Ο επίκουρος καθηγητής Νίκολας Ντουμάνης, θα παρουσιάσει μια διαδικτυακή διάλεξη για τη Μάχη του Ναυαρίνου, την Πέμπτη 1 Ιουλίου, στις 7.00μμ, στο πλαίσιο των σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

 

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μια πραγματική λαϊκή εξέγερση ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία, αλλά απαιτήθηκε ξένη παρέμβαση το 1827, η πρώτη από τις πολλές, για να εξασφαλίσει την επιτυχία της. Η μάχη του Ναυαρίνου και οι επακόλουθες συνθήκες που επιβλήθηκαν στους Οθωμανούς, κατέστησαν σαφές ότι οι σημαντικότερες αποφάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ελήφθησαν στις πρωτεύουσες της βόρειας Ευρώπης. Αυτή η διάλεξη θα συζητήσει την Ελληνική Επανάσταση στην παγκόσμια προοπτική της. Γιατί οι Ευρωπαίοι συμμετείχαν στον πόλεμο; Γιατί ενοχλήθηκαν; Γιατί παρενέβησαν στη δεκαετία του 1820 και όχι στη δεκαετία του 1770 ή το 1450; Θα εξηγήσει γιατί η Ευρώπη βοήθησε την Ελλάδα και τους όρους παρέμβασης.

 

Ο Νίκολας Ντουμάνης διδάσκει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας. Μόλις ολοκλήρωσε τον τελευταίο τόμο της έκδοσης The Edinburgh History of the Greeks, με τον επίκουρο καθηγητή Αντώνη Λιάκο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που επανεξετάζει την ιστορία της Ελλάδας, της Κύπρου και της διασποράς από το 1912 έως την κρίση του Covid. Εργάζεται επίσης στην ιστορία του ανατολικού μεσογειακού κόσμου από τα αρχαία χρόνια, και εκτελεί ένα έργο με την κρατική βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας για τη δημιουργία μιας ιστορικής συλλογής αρχείων για τους Έλληνες στην Αυστραλία.

 

Πότε: Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, 7 μ.μ.

Πού: ΜΟΝΟ ONLINE μέσω Facebook, Youtube.

Greek Community of Melbourne