-Ενώ δοκιμάζεται σκληρά η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία αρνείται να δεχθεί άλλους μετανάστες και επικεντρώνεται στην εξασφάλιση των άμεσων εθνικών της συμφερόντων, αδιαφορώντας για τους εταίρους της.

Γράφει ο δημοσιογράος Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλο προβληματισμό δημιουργούν τα εκατομμύρια των προσφύγων, που αναμένουν επί τουρκικού εδάφους να περάσουν, διαμέσου της Ελλάδος, στην Ευρώπη για να κατευθυνθούν κυρίως προς την Γερμανία, την στιγμή, που η Κυβέρνησή της δηλώνει, πως εξαντλήθηκαν τα όρια και δεν μπορεί πλέον να δεχθεί άλλους μετανάστες στο έδαφός της.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Όπως εκτιμούν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές, η (άτυπη) Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό στην Μάλτα απέδειξε ουσιαστικά, ότι τα κράτη-μέλη έχουν αρχίσει πλέον να μην είναι πρόθυμα να εναρμονίζονται συνεχώς με τις θέσεις,την στάση και τις απαιτήσεις μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Κάτω από την πίεση, που ασκούν με τις έντονες αντιδράσεις τους οι λαοί της Ευρώπης, οι Κυβερνήσεις τους αναγκάζονται τώρα να δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε κινήσεις, που εξυπηρετούν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, παρά μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία ουσιαστικά υπαγορεύεται από τα γερμανικά συμφέροντα.

Ενώ η Ε.Ε.ταλανίζεται από τις αδυναμίες της, η γερμανική πολιτική ηγεσία έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών της στην εξασφάλιση των άμεσων γερμανικών εθνικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις άλλες χώρες-μέλη

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί και το εύλογο ερώτημα, αν οι αποφάσεις, που έλαβαν στην Μάλτα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως π.χ. αυτές για τα κοινά ταμεία, με σκοπό την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, θα υλοποιηθούν εξ ολοκλήρου και θα φέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα ή θα μείνουν ατελέσφορες. Ήδη οι καθυστερήσεις και η δυσπραγία να συμβάλουν κάποια κράτη-μέλη σε μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και να καταθέσουν την οικονομική τους συνεισφορά στο κοινό ταμείο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, φανερώνουν τις μεγάλες αδυναμίες συνοχής της Ε.Ε. και την αμφισβήτησή της από τα ίδια τα μέλη της.
Άλλωστε, από την πλευρά της η γερμανική πολιτική ηγεσία έχει ρίξει τώρα όλο το βάρος των προσπαθειών της, όχι πλέον στην προώθηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό, -που αυτή υπαγόρευσε, χωρίς, όμως, να αποκομίσει αυτά, που προσδοκούσε-, αλλά στην εξασφάλιση των άμεσων γερμανικών εθνικών συμφερόντων.

Οι γερμανικές Αρχές αναμένουν, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν στην Γερμανία από 800.000 έως1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή τουλάχιστον διπλάσιοι από ό, τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος

«Η Γερμανία θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι έχει φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων της. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σας βοηθάμε με την αποδοχή αυτής της ραγδαίας ροής μεταναστών», δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε πριν λίγες ημέρες και υποστήριξε τον περιορισμό των Σύρων, που θέλουν να μετακινηθούν σε συγγενείς τους στην Γερμανία.
Η Γερμανία έχει γίνει μαγνήτης για εκατομμύρια ανθρώπους, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την αναταραχή στην Μέση Ανατολή. Οι γερμανικές Αρχές αναμένουν, ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έρθουν στην Γερμανία από 800.000 έως1.000.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό είναι ένα νούμερο τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο, από ό, τι σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος, αναφέρει ξένο δημοσίευμα .

Ο ρυθμός και η κλίμακα της άφιξης των προσφύγων στην Γερμανία άρχισαν να ασκούν ισχυρή πίεση στις τοπικές κοινότητες και οδηγούν σε διάσπαση μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού

«Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο: “Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε . Έχουμε δείξει, ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Αλλά οι επιλογές μας είναι πάρα πολύ περιορισμένες», υπογράμμισε ο κ. Σόϊμπλε.
Ο ρυθμός και η κλίμακα της άφιξης των προσφύγων άρχισαν να ασκούν ισχυρή πίεση στις τοπικές κοινότητες και οδηγούν σε διάσπαση μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού. Ο λόγος για την διάσπαση αυτή είναι μια διάσταση απόψεων, σχετικά με το πώς θα ξεπεραστεί η κρίση μετανάστευσης στην χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τόμας ντε Μεζιέρ, Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής ενός νομοθετήματος για το καθεστώς του πρόσφυγα, με την ψήφιση του οποίου ο μετανάστης θα χάνει την δυνατότητα να φέρνει στην χώρα και την οικογένεια του, αλλά αργότερα υπαναχώρησε από την θέση του αυτή.

Η γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη περάσει με συναίνεση την εφαρμογή των μέτρων, που θα επιταχύνουν την απέλαση όσων αιτούντων άσυλου έχουν ελάχιστες πιθανότητες να πάρουν άσυλο

Οι Σοσιαλδημοκράτες, τα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού, απέρριψαν επίσης την πρόταση αυτή. Όμως ο κ. Σόϊμπλε τάχθηκε υπέρ των μέτρων αυτών. Μάλιστα, ο ίδιος πιστεύει, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την πρόταση λεπτομερώς.
«Νομίζω, ότι είναι μια απαραίτητη απόφαση. Ελπίζω, ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το θέμα αυτό στον συνασπισμό», κατέληξε ο ίδιος .
Επίσης ο κ. Horst Zeegofer, ηγέτης της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης CSU υποστήριξε την πρόταση του κ. Ντε Μεζιέρ, πιστεύοντας, ότι η κατάσταση κάθε πρόσφυγα πρέπει να αξιολογείται διαφορετικά .
Η γερμανική Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη περάσει με συναίνεση την εφαρμογή των μέτρων, που θα επιταχύνουν την απέλαση όσων αιτούντων άσυλου έχουν ελάχιστες πιθανότητες να πάρουν άσυλο.

Η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί άλλους μετανάστες, καθώς το ένα εκατομμύριο των προσφύγων καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας

Η κατάσταση αυτήν την στιγμή με τους πρόσφυγες στην Γερμανία φανερώνει, ότι έχει επέλθει κορεσμός, καθώς το ένα εκατομμύριο των προσφύγων καλύπτει τις ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και πολύ απλά η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί άλλους, αδιαφορώντας για το τι θα συμβεί με τις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε..
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αυτό αποτελεί ακόμη μια ένδειξη, ότι η Ε.Ε. σαν θεσμός έχει “πεθάνει” -και μάλιστα εδώ και μερικά χρόνια- και ότι απλά το μεταναστευτικό πρόβλημα μαζί με την οικονομική κρίση θα “κλειδώσεουν” οριστικά την διάλυσή του.
Και, βέβαια, για την εξέλιξη αυτή μεγάλη ευθύνη φέρει η γερμανική ηγεσία, που με την αυταρχική και αλλαζονική πολιτική, την οποία ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, υπέσκαψε και γκρέμισε το ευρωπαϊκό όραμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ