«Να προσευχηθούμε όλοι στον Κύριο για να μας δώσει την χάρη Του, ενάντια στην δύναμη του διαβόλου, της αμαρτίας, που μας ωθεί στον διχασμό»

Ο Ποντίφηκας κατέκρινε ακόμη όσους λένε «όχι! Το δόγμα είναι αυτό», αντι να ζητούν διευκρινίσεις και συμπλήρωσε: «Είναι ευκολότερο να μιλάμε πίσω από τις πλάτες του άλλου για να καταστρέψουμε την φήμη του άλλου»
Μάλιστα, ο ίδιος παρέθεσε και μια γνωστή στους Ρωμαιοκαθολικούς ιστορία του αγίου Filippo Neri, αναφέροντας, ότι σε μια γυναίκα, που είχε ομολόγησει, πως έκανε κουτσομπολιό για τους άλλους, ο άγιος έδωσε την συγχώρηση, λέγοντάς της να μαδήσει ένα κοτόπουλο και να πετάξει τα φτερά γύρω από την γειτονιά, και στην συνέχεια, να προσπαθήσει να τα ξαναμαζέψει. «Αλλά αυτό είναι αδύνατο!» είπε η γυναίκα και ο Άγιος της εξήγησε: «Είναι το ίδιο με το κουτσομπολιό …»
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ζήτησε να προσευχηθούμε όλοι στον Κύριο για να μας δώσει την χάρη Του, ενάντια στην δύναμη του διαβόλου, της αμαρτίας, που μας ωθεί στον διχασμό.

«Άνοιγμα και μήνυμα του Πάπα προς τους Ορθοδόξους, όχι, όμως, με βάση τις αρχές και την γνήσια παράδοση του Χριστιανισμού, αλλά σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Παπισμού και της Παγκοσμιοποίησης»

Ο ίδιος υπογράμμισε, πως ο Χριστός «θα μπορούσε να μας δώσει την χάρη, θα μπορούσε να μας δώσει το δώρο. Και ποιό είναι το δώρο, που δημιουργεί ενότητα; Το Άγιο Πνεύμα! Θα μπορούσε να μας δώσει αυτό το δώρο, που παράγει αρμονία, Και ο ίδιος θα μπορούσε να μας δώσει την ειρήνη, αλλά με ενότητα. Ας ζητήσουμε την χάρη της ενότητας όλων των Χριστιανών, την μεγάλη χάρη, αλλά και την μικρή χάρη για κάθε ημέρα μέσα τις κοινωνίες μας, στις οικογένειές μας και η χάρη αυτή είναι να δαγκώσουμε τη γλώσσα μας!» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Παντως, έγκυροι εκκλησιαστικοί αναλυτές στην Ελλαδα εκτιμούν, ότι οι τελευταίες αυτές κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου αποτελούν σαφή μηνύματα και “ανοίγματα” προς τους Ορθοδόξους, ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου του Ιουνίου στην Κρήτη, προκειμένου να προωθήσει ένα πνεύμα ενότητας των Χριστιανών, όχι, όμως, με βάση τις αρχές και την γνήσια παράδοση του Χριστιανισμού, αλλά σύμφωνα με τα μακροπρόθεσμα σχέδια του Παπισμού και της Παγκοσμιοποίησης.

bamberg

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ