Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο (αν γίνεται!) την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αλλά και να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την ευρύτερη ελληνική Παιδεία μέσα από παιγνιώδεις και δημιουργικές δραστηριότητες.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης οργανώθηκε με επιτυχία από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης τις δύο βδομάδες των εαρινών διακοπών που πέρασαν.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε παιδιά ηλικίας 4-10 ετών κι έλαβε χώρα στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του Malvern Campus, του Alphington Grammar School και στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας στο κέντρο της πόλης.

Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο (αν γίνεται!) την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα, αλλά και να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και την ευρύτερη ελληνική Παιδεία μέσα από παιγνιώδεις και δημιουργικές δραστηριότητες.

Οι έμπειροι και καλά καταρτισμένοι εκπαιδευτικοί της Ελληνικής Κοινότητας, που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το πρόγραμμα, ετοίμασαν πρωτότυπες δραστηριότητες που είχαν σκοπό να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να προάγουν τη δημιουργικότητά τους.

Σε ένα πλαίσιο εκπαίδευσης διαφοροποιημένο από την κλασσική δομή του σχολείου, που χωρίς να στερεί από τα παιδιά το παιχνίδι, τη διασκέδαση και το ξεφάντωμα των διακοπών, μπόρεσε να τα φέρει πιο κοντά  στη γλώσσα, στα έθιμα, και στην Ιστορία της Ελλάδας.

Τα παιδιά που συμμετείχαν μπόρεσαν να ενεργοποιήσουν τη φαντασία τους, ταξιδεύοντας στον χώρο της μυθολογίας, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης, μέσα από διηγήσεις άρρηκτα συνυφασμένες με τον μύθο και την πραγματικότητα.

Άκουσαν για τον θρύλο της Ελιάς και πώς θυσιάστηκε για χάρη των ανθρώπων, και «ταξίδεψαν» στη Μινωική Κρήτη με το καράβι του Θησέα. Μπόρεσαν να εκφραστούν καλλιτεχνικά, κατασκευάζοντας μινωικά κοσμήματα από πηλό, να δουν για πρώτη φορά από κοντά παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά κατά την αρχαιότητα (αντίγραφα από το Μουσείο της Ακρόπολης) και να μάθουν να γράφουν το όνομά τους στη Μυκηναϊκή γραφή, τη Γραμμική Β’.

Παράλληλα, συμμετείχαν στην παρασκευή παραδοσιακών ελληνικών φαγητών όπως τη Λαδένια Κιμώλου, κρητικά κουλουράκια και Ελιοψωμάκια.

Μέρος του προγράμματος ήταν και η εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών αλλά και το θεατρικό παιχνίδι, που συνέβαλαν στη συναναστροφή και στην ανάπτυξη της επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Θετική εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στο πρόγραμμα πήραν μέρος παιδιά όχι μόνο από τα σχολεία της Κοινότητας, αλλά και από άλλα ελληνικά σχολεία της Μελβούρνης.

Μετά από τη μεγάλη ανταπόκριση και τα θετικά σχόλια από τους γονείς και τα παιδιά γι’ αυτήν την προσπάθεια, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης αποφάσισε να συνεχίσει να προσφέρει αντίστοιχες δημιουργικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών (με επόμενο σταθμό τις διακοπές του Ιανουαρίου), έτσι ώστε η πιλοτική αυτή δράση να αποκτήσει σταθερό χαρακτήρα παρέμβασης, που θα δώσει απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα στις ανάγκες των οικογενειών της ομογένειας για την ελληνική γλώσσα, την ελληνική Ιστορία και την Παράδοση του τόπου μας.

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ