Μετά τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου το 1949, η μακρινή Τασκένδη, η σημερινή πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, φιλοξένησε περισσότερους από 12.000 Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες, κυρίως πρώην μαχητές του Ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού. Στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 1955 πραγματοποιήθηκαν βίαιες συγκρούσεις μέσα σε αυτήν την εξορισμένη κοινότητα, μεταξύ δύο αντίθετων φατριών, εκείνων που υποστήριζαν τον αρχηγό του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη και εκείνους που ήταν αντίθετοι.

Ο Δρ Νίκος Ντάλλας πρόκειται να δώσει μια διάλεξη για τις ταραχές αυτές, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στο Ελληνικό Κέντρο, ως μέρος των Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης.

«Αυτές οι ταραχές ήταν τόσο σοβαρές που χρειάστηκεη παρέμβαση των ουζμπεκικών και σοβιετικών αρχών ασφαλείας για την αποκατάσταση της τάξης», δήλωσε ο Δρ Ντάλας.

«Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα δεν ήταν πολύ γνωστά στην Ελλάδα, καθώς συνέβαιναν την ίδια εποχή με τις ταραχές της Κωνσταντινούποληςκαιτις επιθέσεις κατά της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Η σύγκρουση ήταν αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της διαμάχης που ξέσπασε στο ΚΚΕ Τασκένδης.»

Σε αυτή τη διάλεξη ο Δρ Ντάλλαςθα εξετάσει τα αίτια και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά τα γεγονότα.

Ο Νίκος Ντάλλας έχει πολυδιάστατα ενδιαφέροντα που καλύπτουν τη χημεία, τις πολιτικές επιστήμες και την οικονομία. Τα πολυάριθμα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την οικονομική ιστορία, θέματα παγκοσμιοποίησης και εκπαιδευτικά θέματα. Σήμερα είναι διευθυντής πωλήσεων στον εκδοτικό οίκοMcGraw-HillAustralia, μιας παγκόσμιας εταιρίας εκδόσεων πανεπιστημιακών βιβλίων. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης από το 2012 και έχει ενεργό ενδιαφέρον για όλες τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Κοινότητας.

 Πότε:Πέμπτη, 6 Σεπτεμβρίου2018, 7.00μμ

Πού:ΕλληνικόΚέντρο, Mezzanine, 168 Lonsdale Street, Melbourne

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ