Παρουσία του Υπ. Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου οι εκδηλώσεις για τα 76 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Βιάννου, για την 76η επέτειο από το Ολοκαύτωμα, έδωσε το πρωί της Κυριακής, 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Η ομιλία

Πιο αναλυτικά, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε τα παρακάτω:

«Kύριε Περιφερειάρχη, κύριοι δήμαρχοι, κύριε γενικέ στρατιωτικέ εισαγγελέα της ιταλικής δημοκρατιάς σας καλωσορίζουμε στην πατρίδα μας, κύριοι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων και των οργανώσεων των οικογενειών των θυμάτων  της σφαγής, της θηριωδίας της Βιάννου. Κυρίες και κύριοι, υψηλοί προσκεκλημένοι, νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια του δήμου της Βιάννου.

Νιώθω ξεχωριστή τιμή και συγκίνηση εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα της Βιάννου.

Μια από τις μεγαλύτερες μαζικές θυσίες των Ελλήνων στο βωμό της αντίστασης στον φασισμό, στο βωμό της μεγαλύτερης πανανθρώπινης αξίας, της ελευθερίας.

Ανήμερα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτέμβρη του 1943, κι ενώ το τέρας του ναζισμού ψυχορραγούσε, διέπραξε εδώ ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, ξεκινώντας τη σφαγή στην επαρχία Βιάννου και Δυτικής Ιεράπετρας, μιας περιοχής που στάθηκε όρθια και τίμησε την ιστορία και την παράδοση της «αδούλωτης Κρήτης», αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.

Ο τόπος αυτός δικαίως θεωρείται ιερός. Όχι μόνο γιατί είναι ποτισμένος με το αίμα των κατοίκων του, αλλά γιατί η θυσία τόσων ανθρώπων αποτελεί ένα μοναδικό δίδαγμα σε όλους μας. Ένα δίδαγμα προς τις επόμενες γενιές και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ότι δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από την ελευθερία της πατρίδας.

Η θυσία των 461 πολιτών της Βιάννου αλλά και ο σκληρός αγώνας για επιβίωση, όσων διασώθηκαν από το ναζιστικό μένος, δίκαια έχουν αναδειχθεί ως σύμβολο αέναης πάλης για ελευθερία, ειρήνη, δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Μπορεί σήμερα όλοι εμείς να νιώθουμε ότι η αξίαα της ελευθερίας και της δημοκρατίας είναι βαθιά ριζωμένες στην πατρίδα μας και δεν κινδυνεύουν, αλλά η προσπάθεια φασιστικών μορφωμάτων –ιδιαίτερα στην Ευρώπη- να ανακάμψουν, πρέπει να μας κρατούν όλους σε ενότητα και εγρήγορση. Και ο μόνος τρόπος για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας είναι ως πολιτεία να ενισχύουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Γι’ αυτό πρώτιστο χρέος μας είναι να απαλείψουμε τις αιτίες που βαθαίνουν τις κοινωνικές ανισότητες και μέσα από την οικονομική ανάκαμψη να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας και προόδου για όλους τους ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες της.

Όλους εμάς, όμως, τους μεταγενέστερους, εκτός από το ιστορικό χρέος της μνήμης, της τιμής και του σεβασμού στη μεγάλη θυσία της Βιάννου, μας βαραίνει και κάτι ακόμη. Το χρέος της δικαίωσης και της αποκατάστασης μιας μεγάλης ιστορικής εκκρεμότητας που για όλους μας, τον ελληνικό λαό αλλά και την ελληνική πολιτεία, παραμένει ανοικτή. Οι γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο που αφορούν το ελληνικό κράτος, αλλά και οι αποζημιώσεις που αφορούν ιδιώτες οι οποίοι, είτε οι ίδιοι είτε συγγενείς τους υπήρξαν θύματα των ναζιστικών θηριωδιών. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι στις 16 Ιανουαρίου του 2015, η τότε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και υπουργό Εξωτερικών τον κ. Βενιζέλο, είχε προχωρήσει στην πρώτη ρηματική διακοίνωση προς το Βερολίνο ξεκαθαρίζοντας ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις παραμένουν ενεργές. Πριν μερικούς μήνες, στις 4 Ιουνίου 2019, η προηγούμενη κυβέρνηση, ε πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με βάση και το ομόφωνο διακομματικό πόρισμα της Βουλής των Ελλήνων, επέδωσε νέα ρηματική διακοίνωση προς τους Γερμανούς.  Χρέος όλων μας είναι να κινηθούμε με ρεαλισμό, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που δικαιούμαστε. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά στόχος μας πρέπει να είναι η δικαίωση. Και η δικαίωση δεν είναι πράξη αντεκδίκησης. Είναι πράξη ουσίας και πολιτική αποτροπής για την επανάληψη ανάλογων εγκληματικών ενεργειών.

Σήμερα, ωστόσο, 76 χρόνια μετά, οι Κρήτες αλλά και όλοι οι Έλληνες πρέπει να έχουμε  υπ’ όψιν μας κάτι πολύ σημαντικό. Εκείνοι που βίωσαν το δράμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, λίγα χρόνια μετά πήραν μια πρωτοφανή για την εποχή τους πρωτοβουλία με στόχο την υπερεθνική συνεργασία ανεξαρτήτων κρατών, πρώτα σε οικονομικό και στη συνέχεια και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι εκείνοι που έριξαν το σπόρο για να ανθίσει η ιδέα της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάνοντας ένα πείραμα, μοναδικό στην ιστορία, ενδυναμώνοντας την ειρήνη και τη συνεργασία λαών που κάποτε βρέθηκαν αντίπαλοι.

Για αυτό επιτρέψτε μου να αναφερθώ, πηγαίνοντας προς το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα αλλά και ύστερα από 10 χρόνια μιας πολύ μεγάλης κρίσης για την πατρίδα μας:

Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε τι έχει προσφέρει στη χώρα μας η συμμετοχή της στην Ενωμένη Ευρώπη.  Το σημαντικότερο που μας έχει προσφέρει είναι αυτά τα 75 χρόνια ειρήνης. Η Ελλάδα δεν είχε ξαναζήσει ποτέ 75 χρόνια χωρίς πόλεμο και το ίδιο ακριβώς και ολόκληρη η Ευρώπη. Κάποιοι από εμάς που δεν ζήσαμε τον πόλεμο ίσως δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε το νόημα και την αξία αυτών των λόγων. Οφείλουμε όμως να στοχαστούμε όλοι, ειδικά τέτοια μέρα, αυτή τη μεγάλη αλήθεια και να τη μεταφέρουμε στα παιδιά μας, να τα μεταφέρουμε στα νέα ελληνόπουλα. Η νέα γενιά πιστεύω ότι πρέπει να νιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο η οικονομική και πολιτική ενοποίηση, δεν είναι μόνο ή κυρίως τα οικονομικά προγράμματα, τα ΕΣΠΑ , τα leader, τα δικαιώματα, οι υποχρεώσεις, τα μνημόνια. Πάνω από όλα είναι η συνεργασία των λαών που έβαλαν τέλος στις πολεμικές αντιπαραθέσεις, σε μια ήπειρο που δυστυχώς είχε καταστραφεί δύο φορές από τον παγκόσμιο πόλεμο που διεξήχθη στα εδάφη της.

Αξίζει, επίσης, να αναδείξουμε ότι αυτός ο λαός, ο ελληνικός λαός, παρά τις τελευταίες περιπέτειες, έχει θέσει οριστικά  στο περιθώριο τον φασισμό και την ακροδεξιά. Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός που αγαπά την ελευθερία, αλλά όχι την ασυδοσία. Πρωτοπόρα κι εδώ είναι η δημοκρατική Κρήτη στη γη της οποίας δεν κατάφεραν ποτέ να ανθίσουν φιλοναζιστικά μορφώματα και τα ακραία παρακλάδια τους.

Και πρέπει όλοι να νιώσουμε ότι για να σταθεί η χώρα στα πόδια της και για να είμαστε και πάλι υπερήφανοι για την πατρίδα μας, ασφαλώς απαιτείται η οικονομική ανάπτυξη.  Οφείλουμε να δυναμώσουμε την οικονομία μας, με τις αναγκαίες αλλαγές που στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Αλλά εξ ίσου σοβαρό με αυτό είναι να προάγουμε τον υγιή πατριωτισμό. Με πολίτες που  σέβονται και τιμούν την ελληνική ιστορία. Και με ένα κράτος που σέβεται τους πολίτες και με πολίτες που σέβονται το κράτος τους. Αναγκαία λοιπόν από όλους είναι η αναγνώριση ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο και ισχυρό κράτος στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Οφείλουμε να νιώσουμε ότι παρά την ενίσχυση της παγκοσμιοποίησης που φέρνει  ταχύτατη ανταλλαγή πληροφοριών, αντιλήψεων και υπηρεσιών, κάθε σοβαρό κράτος για να σταθεί σε αυτό το παγκόσμιο «χωριό», τη γη μας, για να κάνει διακριτή την παρουσία του και να μη αφομοιωθεί και τελικά εξαφανισθεί, πρέπει να διατηρεί ισχυρή την εθνική του ταυτότητα. Όσο και αν κυρίες και κύριοι φαίνεται ρομαντικό εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει ποτέ να βλέπουμε τη σημαία μας σαν ένα κομμάτι ύφασμα. Πρέπει να συνεχίσουμε να τη βλέπουμε ως το εθνικό μας σύμβολο που είναι ποτισμένο με αίμα και αγώνες για την ελευθερία. Αγώνες που ξεκινούν από την εποχή των περσικών πολέμων (του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 2.500 χρόνια, από τις μάχες ενάντια στους Πέρσες, που έσωσαν την ελεύθερη δύση και ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο από την δεσποτική ανατολή), αγώνες που διατρέχουν τη μακραίωνη ιστορία μας και φθάνουν έως την επανάσταση του ‘21, που σε δύο χρόνια γιορτάζουμε τα 200 χρόνια, για να καταλήξουμε στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, σε ολόκληρη την χώρα και στην αδούλωτη λεβεντογέννα Κρήτη με τη θυσία των 461 πολιτών της Βιάννου, που σήμερα τιμούμε.

Αυτόν τον πατριωτισμό τον έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενότητα των Ελλήνων. 

Η ιστορία την οποία επικαλέσθηκα πρωτύτερα, μας στέλνει ένα μοναδικό δίδαγμα για το οποίο ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε: Οι Έλληνες μεγαλουργούμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι. Και είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Δεν έχουμε ως λαός αυτήν την πολυτέλεια.

Γι’ αυτό βλέπετε ότι το κύριο στοιχείο της σημερινής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προσπάθεια ενίσχυσης  της ενότητας του ελληνικού λαού.

Ενότητα που επιδιώκουμε να στηριχθεί μόνο στην αλήθεια και στη λογική. Και ο νέος πατριωτισμός, η εθνική ευαισθησία που σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ, δεν μπορούν να στηρίζονται σε ψέματα. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουμε και πού βρισκόμαστε και πού πατάμε και ποιες είναι οι πραγματικές προοπτικές μας.

Ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς την αλήθεια.

Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε, λοιπόν τη θυσία των Εθνομαρτύρων της Βιάννου, είναι η προσήλωση και ο σεβασμός σε αυτές τις αξίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ