-Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην ελληνική κοινή γνώμη το γεγονός, ότι το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε το τουρκικό επιχείρημα και σηματοδοτεί την αρχή επικίνδυνων καταστάσεων για τα Δωδεκάνησα και το μέλλον τους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μεγάλη αίσθηση και ανησυχια προκαλεί στην ελληνική κοινή γνώμη το γεγονός, ότι, μετά από τουρκική απαίτηση, τα Δωδεκάνησα εξαιρέθηκαν από τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά τις περιπολίες της ναυτικής του Μοίρας για την αποτροπή της λαθραίας διακίνησης προσφύγων και μεταναστών.
Η Τουρκία προεβαλε το επιχείρημα, που εγινε δεκτό από το ΝΑΤΟ, ότι στο Σύμφωνο των Παρισίων του 1947, με το οποίο παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, τα νησιά αυτά χαρακτηρίζονται «αποστρατιωτικοποιημένη» ζώνη!ploia polemika
Η Ελλάδα δέχθηκε, κατ’ αρχήν, την εξαίρεση αυτή, όπως δέχθηκε να εξαιρεθεί και η Λήμνος από τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό, παραδεχόμενη de facto, ότι δεν μπορεί να διαθέτει δυνάμεις αυτοάμυνας στα νησιά και αποδεχόμενη το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων περί “αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου”!

Οι λαθρομετανάστες με τους πρόσφυγες θα μπορούν να εισέρχονται στην χώρα μας και στην ΕΕ, μέσω των κυκλωμάτων των διακινητών, από το νότιο Αιγαίο!

Όπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, με την εξέλιξη αυτή δημιουργείται μια καταφανώς εξαιρετικά αρνητική κατάσταση για τα εθνικά μας συμφέροντα, καθώς τα Δωδεκάνησα καλύπτουν περίπου το 30% της έκτασης του Αιγαίου και τα νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι το ΝΑΤΟ θα περιπολεί στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, αλλά όχι στο νότιο, με αποτέλεσμα, οι λαθρομετανάστες με τους πρόσφυγες να μπορούν να εισέρχονται στην χώρα μας και στην ΕΕ, μέσω των κυκλωμάτων των διακινητών, από το νότιο Αιγαίο!
Κατά τους ίδιους αναλυτές, η Αγκυρα επέτυχε να περάσει τις θέσεις της, επισφραγίζοντάς τις και από το ΝΑΤΟ, καθώς κανένα ΝΑΤΟϊκό μέσο δεν θα καταθέτει σχέδια πτήσης μεταξύ των 6 και 10 ναυτικών μιλίων του ΕΕΧ!

Αν παραμείνει τελικά η αποδοχή της τουρκικής απαίτησης, θα πρόκειται για μία άνευ προηγούμένου ήττα της Ελλάδας και για την αρχή επικίνδυνων καταστάσεων για τα Δωδεκάνησα και το μέλλον τους

Βέβαια, τα ελληνικά Επιτελεία έχουν αντιδράσει κάθετα στην εξέλιξη αυτή, δηλαδή της αποδοχής από το ΝΑΤΟ της τουρκικής απαίτησης και αγωνίζονται να την ανατρέψουν, ευελπιστώντας, ότι αυτό θα αλλάξει στις 26 Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρξει η τελική απόφαση για τις ζώνες περιπολίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Πάντως, αν παραμείνει τελικά η αποδοχή της τουρκικής απαίτησης, θα πρόκειται για μία άνευ προηγούμένου ήττα της Ελλάδας και για την αρχή επικίνδυνων καταστάσεων για τα Δωδεκάνησα και το μέλλον τους, σε ότι αφορά την παραμονή τους στον εθνικό κορμό.

Ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου ζητούν ενημέρωση για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και συμμετοχή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών

Όπως είναι φυσικό, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό και στις τοπικές Αρχές των Δωδεκανήσων. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, δήμαρχος Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος ζητούν ενημέρωση για τα σχέδια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και συμμετοχή στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμαρχος Ρόδου με κοινή επιστολή, που απευθύνουν στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και κοινοποιούν στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, στον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και στους βουλευτές Δωδεκανήσου, ζητούν επίσημη ενημέρωση σχετικά με την συμμετοχή δύναμης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που δέχονται τα νησιά, μετά και τις ανεπίσημες πληροφορίες για περιορισμό των δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ στα γεωγραφικά όρια του Βορείου Αιγαίου.

Η ενημέρωση των φορέων της Αυτοδιοίκησης των Δωδεκανήσων αλλά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη

Επισημαίνουν δε, ότι με δεδομένο, ότι τα νησιά της Δωδεκανήσου δέχονται ένα συντριπτικό ποσοστό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στο πλαίσιο της προετοιμασίας Περιφέρειας και Δήμων για την αντιμετώπιση, τόσο του ίδιου του φαινομένου, όσο και των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, καθώς στις πλάτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει πέσει βαρύ φορτίο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος, η ενημέρωση αλλά και η συμμετοχή τους στον κυβερνητικό σχεδιασμό κρίνεται επιβεβλημένη.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν ο Περιφερειάρχης και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσαν, ότι θα επιδιώξουν άμεσα συνάντηση με κυβερνητικούς παράγοντες, από τους οποίους θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση για τα σχέδια και τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, καθώς και συμμετοχή στον σχεδιασμό της Περιφέρειας και των Δήμων, που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο μεταναστευτικών ροών.

“Ζητάμε απαντήσεις σε ερωτήματα, που θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε ώστε, ενόψει του καλοκαιριού, να έχουμε το καλύτερο δυνατό μοντέλο διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά μας”

«Δεν είναι δυνατόν, σ’ ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να μην έχουμε επίσημη ενημέρωση και να το παρακολουθούμε και εμείς μέσα από δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές. Με την επιστολή μας προς την Κυβέρνηση ζητούμε το αυτονόητο. Η Αυτοδιοίκηση της Δωδεκανήσου έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την χώρα μας, ως εκ τούτου η συμμετοχή μας στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθίσταται επιβεβλημένη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και προσέθεσε:
«Ζητάμε απαντήσεις σε ερωτήματα, που θα μας επιτρέψουν να προετοιμαστούμε ώστε, ενόψει του καλοκαιριού, να έχουμε το καλύτερο δυνατό μοντέλο διαχείρισης των προσφυγικών ροών προς τα νησιά μας και παράλληλα να αποσβέσουμε, κατά το μέγιστο δυνατόν, τις επιπτώσεις του φαινομένου, προσανατολισμένοι πάντα στις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης».

“Ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, δεν εφησυχάζουμε! Η σοβαρότητά του ζητήματος επιβάλλει να συντονιστούμε μεταξύ μας και με την Κυβέρνηση”

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε, από την πλευρά του, τα εξής:
«Ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, δεν εφησυχάζουμε. Οι εξελίξεις, όσον αφορά το προσφυγικό, είναι ραγδαίες. Η Αυτοδιοίκηση δεν κάνει εξωτερική πολιτική, έχουμε, όμως, σημαντική εμπειρία στη διαχείριση του ζητήματος. Μέχρι τώρα, αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα σχεδόν μόνοι μας. Η σοβαρότητά του επιβάλλει να συντονιστούμε μεταξύ μας και με την Κυβέρνηση. Η αγωνία μας είναι πώς θα συμβάλλουμε στον σχεδιασμό, αλλά και για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το προσεχές διάστημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ