Ευκαιρία για να αναπτύξουν προβληματισμούς και να απευθύνουν ερωτήσεις σε πολιτικούς είχαν μαθητές και μαθήτριες από το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, το Geschwister-Scholl Gesamtschule από τη Γερμανία και το Lycée du Pays de Saint Omer από τη Γαλλία σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου, υπό την αιγίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Στη συνάντηση έδωσαν το παρών ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο χαιρετισμό του ο Διευθυντής του γραφείου της ΕΓΣ Βορείου Ελλάδος τόνισε την ανάγκη μετασχηματισμού του σχολείου σε φορέα διαμόρφωσης και προσαρμογής της κεντρικής εκπαιδευτικής πολιτικής στις τοπικές ανάγκες προσθέτοντας: «Τα προβλήματα και οι προοπτικές στο χώρο της παιδείας δε μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την ουσιαστική παρέμβαση των δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε την ανάγκη για περισσότερο διάλογο στην Ευρώπη για τη δημόσια σφαίρα και τη δημόσια πολιτική όπου θα συμμετέχουν όλοι. «Η Ευρώπη είναι όλοι μας», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι είναι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους της Ευρώπης μέσα από προγράμματα κινητικότητας και κατάρτισης.
Στο πρώτο μέρος οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων, είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τους Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, Γεώργιο Αρβανιτίδη, Βουλευτή Β ́ Θεσσαλονίκης, Δημήτριο Βαρτζόπουλο, Βουλευτή Β ́ Θεσσαλονίκης και Κωνσταντίνο Γκιουλέκα Βουλευτή Α ́Θεσσαλονίκης που παρέστη διαδικτυακά. Οι Έλληνες πολιτικοί κλήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των μαθητών σε σύνθετα θέματα όπως η ανάγκη για περισσότερη βιωματική εκπαίδευση, οι μεγάλες προκλήσεις που θέτει η ψυχική υγεία και η ενεργειακή κρίση δημιουργώντας έναν πολύ γόνιμο διάλογο. «Είναι μεγάλη ευκαιρία η βιωματική εκπαίδευση όταν συνδυάζεται με προγράμματα κινητικότητας, αρκεί όμως να μην εκφυλιστεί», τόνισε από τη μεριά του ο κ. Σχοινάς ενώ ο κ. Βαρτζόπουλος από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη για περισσότερη συμμετοχή των νέων και περισσότερη δημοκρατία ώστε να πλησιάζουμε όλο και περισσότερο όπως χαρακτηριστικά είπε «κάθε νεογέννητος να μπορεί να γίνει πρωθυπουργός». Ο κ. Αρβανιτίδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στην προτεραιοποίηση της εφαρμογής λύσεων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις.
Στο δεύτερο μέρος συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα ο κ. Παντελής Τσακίρης, Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, ο κ. Χρήστος Δεμερτζής, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, η κ. Μαρία Γαβαλά, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, ο κ. Νικόλαος Σαραμούρτσης, Δημοτικό Σύμβουλος και Συνεργάτης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου σχετικά με τις αδελφοποιήσεις και η κα Ιωάννα Ζαφειρίου, Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης. Στις πολύ εύστοχες ερωτήσεις και παρατηρήσεις των μαθητών τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης τονίζοντας την ανάγκη για ακόμη περισσότερες δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε συνεργασία μάλιστα με τα σχολεία αλλά και στο κρίσιμο θέμα των αδέσποτων ζώων. Ο κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, αναφέρθηκε στην συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην παραγωγή πράσινης ενέργειας και στην κυκλική οικονομία. Συντονίστρια του έργου εκ μέρους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της διοργάνωσης της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, συμβάλλοντας και στην παράλληλη μετάφραση για τη γερμανική πλευρά η κα Μαρία Βασιλειάδου.
Ο εξαιρετικός διάλογος που διεξήχθη στο 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου θα συνεχιστεί με ένα δεύτερο κύκλο στη Γερμανία το Μάϊο και θα κλείσει με μια τρίτη συνάντηση στην Γαλλία με την Ελληνογερμανική Συνέλευση να στηρίζει με όλες τις της δυνάμεις το εγχείρημα.

Ελληνογερμανική Συνέλευση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ