-Μεγάλη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση οργάνωσε ο Πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι, που κατηγορεί τον Ζόραν Ζάεφ ως μαριονέτα και υποχείριο ξένων Μυστικων Υπηρεσιών.
-Πως εκτιμούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Ελλάδα από τις εξελίξεις στα Σκόπια Έλληνες πολιτικοί αναλυτές.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το χάσμα δεν φαίνεται να γεφυρώνεται στα Σκόπια και το γειτονικό μας κρατίδιο κλυδωνίζεται επικίνδυνα από τον πολιτικό διχασμό και τα έντονα μειονοτικά προβλήματα στο εσωτερικό του. Η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν κατέληξε ξανά πουθενά και η Κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι έβγαλε στον δρόμο δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της, ως απάντηση στην προηγούμενη, συγκρίσιμου όγκου, διαδήλωση, που είχε διοργανώσει η Αντιπολίτευση για την παραίτησή του.SKOPIA
Με συνθήματα υποστήριξης στον Πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεσφκι, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ειδηδεογραφικό πρακτορείο “Reuters”, βγήκαν στο κέντρο της Σκοπίων το βράδυ της Δευτέρας, εναντίον της απόπειρας της αντιπολίτευσης, να ρίξει τον Πρωθυπουργό.

“Η χώρα δεν χρειάζεται μία πολιτική ηγεσία, που γίνεται υποχείριο ξένων Μυστικών Υπηρεσιών”

Όπως και στην αντικυβερνητική διαδήλωση της Κυριακής, λεωφορεία από όλα τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας έφεραν κόσμο στην πρωτεύουσα για να δώσουν το «παρόν».
O Γκρούεφσκι εμφανίστηκε στην συγκέντρωση, υπό τις επευφημιές του πλήθους, και επιτέθηκε στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Ζοράν Ζάεφ, κατηγορώντας τον, πως στοχεύει στην αποσταθεροποίηση.
«Η χώρα δεν χρειάζεται μία πολιτική ηγεσία, που γίνεται υποχείριο ξένων Μυστικών Υπηρεσιών» είπε χαρακτηριστικά.
Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζάεβ έχει ανεβάσει ασφυκτικά την πίεση στο κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE από τον Φεβρουάριο, με όχημα την κατηγορία, ότι η Κυβέρνηση παρακολουθούσε εκατοντάδες αξιωματούχους, βγάζοντας στην δημοσιότητα «κασέτες βόμβες», όπως τις χαρακτηρίζει.

“Οι παρακολουθήσεις έγιναν από ξένη Μυστική Υπηρεσία και οι «κασέτες» έχουν υποστεί επεξεργασία – Ο Ζάεφ δεν καταλαβαίνει καν ότι είναι μαριονέτα”

Η ίδια η Κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν από ξένη Μυστική Υπηρεσία και ότι οι «κασέτες» έχουν υποστεί επεξεργασία.
Οι υποστηρικτές της Κυβέρνησης μπροστά από το Κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας σχολίαζαν ενδεικτικά σε ξένους ανταποκριτές, ότι «ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε την χώρα μας από αυτό το σκοτεινό ξένο σενάριο, ο Ζάεβ δεν καταλαβαίνει καν, ότι είναι μαριονέτα».

Πως εκτιμούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην Ελλάδα από τις εξελίξεις στα Σκόπια Έλληνες πολιτικοί αναλυτές

Τι θα σηματοδοτούσε για την Ελλάδα η ανατροπή του καθεστώτος Γκρούεφσκι στα Σκόπια, και η ανάληψη της εξουσία από τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ
Όπως εκτιμούν έγκυροι και διακεκριμένοι πολιτικοί αναλυτές, σε κάποιους πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους στην Ελλάδα υπάρχει αισιοδοξία, ότι το ενδεχόμενο της ανατροπής του καθεστώτος Γκρούεφσκι στα Σκόπια, και της ανάληψης της εξουσία από τον νυν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κ. Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φαίνεται πιό «διαλλακτικός», θα ανοίξει τον δρόμο για μια προσέγγιση Ελλάδος και Σκοπίων και θα δώσει την προοπτική για να διευθετηθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου.

Μήπως, πρόκειται για αυταπάτη και ο επίδοξος νέος Σκοπιανός Πρωθυπουργός αποδειχθεί χειρότερος από τον τωρινό για τα ελληνικά συμφέροντα;

Οι ίδιοι, όμως, αναλυτές επισημαίνουν, ότι προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα από την αισιόδοξη θεώρηση ενός τέτοιοι ενδεχομένου, που είναι σημαντικά και εύλογα. Τα ερωτήματα είναι: Ποιά θα είναι τα αποτελέσματα της «συνεννόησης» με τον κ. Ζόραν Ζάεφ; Ότι θα αποδεχθούμε την σύνθετη ονομασία, που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»; Αυτό είναι το αναμενόμενο, για το οποίο αισιοδοξούν κάποιοι κύκλοι στην Ελλάδα;
Μήπως, τελικά, πρόκειται για μιά αυταπάτη και ο επίδοξος νέος Σκοπιανός Πρωθυπουργός αποδειχθεί χειρότερος από τον τωρινό για τα ελληνικά συμφέροντα;
Ότι πρόκειται, κατά τους αναλυτές, μάλλον, περί αυταπάτης, φαίνεται από την δημοσίευση της απομαγνητοφωνημένης συνομιλίας του κ. Γκρούεφσκι με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Οι Σκοπιανοί, σκόπιμα και υστερόβουλα, ήθελαν να προτείνουν στην ελληνική πλευρά μια δαιδαλώδη σύνθετη ονομασία

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, από την δημοσίευση του τηλεφωνικού διαλόγου, ο οποίος έγινε πριν από μερικά χρόνια, μεταξύ των δύο ανωτέρω αναφερομένων και του μέχρι πρότινος επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών των Σκοπίων, Σάσο Μιγιάλκωφ, (εξαδέλφου του Νίκολα Γκρούεφσκι, που παραιτήθηκε εξαιτίας των γεγονότων στο Κουμάνοβο), προκύπτει, ότι η σκοπιανή πλευρά, σκόπιμα και υστερόβουλα, ήθελε να προτείνει στην ελληνική πλευρά μια δαιδαλώδη σύνθετη ονομασία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μιλόσοσκι ακούγεται να λέγει στον κ. Γκρούεφσκι, πως θα μπορούσε να προταθεί μία δαιδαλώδης ονομασία του τύπου «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας (Άνω ή Βόρεια)», η οποία, όπως λέει, δεν βλάπτει και πολύ τα Σκόπια και ίσως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή και από τον (τότε Πρωθυπουργό) Γιώργο Παπανδρέου, καθώς, όπως σημειώνει, πρόκειται για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, που εν μέρει μπορεί να την δικαιολογήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην κοινή γνώμη της Ελλάδας.

“Η σύνθετη ονομασία συμφέρει στα Σκόπια, επειδή σε λίγα χρόνια θα έχει ξεχαστεί ο προσδιορισμός και θα παραμείνει μόνον ο όρος «Μακεδονία»”

Κατά τους ίδιους αναλυτές, ο κ. Μιλόσοσκι επισημαίνει, όμως, ακόμη, ότι μία τέτοια ονομασία συμφέρει στα Σκόπια, καθώς η παρένθεση, δηλαδή ο προσδιορισμός (Άνω ή Βόρεια) θα «ξεχαστεί» απ’ όλους σε μερικά χρόνια και θα μείνει μόνον η ονομασία «Ανεξάρτητη ή Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας», κάτι που, βεβαια, δεν συμφέρει καθόλου στην Ελλάδα, καθώς η σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια θα καταλήξει να μην διαφέρει καθόλου από την συνταγματική τους, αφού τελικά θα επικρατήσει μόνον ο όρος «Μακεδονία».
Επικαλούμενοι Σκοπιανούς αναλυτές, οι ίδιοι έγκυροι Έλληνες αναλυτές, αναφέρουν τον Vladislav Perunović (Βλαντισλάβ Περουνόβιτς), που υποστηρίζει, ότι οι αισιόδοξοι Έλληνες πολιτικοί και αναλυτές έχουν άγνοια για τις θέσεις του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και του κ. Ζάεφ, καθώς ο κ. Ζάεφ δέχεται μεν σύνθετη ονομασία, αλλά είναι ανυποχώρητος στο θέμα της «μακεδονικής» εθνότητας και «μακεδονικής» γλώσσας.

“Ο λόγος της εμμονής του κ. Ζάεφ στο θέμα της «μακεδονικής» εθνότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας είναι, πως κάποιοι ακαδημαϊκοί στην Δύση υποστηρίζουν την ιδέα της χωριστής εθνικότητας «Makedonci»”

Κατά τις εκτιμήσεις, ο κ. Περουνόβιτς αφήνει να εννοηθεί, ότι ο κ. Ζάεφ υιοθετεί την σύνθετη ονομασία, έχοντας το ίδιο σκεπτικό με τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι τελικά θα επικρατήσει η συνταγματική ονομασία. Ο κ. Περούνοβιτς παρατηρεί, επίσης,ότι ο λόγος της εμμονής του κ. Ζάεφ στο θέμα της «μακεδονικής» εθνότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας είναι, πως υπάρχουν ακαδημαϊκοί στην Δύση, που υποστηρίζουν την ιδέα της χωριστής εθνικότητας «Makedonci», ποιοτικώς διαφορετικής, από αυτή των Βουλγάρων, Σέρβων και Ελλήνων και μπορούν να περάσουν τις απόψεις τους, επικαλούμενοι επιχειρήματα, σχετικά με την έννοια της «αυτοδιάθεσης» και παρόμοιες φιλοσοφικές μαρξιστικές και υπαρξιστικές θεωρίες περί εθνικής γένεσης.

Ο «μακεδονικός εθνικισμός» του κ. Ζάεφ, βασίζεται στην ιδέα της θεμελιώδους διάκρισης των σλαβικών φυλών της μεσαιωνικής περιόδου, η οποία κορυφώθηκε με την εξέγερση των αριστερών διανοούμενων κατά του «ηγεμονικού επεκτατισμού» της Αθήνας, του Βελιγραδίου και της Σόφιας

Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του κ. Ζάεφ αποτελεί συνέχεια του κομμουνιστικού κόμματος, και συνεχίζει την πολιτική του Τίτο, σημειώνουν οι Έλληνες αναλυτές και υπογραμμίζουν, ότι, μπορεί η πολιτική του να είναι διαφορετική από τον εθνοκεντρισμό, που προωθεί ο κ. Γκρούεφσκι, αλλά είναι πιο ύπουλη για τα μακροπρόθεσμα ελληνικά συμφέροντα. Ο «μακεδονικός εθνικισμός» του κ. Ζάεφ, βασίζεται στην ιδέα της θεμελιώδους διάκρισης των σλαβικών φυλών της μεσαιωνικής περιόδου, η οποία κορυφώθηκε με την εξέγερση των αριστερών διανοούμενων κατά του «ηγεμονικού επεκτατισμού» της Αθήνας, του Βελιγραδίου και της Σόφιας, κερδίζοντας και πάλι την δημοτικότητα στις λαϊκές μάζες, που ήταν «κουρασμένες από την αδελφοκτόνο δουλεία σε γειτονικά κέντρα εξουσίας».

“Η ελληνική διπλωματία πρέπει να ρίξει το βάρος της στην υποστήριξη των αλβανικών θέσεων καθώς επίσης και του βουλγαρικού και σερβικού πατριωτισμού στο εσωτερικό των Σκοπίων”

Αυτή η παραλλαγή του «Μακεντόνσκι πατριωτισμού», αν και είναι εντελώς εσφαλμένη, έχει για τους Σκοπιανούς το πλεονέκτημα, ότι είναι αποδεκτή στους δυτικούς φιλελεύθερους και στους μεταμοντέρνους της σύγχρονης εποχής, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές. Αυτούς τους Σλάβους Μακεντόνσκι εκφράζει ο κ. Ζάεφ, γι’ αυτό και είναι ανυποχώρητος ως προς την υπηκοότητα και την γλώσσα.
Έτσι, κατά τους Έλληνες αναλυτές, δημιουργείται το ερώτημα, μήπως θα πρέπει επί τέλους η ελληνική διπλωματία να ρίξει το βάρος της, όχι μόνον στην υποστήριξη των αλβανικών θέσεων (που δεν έχουν αντίρρηση στην ονομασία Δαρδανία), αλλά και στην υποστήριξη του βουλγαρικού και σερβικού πατριωτισμού στο εσωτερικό των Σκοπίων;

“Το πρόβλημα της Ελλαδος δεν είναι, ούτε ο Γκρούεφσκι, ούτε ο Ζάεφ, αλλά τα σκοτεινά κέντρα της διεθνούς εξουσίας, που εποφθαλμιούν το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας και την Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας τα Σκόπια ως «όχημα»”

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μετά από την γνωστοποίηση όσων διαδραματίζονται παρασκηνιακά, αλλά και των αρνητικών επιπτώσεων, που υπάρχουν για την χώρα μας από την διατήρηση του κράτους αυτού ως ενιαίου, επιβεβαιώνεται γι’ακόμη μιά φορά, ότι το κράτος αυτό το κρατούν στην ζωη οι ΗΠΑ, για να έχουν ακόμη ένα προτεκτοράτο και ότι το πρόβλημά μας δεν είναι, ούτε ο Γκρούεφσκι, ούτε ο Ζάεφ, αλλά τα σκοτεινά κέντρα της διεθνούς εξουσίας, που εποφθαλμιούν το ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας και την Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιώντας τα Σκόπια ως «όχημα». Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν, πως, αν, το κράτος των Σκοπίων διασπασθεί και παύσει να υπάρχει, τότε αυτό θα είναι καλό για την Ελλάδα, σηματοδοτώντας παράλληλα την εξαφάνιση του “Μακεδονισμού”, απαλλάσσοντας τα Βαλκάνια από έναν εθνικισμό. Ούτως ή άλλως, τον αλβανικό και τον βουλγαρικό εθνικισμό τον είχαμε και θα τον έχουμε. Ας γλιτώσουμε, τουλάχιστον, από την ιδεολογία του «Μακεδονισμού», που απειλεί την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων και θέτει ζητήματα ανύπαρκτων μειονοτήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ