Ο βοηθός Καθηγητής Hans-Lukas Kieser θα παρουσιάσει την Τετάρτη 13 Μαρτίου, στο Ελληνικό Κέντρο και στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, διάλεξη με τίτλο «Από τον Ταλαάτ Πασά έως την Τουρκία του Ατατούρκ».

Από τη σκοπιά του Κεμαλισμού και των βιβλίων της Δυτικής Ευρώπης που εμπνεύστηκαν από τον Κεμάλ, ο Ατατούρκ εμφανίστηκε για δεκαετίες ως μοναδικός ηγέτης και ιδρυτής μιας εντελώς νέας δημοκρατίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην πραγματικότητα, ο Κεμάλ Πασάς ανέλαβε από τον τελευταίο οθωμανό ισχυρό ηγέτη Μεχμέτ Ταλαάτ Πασά την ηγεσία του τουρκο-μουσουλμανικού εθνικισμού.

Ανώτερο στέλεχος στο μονοκομματικό καθεστώς των Νεαρών Τούρκων (1913-18), ο Ταλαάτ συγκέντρωσε την προσωπική εξουσία τόσο ως αρχηγός κόμματος όσο και ως κυρίαρχος υπουργός. Παρόλο που το κόμμα του έχασε τον Μεγάλο Πόλεμο και τις σχετικές αυτοκρατορικές φιλοδοξίες, υλοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον στόχο τους: καθιστώντας την Ανατολία μια σύγχρονη και κυρίαρχη Τουρκική-Μουσουλμανική εθνική έδρα (Türk Yurdu) υπό δημογραφικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς όρους.

Ο Ατατούρκ πέτυχε αυτόν τον στόχο και διαιωνίζει τα μοτίβα ενός κυρίαρχου μονοκομματικού κυβερνήτη, αν και το Ισλάμ – ο κύριος παράγοντας της τουρκο-εθνικής συνοχής – δημιούργησε ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ο ιστορικός Hans-Lukas Kieser είναι Πρόεδρος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Ερευνών (2014-1919) στο Πανεπιστήμιο του Newcastle NSW και επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Talaat Pasha (2018); Nearest East: American Millennialism and Mission to the Middle East (2010); A Quest for Belonging: Anatolia Beyond Empire and Nation (19th-21st centuries); και Der verpasste Friede (Squandered Peace).

Σημειώνεται ότι η διάλεξη θα δοθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

 

Πότε: ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 Μαρτίου, 7:00 μ.μ.

Πού: Ελληνικό Κέντρο, 168 Lonsdale Street, Μελβούρνη

Greek Community of Melbourne

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ