Δύο σημαντικές επιτυχίες σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα αναφορικά με το μάθημα των Νέων Ελληνικών: η ανάκληση της απόφασης του CoburgWestPrimarySchoolνα αφαιρέσει το μάθημα των Ελληνικών από το πρόγραμμά του, και η θέσπιση ενός νέου επιπέδου στις εξετάσεις του  VCEγια χρήστες της Ελληνικής ως πρώτης γλώσσας.

Και στις δύο περιπτώσεις καθοριστική υπήρξε η συμβολή της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Μετά από σκληρό αγώνα που συντόνισε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και ομάδα γονέων του CoburgWestPrimarySchool, διασφαλίστηκε η συνέχιση του μαθήματος των Ελληνικών στο σχολείο αυτό. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος και συντονιστής εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Θεόδωρος Μάρκου, «η επιμονή μας και η αποφασιστικότητά μας σε ένα καθόλα δίκαιο αίτημα απέδωσε επιτέλους καρπούς. 120 παιδιά διαφόρων εθνοτήτων μπορούν πλέον απερίσπαστα να συνεχίσουν να σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό στο τοπικό τους δημόσιο σχολείο. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς που πίστεψαν στον αγώναν αυτό και πάλεψαν σκληρά για τη δικαίωσή του. Θερμές ευχαριστίες αξίζουν επίσης στους υπουργούς JamesMerlino και Τζένη Μικάκου για την υποστήριξή τους».

Επίσης, την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανταποκριθεί θετικά σε ένα πάγιο αίτημα της παροικίας, τη δημιουργία ενός επιπλέον επιπέδου αξιολόγησης των μαθητών στα Ελληνικά, εξέφρασαν ο κ. Θεόδωρος Μάρκος και ο Δρ. Νίκος Ντάλλας που εκπροσώπησαν την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στο εγχείρημα αυτό.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον υπεύθυνο του VCAA, DavidHowes, καθορίστηκε το νέο πλαίσιο αξιολόγησης των ξένων/δεύτερων γλωσσών στη Βικτώρια, στις οποίες φυσικά συμπεριλαμβάνονται και τα Νέα Ελληνικά.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, από το 2021 θα υπάρχουν δύο επίπεδα κατάταξης των μαθητών που επιλέγουν να εξεταστούν σε μια ξένη γλώσσα: το επίπεδο χρήσης της γλώσσας ως πρώτης και το επίπεδο χρήσης της γλώσσας ως δεύτερης. Στο επίπεδο χρήσης της γλώσσας ως πρώτης θα κατατάσσονται παιδιά που έχουν φοιτήσει πάνω από 7 χρόνια σε σχολείο όπου η εν λόγω γλώσσα διδάσκεται ως κύρια, εν προκειμένω δηλαδή σε σχολείο της Ελλάδας ή της Κύπρου.

 

Ο κ. Θεόδωρος Μάρκου χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Υπουργείου Παιδείας ως θετική, θεωρώντας ότι μπορεί να δημιουργήσει κίνητρα σε περισσότερους μαθητές που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ να επιλέξουν το μάθημα των Ελληνικών στις εξετάσεις του VCE.

 

Τέλος, με την ευκαιρία των φετινών εξετάσεων στο μάθημα των Ελληνικών, η Ελληνική Κοινότητα εκφράζει τις θερμότερές της ευχές για «Καλή Τύχη»  σε όλους τους υποψηφίους και τους συγχαίρει για την επιλογή τους και για τον σκληρό αγώνα που κατέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια!

Greek Community of Melbourne