Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και με αίγλη πραγματοποιήθηκε – για πρώτη φορά στην πόλη μας – η Έκθεση της Καραγκούνικης Φορεσιάς Ν. Τρικάλων, που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Σύλλογος «ΟΙ ΘΕΡΙΣΤΑΔΕΣ» υπο την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων & του Δήμου Τρικκαίων.

Η έκθεση στεγάσθηκε και λειτούργησε για τρεις εβδομάδες στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου ΚΑΠΗ Τρικάλων. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 17 Απριλίου 2016 παρουσία των διευθυντών Α΄/βάθμιας εκπ/σης κ. Μπουλούμπαση Χρ. και Β΄/βάθμιας εκπ/σης κ. Κάκλα Β. όπως άρμοζε άλλωστε στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που είχε. Μετά από παράταση έκλεισε στις 3 Μαΐου 2016 αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και εμπειρίες σε μαθητές και πολίτες. Ανέδειξε ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας πολιτισμού της μεγαλύτερης πληθυσμιακά μερίδας του νομού μας που είναι οι Καραγκούνηδες. Πρόκειται για μια ενδυμασία που είχε άμεση σχέση με την κοινωνική δομή των κατοίκων της περιοχής και έπαιξε σημαντικό ρόλο στο συγκερασμό επαγγελμάτων και οικονομικής ανάπτυξης της εποχής που λειτούργησε.foresia

Την έκθεση επισκέφτηκαν πολλά σχολεία της πόλης μας, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών επισκέψεων και υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων και σε μια συνεργασία με το Δ.Σ. του Συλλόγου, πράγμα που αποτελεί ένα άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία. Ακόμα και σώματα προσκόπων όπως και αντιπροσωπευτικές ομάδες συλλόγων και φορέων. Την έκθεση δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και το τμήμα των Τ.Ε.Φ.Α. Τρικάλων με ειδικότητα Παραδοσιακού χορού. Υπό την εποπτεία του γνωστού συμπολίτη μας πανεπιστημιακού καθηγητή Γιάννη Δήμα ο οποίος μέσα στο χώρο της έκθεσης, μετά την ξενάγηση του κ. Ατν. Παπαμιχαήλ –προέδρου των Θεριστάδων – παρέδωσε με βιωματική μέθοδο, μάθημα στους φοιτητές του για τη σχέση της παραδοσιακής Καραγκούνικης φορεσιάς με τον ομώνυμο χορό, όπως και το γενικότερο ύφος των Καραγκούνικων χορών.

Τα συγχαρητήριά τους για την οργάνωση της έκθεσης απένειμε στον κ. Παπαμιχαήλ Αντ., κατά την επίσκεψή του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου Δ. και ο Αντιδήμαρχος Κοινων. Μέριμνας και ΚΑΠΗ Τρικάλων Κ. Αναστασίου Χρ.  

Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας οι διοργανωτές αποφάσισαν παράταση και πολλοί τρικαλινοί πολίτες αλλά και των γειτονικών πόλεων επισκέπτες παρατήρησαν ότι ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη μας και δήλωσαν πως η συγκεκριμένη έκθεση θα πρέπει να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.

Η φορεσιά παρουσιάστηκε σε όλες τις μορφές λειτουργίας της ανάλογα με την ηλικία των φορέων της και τις περιστάσεις χρήσης της. Ο αριθμός και η ιδιαιτερότητες των εκθεμάτων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ακόμα και των ειδικών ερευνητών και λαογράφων. Όλα δε τα κοστούμια ήταν αντιπροσωπευτικά από ενδυματολογικές ενότητες κοινοτήτων του Ν. Τρικάλων. Η Καραγκούνικη φορεσιά στο νομό Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία μεγαλύτερη από εκείνη του νομού Καρδίτσας, και δημιουργεί περισσότερες επί μέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. foresia1

Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιοτάτων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη. Έφταναν στα Γιάννενα και από κει στις υπόλοιπες Θεσσαλικές πόλεις μέσω των Τρικάλων. Άλλωστε η Τρίκκη υπήρξε επι αιώνες πρωτεύουσα της Θεσσαλίας (από την αρχαιότητα μέχρι και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού) και αποτελούσε ονομαστό κέντρο διακίνησης πνευματικών και υλικών στοιχείων.

Υπεύθυνοι ξενάγησης ήταν οι: Αντώνης Παπαμιχαήλ(εκπ/κός), Γεωργία Λούγγου(Ιστορικός), Θεοδώρα Παπαμιχαήλ(Μετάφραση-Διερμηνεία).

Στα πλαίσια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις όπως συνέδριο για την Καραγκούνικη Φορεσιά στις 20/4/2016 μέσα στον ίδιο χώρο. Τα θέματα που ανακοινώθηκαν και οι ομιλητές ήταν: «Η Καραγκούνικη Φορεσιά – ένα εκπαιδευτικό Πρόγραμμα» από τον Γεώργιο Παπαβασιλείου, τ. Σχολ Σύμβουλο Α΄/βάθμιας Εκπ/σης, «Η γλώσσα του ενδύματος» από την Ευαγγελία Γουγουλάκη-Ζιώζια, φιλόλογο πρώην Δ/ντρια Β΄/βάθμιας Εκπ/σης, «Η παραδοσιακή φορεσιά και η Σύγχρονη Τέχνη» από τον Ηλία Κοτσίρα, ζωγράφο –χαράκτης και «Η εξέλιξη της Καραγκούνικης φορεσιάς από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα» από τον Αντώνη Παπαμιχαήλ, εκπ/κό – τ. προϊστάμενο γραφείου Πολιτιστικών Θεμάτων Β΄/βάθμιας Εκπ/σης. Επίσης παρεμβατικά μίλησε ο κ. Ιωάννης Δήμας, πανεπιστημιακός καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α. Τρικάλων, όπου επισήμανε την αναγκαιότητα διατήρησης και συνέχισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ακόμα τόνισε και επιβράβευσε την αξία του έργου που επιτελούν στο συγκεκριμένο τομέα επώνυμα άτομα της πόλης μας. Το συνέδριο παρακολούθησε κατά βάση ο εκπαιδευτικός κόσμος αλλά και άλλοι Τρικαλινοί πολίτες μη εξαιρουμένων των τοπικών αρχών και της εκκλησίας που εκπροσώπησε ο πάτερ Δημήτριος, εφημέριος της Ενορίας Παναγ. Φανερωμένης, ο πάτερ Κωνσταντίνος, εφημέριος της ενορίας Αγ. Κοσμά του Αιτωλού και ο πάτερ Αθανάσιος, εφημέριος της Αγ. Παρασκευής Φλαμουλίου. Την Περιφερειακή ενότητα Τρικάλων εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Τσίγκας Γ., ενώ από την πλευρά του δήμου εκπρόσωπος ήταν ο κ. Παπανικολάου Η. του οποίου σημαντικότατη ήταν η προσφορά στην όλη οργάνωση της ιδέας της Έκθεσης γενικότερα. Επίσης παρευρέθη ο Υπεύθυνος πολιτιστικών Θεμάτων Α΄/βάθμιας Εκπ/σης κ. Κόφας Αλ., ο προϊστάμενος διοίκησης προγραμματισμού οικονομικών της οικονομικής Υπηρεσίας Τρικάλων κ. Ζούζουλας Χαρ., ο πρόεδρος του Φ.Ι.Λ.Ο.Σ. Τρικάλων κ. Παπαβασιλείου Δ. και άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Άλλη αξιόλογη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης ήταν το Καραγκούνικο «Σιργιάνι» στις 23/4/2016 στο προαύλιο του χώρου που λειτουργούσε η έκθεση, όπου το παρακολούθησε πλήθος πολιτών και επισκεπτών. Την εκδήλωση άνοιξε χορευτικό τμήμα των Θεριστάδων με το πασχαλιάτικο τραγούδι «Σήμιρα Χρίστου Πασκαλιά». Συμμετείχαν χορευτικά τμήματα των συλλόγων Αγ. Αποστόλων, Βασιλικής και Κεραμιδίου, την επιμέλεια και συντονισμό των οποίων είχαν αντίστοιχα οι χοροδιδάσκαλοι, Ευαγγελία Γρηγορίου, Μιχάλης Παναγιώτου και Θεοδώρα Παπαμιχαήλ. Όλα τα τμήματα παρουσίασαν με άψογο τρόπο χορούς και δρώμενα του Πάσχα και του Λαζάρου δημιουργώντας ένα επίκαιρο γιορτινό κλίμα που απήλαυσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, για να θαυμάσουν στη συνέχεια την έκθεση της Φορεσιάς. Την επιμέλεια του ήχου είχε ο κ. Πάνου Κ. ενώ την καταγραφή(βιντεο-λήψη) το κανάλι ΚΡΗΝΗ LIVE.

Ευελπιστούμε ότι τόσο οι επισκέπτες όσο και οι αρμόδιες αρχές έλαβαν τα κατάλληλα μηνύματα και θα επιληφθούν του θέματος μόνιμης λειτουργίας της έκθεσης σε κάποιο κατάλληλο χώρο.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους του συντελεστές και όσους βοήθησαν στη διεκπεραίωση της έκθεσης αυτής, μέσω της οποίας αναδεικνύεται ο τοπικός πολιτισμός και κατ’ επέκταση ο Ν. Τρικάλων, μιας δραστηριότητας που μόνο ωφέλιμα αποτελέσματα μπορούσε να έχει. Ευχαριστούν επίσης τους αρμόδιους Δ/ντές των σχολείων και τους Δ/ντές Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας εκπ/σης για τη θερμή συνεργασία γιατί θεωρούμε ότι τέτοιες γνώσεις για τη νεολαία μας αποτελούν σημαντική επένδυση στην τοπική μας κοινωνία.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ