– «Πρώτη στην αθεΐα παγκοσμίως είναι η Κίνα σε ποσοστό 90%, ενώ η πιο «πιστή» χώρα είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία οι κάτοικοι μόνο σε ποσοστό 1% δηλώνουν άθεοι».
-Σε ποσοστό 71% οι Έλληνες δηλώνουν, ότι είναι θρήσκοι και μόνον σε ποσοστό 6% δηλώνουν, ότι είναι άθεοι.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Προσπαθώντας να καταγράψει, σε ποιές χώρες ζουν οι πιό θρήσκοι και οι περισσότεροι άθεοι άνθρωποι, καθώς και άλλα στοιχεία, σχετικά με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων σε διάφορα μέρη του κόσμου, η εταιρεία δημοσκοπήσεων «WI Network of Market Research/Gallup International» προχώρησε σε παγκόσμια έρευνα, έχοντας σαν αντικείμενο ορισμένα βασικά και ενδιαφέροντα ερωτήματα, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:
Ποιά ήπειρος είναι η πιο «πιστή» και ποιά η πιο «άθεη»; Ποιές χώρες έχουν μεγάλα ποσοστά άθρησκων ή αθέων; Ποιές ηλικιακές και κοινωνικές κατηγορίες του πληθυσμού έχουν καλύτερη σχέση με την θρησκεία;ekklisia
Η έρευνα αυτή, στην οποία συμμετείχαν 63.898 άτομα, σε συνολικά 65 χώρες -περιλαμβανομένης και της Ελλάδας-, έδωσε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία, περίπου 6 στους 10 ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη αυτοπροσδιορίζονται ως θρησκευόμενοι, ενώ οι άθεοι και οι μη θρησκευόμενοι αντιστοιχούν στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Σουηδία και Τσεχία είναι οι δύο χώρες στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο ποσοστό αθέων στον πληθυσμό τους»

Σύμφωνα με την έρευνα, οι 9 στους 10 Κινέζους δηλώνουν άθεοι ή άθρησκοι, ενώ το ίδιο δηλώνουν 3 στους 4 Σουηδούς και Τσέχους.
Απεναντίας, η χώρα, με τους περισσότερους πιστούς και θρησκευόμενους κατοίκους είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία οι κάτοικοι δηλώνουν άθεοι μόνον σε ποσοστό 1%, ενώ και η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο «θρήσκες» χώρες.
Η Αφρική είναι η ήπειρος με τις πιο «θρήσκες» χώρες, ενώ φαίνεται να υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο εισόδημα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, καθώς τα πιο πλούσια κράτη τείνουν να είναι και τα λιγότερο θρησκευόμενα.
Επίσης, η έρευνα αυτή κατέληξε σε ένα συμπέρασμα-έκπληξη, καθώς απέδειξε, ότι οι νέοι μεταξύ 18 και 35 ετών έχουν καλύτερη σχέση με την θρησκεία, από ό,τι οι μεσήλικες ή οι ηλικιωμένοι.

«Κάτω του 25% βρίσκεται το ποσοστό των αθέων στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας»

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν, ότι οι λιγότερο «θρησκευόμενες» χώρες του κόσμου είναι η Κίνα με 90% των ερωτώμενων να δηλώνουν άθεοι, η Σουηδία με 76%, η Τσεχία με 75% και το Χονγκ Κονγκ με 70%.
Τα κράτη με υψηλά ποσοστά άθεων στον πληθυσμό τους είναι η Ολλανδία με 66%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 66%, το Ισραήλ με 65%, η Ιαπωνία με 62%, η Γερμανία με 59%, η Αυστραλία με 58%, η Ελβετία με 58%, η Νότια Κορέα με 55%, η Ισπανία με 55% και άλλες.
Στα κράτη με ποσοστό αθέων κάτω του 50% συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο κ.α.).
Οι χώρες, στις οποίες το ποσοστό αθέων στον πληθυσμό τους είναι κάτω του 25%, είναι η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Νότια Αφρική, η Τυνησία, η Ινδονησία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ιταλία κ.α.
Όπως έδειξε η έρευνα, η πιο «θρησκευόμενη» ήπειρος είναι η Αφρική, με το 86% των κατοίκων της να αυτοπροσδιορίζονται ως θρήσκοι και ακολουθούν η Μέση Ανατολή με 82%, η Ανατολική Ευρώπη με 71%, η Αμερική με 66% και η Ασία με 62%.

«Πρώτη στην αθεΐα παγκοσμίως είναι η Κίνα σε ποσοστό 90%, ενώ η πιο «πιστή» χώρα είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία οι κάτοικοι μόνο σε ποσοστό 1% δηλώνουν άθεοι»

Οι πλέον θρησκευόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Ρώσοι (7 στους 10) και στην Δύση οι Αμερικανοί, σε ποσοστό 56%,
ενώ, αντίθετα, στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 3 στους 10 δηλώνουν θρησκευόμενοι.
Έκπληξη αποτελεί και το Ισραήλ, όπου το 65% των κατοίκων του δηλώνει άθρησκο ενώ σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης περίπου το 50% του πληθυσμού δηλώνουν άθεοι και μη θρησκευόμενοι.
Στην Ελλάδα, σε σύνολο 131 επιλεγμένων ερωτηθέντων, το 71% απάντησε, πως είναι θρήσκο, το 15%, πως δεν είναι θρησκευόμενο, το 6% δήλωσε ξεκάθαρα άθεο, ενώ το υπόλοιπο 8% δήλωσε, ότι δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε στο ερώτημα.
Πρώτη στην αθεΐα παγκοσμίως είναι η Κίνα, ενώ η πιο «πιστή» χώρα είναι η Ταϊλάνδη, στην οποία οι κάτοικοι μόνον σε ποσοστό 1% δηλώνουν άθεοι, και ακολουθούν η Αρμενία, το Μπανγκλαντές, το Μαρόκο και η Γεωργία.

«Τα πιο πλούσια κράτη του κόσμου, με εξαίρεση τις ΗΠΑ, τείνουν να είναι και τα λιγότερο «θρησκευόμενα»»

Το ύψος του εισοδήματός τους φαίνεται, επίσης, να επηρεάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων –ένα συμπέρασμα στο οποίο είχε φτάσει και μια παλιότερη μελέτη του αμερικανικού ερευνητικού Κέντρου «Pew Research Center».
Έτσι, τα πιο πλούσια κράτη τείνουν να είναι και τα λιγότερο «θρησκευόμενα» –με τις Η.Π.Α. να είναι η μόνη εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον ανωτέρω κανόνα.
Ένα από τα παλιότερα συμπεράσματα, που καταρρίπτει η συγκεκριμένη έρευνα, είναι, ότι οι θρησκείες προσελκύουν χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου άτομα.
Έτσι, ενώ το 60% των αποφοίτων μέσης εκπαίδευσης δήλωσαν πιστοί, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 64% μεταξύ των κατόχων διδακτορικού.

«Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο θρησκευόμενοι από τους νέους, καθώς άτομα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών δηλώνουν θρήσκοι σε ποσοστό 67%, ενώ αντιθέτως, σε ηλικίες από 45 ετών και άνω, το ποσοστό των θρήσκων πέφτει κάτω από το 60%»

Επίσης, επιχειρήθηκε να συνδεθεί η πίστη στον Θεό με τα επαγγέλματα των ερωτηθέντων.
Οι νοικοκυρές έρχονται πρώτες, με το 76% αυτών να δηλώνουν θρησκευόμενες, ακολουθούν οι συνταξιούχοι με ένα ποσοστό της τάξης του 67% και στην τρίτη θέση, με ελάχιστη διαφορά, έρχονται οι μαθητές με 66%.
Λιγότερο θρησκευόμενοι είναι, όσοι έχουν δουλειά πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι σημειώνουν και το μεγαλύτερο ποσοστό αθεΐας, με 13%.
Τέλος, ακόμη μια έκπληξη προκαλεί το γεγονός, πως οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι λιγότερο θρησκευόμενοι από τους νέους. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, άτομα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 34 ετών δηλώνουν θρήσκοι σε ποσοστό 67%, επιβεβαιώνοντας, ότι η σημερινή νέα γενιά είναι πιο συντηρητική, από ότι αναμενόταν.
Οι ενήλικες έως 34 ετών, σε ποσοστό περίπου 66%, θεωρούν τους εαυτούς τους «θρήσκους», ενώ αντιθέτως, σε ηλικίες από 45 ετών και άνω, το ποσοστό των θρήσκων πέφτει κάτω από το 60%.