Καταθέτες, που δεν μπορούν να πάρουν μετρητά από τις καταθέσεις τους, αγοράζουν από κάποιους άλλους μετρητά, πληρώνοντας με “καταθέσεις” και καταβάλλοντας προμήθεια, που κυμαίνεται από 5% έως και 10%!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», μια ιδιόμορφη «μαύρη» αγορά μετρητών έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί από την στιγμή της επιβολής των capital controls, που εγκλώβισαν τα χρήματα των Ελλήνων καταθετών στις τράπεζες. Αυτό ξεκίνησε, όταν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε την σχετική εξαγγελία, τον Ιούνιο του 2015, στην οποία είχε χαρακτηρίσει τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων ως μια «σύντομη παρένθεση», η όποια, όμως, περισσότερο από έναν χρόνο αργότερα, εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτή.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», κάποιος καταθέτης, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στα χρήματά του, σε μετρητά, μπορεί να αγοράζει από κάποιον άλλον μετρητά, πληρώνοντας με “καταθέσεις”, δηλαδή μεταφέροντας χρήματα των καταθέσεών του διατραπεζικώς, στον λογαριασμό του “πωλητή” μετρητών. Μόνον, που η συναλλαγή δεν γίνεται στην ονομαστική αξία των μετρητών, αλλά χρεώνεται και προμήθεια της τάξεως του 5%, 6% ή ακόμα και σε κάποιες περιπτώσεις, προμήθεια της τάξεως του 10%.
«Όπου σε πιάσει κανείς, ανάλογα με την ανάγκη», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές της αγοράς. Δηλαδή, για να πάρει π.χ. κάποιος στα χέρια του μετρητά της τάξης των 3.000 ευρώ, θα μεταφέρει διατραπεζικά από τις καταθέσεις του 3.150 ευρώ, εάν η προμήθεια είναι 5%, ή 3.300 ευρώ, εάν η προμήθεια είναι 10%.

Η σκιώδης αγορά μετρητών στην Ελλάδα θα ανθεί, όσο θα διατηρούνται στην χώρα μας οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και παραμένει χαμηλή η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα!

Η επίσημη εξήγηση για να δικαιολογείται το «καπέλο» αυτό είναι, πως η προμήθεια, που πληρώνεται, καλύπτει τον κίνδυνο «κουρέματος» των καταθέσεων!
Πάντως, πρέπει να επισημανθεί, πως από τις 3 Μαρτίου έγινε Νόμος του Κράτους το εγκριθέν Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Βάσει του Νόμου αυτού, το ανώτατο όριο προστασίας κατάθεσης για τον εκάστοτε πελάτη και ανεξάρτητα από τους λογαριασμούς, που διατηρεί και από το σε πόσες τράπεζες τους έχει, είναι 100.000 ευρώ και η αποζημίωση θα δίνεται από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), εντός επτά ημερών από την εκκαθάριση της τράπεζας.
Πάντως, τραπεζικές πηγές, που επιβεβαιώνουν τις σχετικές πρακτικές και την «σκιώδη» αγορά μετρητών αναφέρουν, πως για όσο διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα παραμένει χαμηλή, οι εν λόγω επιτήδειοι θα κάνουν χρυσές δουλειές.

trapezes-250x160

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ