-«Η Ιταλία είναι ουσιαστικά το τεκτονικό ρήγμα της Ευρώπης»!
– «Τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και ο τραπεζικός τομέας, είναι σε μία πυριτιδαποθήκη, που διατηρείται μέσα από μία διαδικασία μη αναγνώρισης των συσσωρευμένων ζημιών, που συνεχίζουν να μετακυλούνται».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η νέα υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, που κορυφώθηκε την Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από την ημέρα του βρετανικού Brexit, έχει οδηγήσει τον κλάδο σε απομείωση αξίας άνω του 30% μέσα σε ελάχιστες ημέρες.
Mεγάλη και διάχυτη είναι η ανησυχία στις Βρυξέλλες για τους τριγμούς στην ιταλική οικονομία, ενώ, μάλιστα, εκφράζονται φόβοι από ανώτερους αξιωματούχους, ότι κινδυνεύει πλέον η ίδια η ύπαρξη της Ε.Ε.!
Οι ιταλικές τράπεζες εμφάνισαν απώλειες από 2,5% έως και 12%, ενώ μεγάλη «βουτιά» 12% σημείωσε η ιταλική «Βanco Popolare», αλλα και 7% η γερμανική «Deutsche Bank», που βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, με κάποιους αναλυτές να συνεχίζουν να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κορυφαίας αυτής γερμανικής τράπεζας.

«Δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in»

Αξιωματούχος της Ε.Ε. ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», ότι στο EuroWorking Group της Δευτέρας, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ιταλία. Ομως, άλλος αξιωματούχος ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει μεγάλη διάθεση να αλλάξουν ή να «μαλακώσουν» οι κανονισμοί του bail-in.
Η μεγαλύτερη άμεση ανησυχία επικεντρώνεται στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, την «Banca Monte dei Paschi di Siena», που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η ΕΚΤ της έχει ζητήσει να τα περιορίσει κατά 40% τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ρώμη είναι σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της, ελπίζοντας να περιορίσουν τις απώλειες για τους μετόχους και ομολογιούχους.

«Reuters»: «Απειλείται μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ αυτή η κρίση μπορεί να στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση»!

Μία τέτοια συμφωνία, μπορεί να απαιτεί την παράκαμψη των κανονισμών που υιοθέτησε η Ε.Ε. το 2014, προκειμένου να αναγκάζει επενδυτές και καταθέτες να επωμίζονται το βάρος σε τέτοιες περιπτώσεις. Η Γερμανία τονίζει ότι οι κανονισμοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί, αλλά η Ιταλία απαντά ότι απαιτείται ευελιξία.
«Μία λύση πρέπει να βρεθεί γρήγορα, διαφορετικά η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου (BMPS) μπορεί να καταρρεύσει και να πάρει μαζί της τον υπόλοιπο τραπεζικό τομέα της Ευρώπης. Η Ε.Ε. πρέπει να δείξει ευελιξία, διαφορετικά η Ιταλία μπορεί να χρεωκοπήσει», προειδοποίησε ο Αντριου Εντουαρντς, CEO της χρηματοοικονομικής εταιρείας «ETX Capital».
Μάλιστα, σύμφωνα με εξαιρετικά δυσοίωνα σενάρια, τα οποία μεταδίδει το «Reuters», απειλείται μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ αυτή η κρίση μπορεί να στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση.

Οι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν κάτω από τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – «Η Ιταλία αντιμετωπίζει μία ισχυρή κρίση, που ενισχύεται με γεωμετρική πρόοδο»

Τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια θεωρούν, ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία, όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.
Σύμφωνα με το «Reuters», οι ιταλικές τράπεζες ασφυκτιούν υπό τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ- για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αίσθηση αστάθειας- ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, δεσμεύθηκε να παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για την συνταγματική αναθεώρηση.
«Η Ιταλία αντιμετωπίζει μία ισχυρή κρίση, που ενισχύεται με γεωμετρική πρόοδο», ανέφερε ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της εταιρείας «Policy Sonar» και πρώην αξιωματούχος του ιταλικού Υπουργείου Οικονομικών. «Το άμεσο έναυσμα αυτής, είναι η τραπεζική κρίση», πρόσθεσε.

«Η Ιταλία είναι ουσιαστικά το τεκτονικό ρήγμα της Ευρώπης»

Ο τραπεζικός δείκτης της Ιταλίας υποχώρησε κατά 30% από την στιγμή, που η Μ. Βρετανία αποφάσισε υπέρ του Brexit, ανεβάζοντας τις απώλειες μέχρι στιγμής στο 57% από την αρχή του έτους. Την Τρίτη, υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,44%, φτάνοντας περίπου σε χαμηλό τριετίας.
Την δεδομένη στιγμή η Ιταλία είναι εύθραυστη, πολιτικά και οικονομικά. Συχνά, περιγράφεται ως «πολύ μεγάλη για να σωθεί» σε μία κρίση, οπότε ακόμη κι αν είναι μικρή η άμεση οικονομική σχέση μεταξύ των τραπεζών της και της ψήφου υπέρ του Brexit, οποιοδήποτε παγκόσμιο σοκ προκαλεί μεγάλες «δονήσεις» στην χώρα, γράφει το «Reuters».
«Η Ιταλία είναι ουσιαστικά το τεκτονικό ρήγμα της Ευρώπης», σχολίασε πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, που διατήρησε την ανωνυμία του. «Τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και ο τραπεζικός τομέας, είναι σε μία πυριτιδαποθήκη, που διατηρείται μέσα από μία διαδικασία μη αναγνώρισης των συσσωρευμένων ζημιών, που συνεχίζουν να μετακυλούν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι, ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει τις ζημιές τελικά», πρόσθεσε.

«Οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστούν»

Σήμερα., πάντως, και με την προστασία, που παρέχει η απόφαση των εποπτικών Αρχών του ιταλικού χρηματιστηρίου, να απαγορεύσουν το short selling για τις επόμενες ημέρες στα τραπεζικά χαρτιά, η μετοχή της «Banca Monte dei Paschi di Siena» ανακάμπτει κατά 9% (έχοντας βεβαίως κατακρημνιστεί κατά 75% όλο το προηγούμενο διάστημα) και έδωσε μιαν κάποια ανάσα και στις ευρωαγορές γενικότερα.
Την ίδια ώρα ολοένα και περισσότεροι παράγοντες του τραπεζικού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Τελευταίος χρονικά εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Γαλλικής τράπεζας «Societe Generale», Lorenzo Bini Smaghi, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», προειδοποίησε, ότι η τραπεζική κρίση στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην υπό λοιπη Ευρώπη και υποστήριξε, ότι «οι κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες, θα πρέπει να επανεξεταστούν», στέλλοντας με την σειρά του ευθεία βολή προς την «περιοριστική γερμανική συνταγή».

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, δήλωσε, ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, που θα γίνει το Φθινόπωρο στην Ιταλία

«Όλη η τραπεζική αγορά βρίσκεται υπό πίεση», τόνισε το πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και συνέχισε, λέγοντας, ότι «έχουμε θεσπίσει κανόνες σχετικά με το δημόσιο χρήμα», οι οποίοι κανόνες όπως είπε «πρέπει να επαναξιολογηθούν σε μια αγορά, που έχει να αντιμετωπίσει μια πιθανή κρίση, για να αποφασιστεί, αν πρέπει να εφαρμοστεί κάποια ανακοπή».
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι δήλωσε, ότι θα παραιτηθεί, αν χάσει το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, παρ’ ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ότι αυτό είναι το πιθανότερο να συμβεί. Οι αγορές θα αντιδράσουν άσχημα σε μία αποχώρησή του, εκτιμά το «Reuters».
Αυτά συμβαίνουν, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών στις αγορές, τόσο για τις ιταλικές τράπεζες, όσο και για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Τα γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο, λόγω του φόβου για την πορεία της Ε.Ε. μετά το Brexit και τα προβλήματα των τραπεζών

Όπως αναφέρει το «Bloomberg», το δημοψήφισμα του Φθινοπώρου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα στην Ευρώπη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται στα κρατικά ομόλογα της χώρας, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να κινείται πάνω από την αντίστοιχη ισπανική και το spread μεταξύ των δύο χωρών να έχει διευρυνθεί σε νέο υψηλό επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.
Στον αντίποδα σε νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών βρίσκεται το 10ετές γερμανικό ομόλογο λήξης Φεβρουαρίου 2025, στο -0,19% (6/7/2016). Τα αρνητικά επιτόκια, βεβαίως, είναι απόδειξη φόβου. Οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα, που λειτουργούν ως επενδυτικά καταφύγια, από φόβο. Τα γερμανικά ομόλογα λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο, λόγω του φόβου για την πορεία της Ε.Ε. μετά το Brexit και τα προβλήματα στις τράπεζες.

euro-nea