Ο Δρ Άρης Γούναρης θα δώσει μια διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο “Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης: Πολεοδόμος παγκόσμιας φήμης”, την Πέμπτη 26 Αυγούστου, στις 7.00 μ.μ., στο πλαίσιο των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

Ο Κωνσταντίνος Α. Δοξιάδης (1913-1975) ήταν αρχιτέκτονας/αρχι-σχεδιαστής με εκπαίδευση στην Ελλάδα και τη Γερμανία, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς και περιζήτητους συμβούλους αστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης στον κόσμο, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Αυτό το σεμινάριο θα διερευνήσει τα κρίσιμα στάδια της ζωής του Δοξιάδη, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης κατά τη διάρκεια του πολέμου και των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων του, και τις προσπάθειές του να ανοικοδομήσει την Ελλάδα μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Άξονα το 1944. Το σεμινάριο θα αντικατοπτρίσει επίσης την καινοτόμο προσέγγιση του Δοξιάδη στον πολεοδομικό σχεδιασμό, ή «επιστήμη των ανθρώπινων οικισμών», όπως την αποκάλεσε και εξετάστε πώς οι θεωρίες του ενημέρωσαν το γενικό σχέδιο για μια νέα πρωτεύουσα, πολύ μακριά από την Αθήνα.

Πώς ανέβηκε ο Δοξιάδης από την αφάνεια σε περίοπτη θέση στην ελληνική γραφειοκρατία; Πώς καθιέρωσε αξιοπιστία με ξένους μεσίτες ισχύος, οι οποίοι εξουσιοδότησαν και χρηματοδότησαν τα μεταπολεμικά σχέδια ανοικοδόμησής του; Πώς θα βοηθούσε ο Δοξιάδης την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της μετά από μια βάναυση κατοχή; Τι έκανε ο Δοξιάδης στην Αυστραλία πριν από την πιο παραγωγική και επιτυχημένη φάση της καριέρας του; Και με ποια πρωτεύουσα συνδέεται περισσότερο ο Δοξιάδης; Για να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις, ο Δρ Γούναρης θα φέρει μαζί τις γνώσεις του για τη σύγχρονη Ευρώπη, το πάθος του για την ιστορία των πόλεων και την περιέργεια για τους ανθρώπους που τις διαμόρφωσαν… και θα μοιραστεί μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες στην πορεία.

Ο Άρης Γούναρης έχει διδακτορικό στη φιλοσοφία και την ιστορία από το Πανεπιστήμιο La Trobe, πτυχίο Μάστερ στη Δημόσια Διοίκηση από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Monash. Η διατριβή του, Αυτοδιάθεση και Απόσχιση – Μια Προσέγγιση Διορθωτικών Δικαιωμάτων, εξετάζει τη θεωρία και την πρακτική του εθνικού αυτοπροσδιορισμού με ιδιαίτερη έμφαση στις αυτονομιστικές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, την Τσετσενία και την Άτσεχ. Ο Δρ Γούναρης έχει συνεισφέρει στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τον εθνικό αυτοπροσδιορισμό μέσω δημοσιευμένων κριτικών, δημοσιεύσεων και δημόσιων σεμιναρίων. Ο Δρ Γούναρης έχει παραδώσει διαλέξεις για τον εθνικισμό στα Βαλκάνια, την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία κάτω από τη Ναζιστική Κατοχή, την Αυτοκρατορική Ρωσία και τον Ναπολέοντα στο πλαίσιο του προγράμματος Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Πανεπιστημίου La Trobe. Δίδαξε επίσης ιστορία και φιλοσοφία. Ο Δρ Γούναρης είναι βικτοριανός δημόσιος υπάλληλος. Θα παρουσιάσει τις απόψεις του με ιδιωτική ιδιότητα.

Πότε: Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, 7 μ.μ.

Πού: Διαδικτυακή διάλεξη μέσω Facebook και Youtube.

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ