Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην Αθηνα μετα την έκβαση των γερμανικών βουλευτικών εκλογών

(c) ellinikignomi

-Η ενίσχυση των Φιλελευθέρων του FDP και η κατακόρυφη άνοδος των Ακροδεξιών του AfD, εγκυμονεί
σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και στο προσφυγικό, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή του Grexit!

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα για το
αποτέλεσμα των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, καθώς η πτώση των ποσοστών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και η αποδυνάμωση  της  Άνγκελα Μέρκελ στην νέα Βουλή , παρά την νίκη της,
μπορεί να αποβεί αρνητική για τις προσδοκίες της
ελληνικής Κυβέρνησης.
Οι σοασιαλδημοκράτες, στους οποίους την περασμένη άνοιξη ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε στηρίξει ελπίδες για ανατροπή των συσχετισμών, καταποντίστηκαν και δήλωσαν ήδη δια του υποψηφίου τους, Μάρτιν Σουλτς, ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν στην νέα γερμανική ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Η Αριστερά, την οποία στήριξε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ιδεολογικά αδελφό του κόμμα, περιορίζεται απλά σε έναν περιθωριακό ρόλο, ενώ, αντιθέτως, καθοριστικό ρόλο αποκτούν δύο δυνάμεις, που μόνον προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην ελληνική πλευρά. Προκειται για τους Φιλελευθέρους του FDP και το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).
Οι πρώτοι θα συμμετέχουν κατά τα φαινόμενα στην Κυβέρνηση και έχουν σκληρότερες θέσεις απέναντι στο ελληνικό ζητημα, ακόμη και από τον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, καθώς τάσσονται υπέρ μίας αυστηρής αντιμετώπισης της χώρας μας και μιλούν ακόμη και για grexit.
Εάν δε απαιτήσουν και πάρουν το Υπουργείο Οικονομικών, όπως εικάζεται, στο πλαίσιο της διανομής Υπουργρείων σε μία κυβερνητική συνεργασία, τότε πολλοί εκτιμούν,
ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν για την Ελλάδα, η οποία θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων προβλημάτων.

Σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και στο προσφυγικό, κρύβει η ισχυροποίηση του AfD!

Από την άλλη πλευρά, η ισχυροποίηση του AfD κρύβει μεγάλους κινδύνους για την χώρα μας, τόσο στο μέτωπο της οικονομίας, όσο και στο προσφυγικό. Οι ακροδεξιοί της «Εναλλακτικής για την Γερμανία» ζητούν επίσης την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ αναμένεται να πιέσουν την Μέρκελ και στο προσφυγικό ζητημα, απαιτώντας να κλείσει τα σύνορα στους μετανάστες και να κάνει επαναπροωθήσεις – με αποδέκτη φυσικά και την Ελλάδα. Το θέμα είναι, πόσο αυτή η ακραία συντηρητική στροφή της γερμανικής κοινής γνώμης και η εκ δεξιών ισχυρή αντιπολίτευση θα επηρεάσουν την Άνγκελα Μέρκελ, οδηγώντας την να υιοθετήσει όντως πιο
αυστηρές θέσεις, ώστε να κερδίσει δεξιούς ψηφοφόρους, που προτίμησαν το AfD. Το γεγονός δε, ότι το ποσοστό, που έλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες δεν ήταν το αναμενόμενο, την καθιστά ευάλωτη σε αυτή την πίεση. Πολλοί πιστεύουν, ότι θα την αναγκάσει να υποχωρήσει σε πολλά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις, που θα ξεκινήσουν για την συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης.
Επιπλέον, το γεγονός, ότι το μετεκλογικό σκηνικό μοιάζει μπερδεμένο και θολό, ενισχύει την εκτίμηση, ότι οι συζητήσεις για τον σχηματισμό Κυβέρνησης θα κρατήσουν πολύ καιρό. Είναι ενδεικτικό, ότι η κ. Μέρκελ θέλει συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, που, ομως, δείχνουν αρνητικοί, ενώ τυχόν ναυάγιο στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κυβέρνηση «Τζαμάϊκα», όπως λέγεται η σύμπλευσή της με τους Φιλελεύθερους και τους «Πράσινους», βάζει στο τραπέζι ακόμη και σενάριο επαναληπτικών εκλογών!

Αλέξης Τσίπρας: «Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν, οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών»

Η πιθανή αυτή καθυστέρηση κρύβει τον κίνδυνο να καθυστερήσει δραματικά και η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση του
ελληνικού προγράμματος, αφού πρέπει όλες οι πλευρές να περιμένουν τις διεργασίες στο Βερολίνο.
Η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί με αγωνία τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Γερμανία, παρ’ ότι προσπαθεί να δείξει ψύχραιμη μπροστά στην δυσμενή αυτή τροπή, που λαμβάνουν τα πράγματα, τοσο για την χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέστειλε στην Άνγκελα Μέρκελ ένα προσεκτικό τηλεγράφημα, αφήνοντας να φανεί με τρόπο η ανησυχία της
Αθήνας, καθώς ζητά να υπάρξει κοινή προσπάθεια για τις
ευρωπαϊκές αξίες, που, προφανώς, κινδυνεύουν!
«Συγχαρητήρια στην Άνγκελα Μέρκελ για την νίκη της στις γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν, οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών», αναφέρει σε
ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας.
Νωρίτερα και πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες, πιθανόν για να προλάβει τους φόβους και τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τους νέους συσχετισμούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε σπεύσει να τονϊσει, ότι «οι γερμανικές εκλογές δεν θα επηρεάσουν το ελληνικό πρόγραμμα… Είναι σαφές
ότι η στρατηγική των δύο μεγαλυτέρων γερμανικών κομμάτων κινείται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος»!
Πιθανόν, μία πρώτη γεύση της αγωνίας και των ανησυχιών για το νέο πολιτικό τοπίο στην Γερμανία θα δοθεί σήμερα με την έλευση του Γερούν Ντάϊσελμπλουμ στην Αθήνα και στις συναντήσεις, που θα έχει ο επικεφαλής του Eurogroup με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.