-Ωστόσο, οι κάτοικοι πολλών ελληνικών νησιών πληρώνουν την βενζίνη ακριβότερα και απ’ ότι στοιχίζει στην πιο ακριβή χώρα του πλανήτη, που είναι το Χονγκ Κονγκ!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», πολλαπλές παρενέργειες σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αναμένεται να έχει στην χώρα μας η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων, που αναμένεται να επιφέρει ανατιμήσεις σε πολλά αγαθά και υπηρεσίες!
Μάλιστα, μετά την τελευταία φοροεπιδρομή, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των έξι ακριβότερων χωρών παγκοσμίως στην λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ πλασάρεται στην πρώτη 15αδα, με βάση τη λιανική τιμή χρέωσης του πετρελαίου κίνησης!
Ωστόσο, οι Έλληνες νησιώτες έχουν βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση, από τους κατοίκους των άλλων περιοχών της χώρας μας, καθώς πληρώνουν από τις αρχές του χρόνου ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων ακόμη και προς 1,93 ευρώ το λίτρο, τιμή η οποία δεν εντοπίζεται ούτε καν στην πιο ακριβή χώρα του πλανήτη, που είναι το Χονγκ Κονγκ!
Το οικονομικό επιτελείο, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», προσδοκά, ότι η αύξηση της φορολογίας στις τιμές των καυσίμων θα φέρει στα κρατικά ταμεία 670 εκατομμυρίων ευρώ περισσότερα μέσα στο 2017, συγκριτικά με το 2016.

Στην Ελλάδα, οι πωλήσεις της αμόλυβδης βενζίνης έχουν συρρικνωθεί στην διάρκεια των τριών μνημονίων, κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίτρα σε ετήσια βάση!

Ωστόσο, ενώ το κύμα ανατιμήσεων σαρώνει την αγορά από την Πρωτοχρονιά, η πτώση της κατανάλωσης είναι συνεχής κατά την διάρκεια των τριών μνημονίων. Μόνον οι πωλήσεις της αμόλυβδης βενζίνης έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίτρα σε ετήσια βάση.
Τα δημόσια έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν και από την συνεχιζόμενη «στροφή» στην πετρελαιοκίνηση, αφού το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει την ζημιά, αυξάνοντας περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, απ’ ότι στην αμόλυβδη (10 λεπτά του ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο έναντι 4 λεπτών στην αμόλυβδη).
Παρ’ όλα αυτά, για κάθε λίτρο που μετατοπίζεται από το ένα καύσιμο στο άλλο, το Δημόσιο εξακολουθεί να χάνει έσοδα της τάξεως των 34 λεπτών. Και αυτό, διότι για κάθε λίτρο αμόλυβδης, το Δημόσιο εισπράττει από την πρωτοχρονιά ένα ευρώ (περίπου το 67% της τιμής λιανικής), ενώ για κάθε λίτρο πετρελαίου κίνησης εισπράττει 66 λεπτά του ευρώ ή 53% της τιμής λιανικής.