Η πρόεδρος τoυ Βικτωριανού Πολυπολιτισμικού Συμβουλίου (VMC), Viv Nguyen, ανακοίνωσε, την Τετάρτη 25 Αυγούστου, τους οκτώ νέους Επιτρόπους του VMC. Ένας από τους νέους Επιτρόπους είναι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης  Βασίλης Παπαστεργιάδης ΟΑΜ.

Το VMC είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων της Βικτώριας και της κυβέρνησης.

Ο διορισμός του Βασίλη δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς εδώ και πολύ καιρό ασχολείται με πολυπολιτισμικές υποθέσεις που χρονολογούνται από τα φοιτητικά του χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, στο Πανεπιστήμιο Monash, όπου δραστηριοποιήθηκε στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Πανεπιστημίου Monash (MUGS) και κατ ‘επέκταση στην Ένωση Ελλήνων Φοιτητών Αυστραλίας (NUGAS).

Ο Βασίλης συμμετείχε σε μια σειρά από πολυπολιτισμικές πρωτοβουλίες που προωθήθηκαν από φοιτητές (Neophytes, Mozaic), οι οποίες τον οδήγησαν σε μια θέση στην επιτροπή του Φεστιβάλ Αντίποδων και ακολούθησε λίγο αργότερα η ένταξή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Μετά από μερικά χρόνια, στα οποία ανέπτυξε την επαγγελματική του νομική σταδιοδρομία, με την ίδρυση του δικηγορικού γραφείου της Μελβούρνης, Moray Agnew, ο Βασίλης επέστρεψε στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, όπου εξελέγη τελικά ως Πρόεδρός της, ρόλο που εξακολουθεί να διατηρεί.

Μέσω αυτού του ρόλου ειδικότερα, ο Βασίλης αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στην προώθηση, την ευημερία και την υπεράσπιση της Ελληνικής Κοινότητας και των μελών  της τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, με τον ρόλο του ως Πρόεδρος της Κοινότητας, που θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ελληνικός κοινοτικός οργανισμός στον κόσμο, ο Βασίλης έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και έργα που προωθούν τον πολυπολιτισμό. Μεταξύ αυτών των επιτροπών και έργων περιλαμβάνονται: Τσαίρμαν του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου South Melbourne, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (ΑΗΙ), ιδρυτικό μέλος και εμπνευστής της έδρας Ελληνικών Διασπορικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

«Είμαι ενθουσιασμένος που φέρνω την εμπειρία και τις γνώσεις μου σε αυτόν τον σημαντικό ρόλο με το VMC,» δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης μετά την ανακοίνωση του διορισμού του. «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πλούτος των διαφορετικών πολυπολιτισμικών κοινοτήτων της Βικτώριας είναι μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας ως πολιτεία. Είναι τιμή μου να συμμετέχω στη συνηγορία υπέρ όλων των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων και να συνεργάζομαι με την Επιτροπή στην πολύτιμη αποστολή της να συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεων αυτών των κοινοτήτων με την κυβέρνηση και μεταξύ τους ».

Η Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων, Ros Spence, δήλωσε: «Οι οκτώ νέοι Επίτροποι φέρνουν πολύτιμη εμπειρία και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί τους για να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε τις πολυπολιτισμικές κοινότητες με τον καλύτερο τρόπο.» Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι: «Οι Επίτροποι είναι ένας ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων της Βικτώριας και της κυβέρνησης – και αυτές οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικές».

Σταύρος Μεσσήνης

Greek Community of Melbourne