(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

-Τα πρώτα «θύματα» είναι όσοι έχουν επιχειρηματικό δάνειο και δάνειο για δεύτερη κατοικία ή εξοχικό!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλο προβληματισμό και φόβο προκαλεί σε χιλιάδες δανειολήπτες η συμφωνία της Κυβέρνησης με τους δανειστές για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς, μετά την διαπραγμάτευση του διδύμου των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, κ.κ. Σταθάκη και Τσακαλώτου, ρίχνονται «βορά» στα distress funds, έστω και με διαφορά δύο μηνών, σχεδόν όλα τα δάνεια!
Αν και με την κατάθεση στην Βουλή του εφαρμοστικού νόμου θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης συμφωνίας, από μια πρώτη εξέταση της συμφωνίας διαπιστώνεται, ότι τα πρώτα «θύματα» της συμφωνίας είναι όσοι έχουν επιχειρηματικό δάνειο ή δάνειο για δεύτερη κατοικία ή εξοχικό.

Η συμφωνία επιτρέπει την πώληση, όχι μόνον των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, που χρωστούν και δεν πληρώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια ευρώ, αλλά όλων ανεξαιρέτως των επιχειρηματικών δανείων

Και αυτό, γιατί η συμφωνία επιτρέπει την πώληση, όχι μόνον των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, που χρωστούν και δεν πληρώνουν πάνω από ένα εκατομμύρια ευρώ, όπως έλεγε η Κυβέρνηση όταν ξεκινούσε η διαπραγμάτευση στην Αθήνα, αλλά όλων ανεξαιρέτως των επιχειρηματικών δανείων.athina
Παράλληλα, μετά από την ψήφιση του νόμου, που προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα τηε ερχόμενης εβδομάδας, δεν προστατεύεται κανένα νοικοκυριό, που χρωστάει δάνειο για δευτερεύουσα κατοικία. Τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες θα μεταπωλούνται κανονικά και με τον νόμο.
Το επόμενο «μεγάλο χτυπημα» θα έρθει τον Φεβρουάριο, οπότε, με βάση την συμφωνία, θα πρέπει από τις 15/2/2016 να τεθεί σε ισχύ άλλος νόμος, που θα συμφωνηθεί τον Ιανουάριο με το Κουαρτέτο των δανειστών ενόψει της πρώτης αξιολόγησης. Εκεί θα τεθούν κάποια κριτήρια, ώστε να διασωθούν κάποια νοικοκυριά ή μικρομεσαίοι, ενώ οι υπόλοιποι θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με όλους τους υπόλοιπους δανειολήπτες.

Συστήνεται έως το Πάσχα ή το καλοκαίρι το νέο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 30 χρόνια

Την ίδια στιγμή, με βάση τη συμφωνία:
Συστήνεται έως το Πάσχα ή το καλοκαίρι το νέο Υπερ-Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που θα διαχειρίζεται κρατική περιουσία 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα 30 χρόνια. Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων:
-Στο νέο ταμείο θα περάσει ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και το ΤΧΣ (δηλαδή, ό,τι ανήκει στο δημόσιο από τις τράπεζες), ακίνητα, ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα (έως και ο ορυκτός πλούτος).
-Ο ΑΔΜΗΕ αποσπάται από την ΔΕΗ και το 49% θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες. Το 51% και το μάνατζμεντ θα ανήκει στο δημόσιο, αλλά διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει Ευρωπαίος κοινής επιλογής κυβέρνησης-δανειστών.
-Καθιερώνεται η υποχρέωση πληρωμής με κάρτες, για κάθε δαπάνη, που δηλώνεται για έκπτωση φόρου στο Ε1 στην Εφορία.