Ο Αυστραλός ιστορικός και συγγραφέας Δρ. PeterEwer και η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντίνα Γερολύμου θα παρουσιάσουν την Πέμπτη 2 Μαϊου 2019διάλεξη για τη μάχη στο Φαράγγι του Πηνειού, στο Ελληνικό Κέντρο, ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Στο Φαράγγι του Πηνειού στις 18 Απριλίου 1941, τρία τάγματα πεζικού τωνAnzac πολέμησαν για να εμποδίσουν το πλήρες στράτευμα των Αnzac να αποκοπεί από μια γερμανική επίθεση. Γνωρίζοντας πολύ καλά τι μέλλεται να συμβεί, οι άνδρες αυτών των ταγμάτων κράτησαν τις θέσεις τους μέχρις ότου οι μονάδες των οποίων αποτελούσαν μέρος διασπάστηκαναπό την επίθεση. Οι άνδρες που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας το Ναζισμό με αυτό τον τρόπο αξίζουν να ζουν περισσότερο στη μνήμη μας και ο Πίτερ και η Ντίνα συνεργάζονται στην έρευνα για να το πραγματοποιήσουν αυτό. Με βάση τις προφορικές ιστορίες από τους κατοίκους των Αμπελακίων, προσπάθησαν να βρουν τους στρατιώτες των Αnzacπου είχαν ταφεί από τους ντόπιους κατοίκους αμέσως μετά τη μάχη. Αυτή είναι μια συναρπαστική ιστορία,που συνεχίζει να δένει τους λαούς της Ελλάδας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η διδακτορική διατριβή του Δρ Ewer σχετικά με την Αυστραλιανή πολιτική αεροπορίας και άμυνας στη δεκαετία του 1930 κέρδισε βραβείο έρευνας στο πανεπιστήμιο RMIT το 2005. Ταβιβλίατουπεριλαμβάνουν: ForgottenAnzacs: thecampaigninGreece, 1941, πουδημοσιεύθηκεγιαπρώτηφοράτο 2008 καιαναδημοσιεύθηκεπλέονσεαναθεωρημένηέκδοση (2009), Wounded Eagle: the bombing of Darwin and Australia’s air defense scandal (2009), Storm over Kokoda: Australia’s epic battle for the skies over New Guinea (2011), καιThe Long Road to Changi: Australia’s greatest military defeat (2014).Δημοσιεύει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα JournalofMilitaryHistory, τοJournalofTransportHistoryκαι μια σειρά περιοδικών τοπικής ιστορίας.

Η Ντίνα Γερολύμου είναι δημοσιογράφος με εμπειρία πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα και την Αυστραλία καισυγγραφέας του βιβλίου“TheBattleofCrete: theuntoldstories” που προέκυψαν από την ερευνά της σχετικά με την έλλειψη αναγνώρισης των Αυστραλών βετεράνων της Αυστραλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ελληνική εκστρατεία. Έχει μεταπτυχιακ’ες σπ[ουδές  στην ιστορία και την εκπαίδευση. Η Ντίνα ενδιαφέρεται για την προφορική ιστορία και την τεκμηρίωση και διατήρηση της ελληνικής ιστορίας στην Αυστραλία. Έχει εργαστεί κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην εκπαίδευση και στις κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι σήμερα παραγωγός στο Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας του ραδιοφώνου SBS, όπου η εργασία της για τους πρόσφυγες επιλέχθηκε για διεθνές βραβείο.

Πότε: Πέμπτη 2 Μαΐου 2019, 7:00 μ.μ.

Πού: Ελληνικό Κέντρο (Mez, 168 LonsdaleStreet, Μελβούρνη)

Greek Community of Melbourne