Ενδιαφέρουσες εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκ στον χαιρετισμό του, στην έναρξη του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων που πραγματοποιήθηκε (21.07.2018) στην Τρίπολη, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχω βάλει την υπογραφή μου στον Νόμο για τον «Κλεισθένη» που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και ο οποίος περιλαμβάνει την νομοθετημένη πλέον υποχρέωση, να κλείσουμε οριστικά την εκκρεμότητα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Επίσης, μέσα στο Φθινόπωρο, θα έρθει και το Νομοσχέδιο για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα είναι πλέον αυτό-οργανωμένο και αυτό-χρηματοδοτούμενο. Τελείωσε οριστικά πλέον η εποχή, όπου Ελληνικές κυβερνήσεις ή υπουργοί, κούναγαν το δάχτυλο στην Ομογένεια, δίνονταν εντολές για το τί θα πρέπει να κάνει και το πώς θα πρέπει να δρα».

Αυτό τόνισε με έμφαση ο ΥΦΥΠΕΞ, ζητώντας για μία ακόμη φορά από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή των τσάμπα jumbo της Ολυμπιακής που ήταν η ακραιφνής διχαστική κομματική λογική των τότε μεγάλων κομμάτων και να μην επιχειρηθεί πάλι το αμάρτημα του διαμελισμού της οικογένειας σε διάφορα κομματικά καφενεία, τονίζοντας:

«Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού είναι επιταγή της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να καταστεί στυγνός κομματικός σκοπός».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε, ότι σύντομα με νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις θα λυθεί το θέμα της σφράγισης και αποσφράγισης των αυτοκινήτων που έχουν στην Ελλάδα με ξένες πινακίδες οι Ομογενείς, για χρήση στις διακοπές τους, όπως επίσης και το θέμα των αδασμολόγητων ειδών που μπορούν να στέλνουν Ομογενειακές Ενώσεις, ως βοήθεια στους τόπους καταγωγής τους.

Χαιρέτησε επίσης την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών ότι προχωρά η σύνδεση της Ομογένειας μέσω των Προξενικών Αρχών του ΥΠΕΞ με το Ειδικό Ληξιαρχείο και για εγγραφές και για έκδοση πιστοποιητικών. «Υπενθυμίζω ότι ο Υπουργος μου κ.Νίκος Κοτζιάς έχει στόχο από τις πρώτες μέρες ως ΥΠΕΞ να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά από τις διπλωματικές μας Αρχές ο κάθε Έλληνας στο Εξωτερικό. Το ξεκίνησε από τη Γερμανία», δήλωσε ο κ.Κουίκ

Τέλος ,προανήγγειλε σημαντικές δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στο πλευρό της νέας γενιάς των Αρκάδων Ομογενών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στην 5η ενότητα των εβδομαδιαίων εργασιών του Συνεδρίου σας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα είναι εδώ στην Τρίπολη ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΓΓΑΕ κ. Δημήτρης Πλευράκης, ένας από τους πολύ καλούς μου συνεργάτες. Θα ακούσει τις προτάσεις σας, έχει έτοιμες και τις δικές μας, ώστε να κρατάμε τα νιάτα όλης της Διασποράς και φυσικά των Αρκάδων, όσο γίνεται πιο κοντά στην ιδιαίτερη Πατρίδα τους, στην Ελλάδα, με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Γιατί όχι και στον δικό μας χειμώνα, αφού Αρκάδες έχουμε και στο νότιο ημισφαίριο, στην Αυστραλία όσο και στην Αφρική, που δεν θα ήθελα να την ξεχνά κανείς Ομογενής».

Γραφείο Τύπου ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ