Με πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας έλαβε χώρα από 6 μέχρι 8 Νοεμβρίου 2017 μία μορφωτική και εκπαιδευτική εκδρομή, του 6ου Λυκείου Βόλου στο Μόναχο και στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου.

Στην εκδρομή συμμετείχαν 36 μαθητές της Α και Β λυκείου με τη συνοδεία των καθηγητριών: Γιατρά Αναστασίας, καθηγήτριας πληροφορικής και υποδιευθύντριας του σχολείου, Βουλελίκα-Διβάνη Όλγας, θεολόγου, Μοϊάνου Ευθυμίας, φιλολόγου και Παυλίδου Δέσποινας, φιλολόγου.

Σκοπός της εκδρομής ήταν η γνωριμία με την “Αθήνα του Ίσαρ“, όπως αποκαλείται το Μόναχο, με επισκέψεις στις ορθόδοξες εκκλησίες και άλλα σε αξιοθέατα Μονάχου και με συναντήσεις με τη μαθητιώσα νεολαία στο ελληνικό Λύκειο Μονάχου και με εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας Μονάχου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ειδικώτερα ξεναγήσεις στον ιστορικό ιερό Ναό Σαλβάτορκιρχε, με τον Αρχιμανδρίτη π. Πέτρο Κλιτς, στον ιερό Ναό Αγίων Πάντων με τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, συνάντηση και συνεργασία με το Λύκειο Μονάχου, περιήγηση στα αξιοθέατα Μονάχου και επίσκεψη και προσκύνημα στο μαρτυρικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Νταχάου, με ξεναγό τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ξενάγηση στη Γλυπτοθήκη με την φιλόλογο και αρχαιολόγο Μαρία Λιάνου, επίσκεψη στο Γερμανικό Μουσείο που είναι το μεγαλύτερο τεχνικό μουσείου το κόσμου, περιήγηση στα θερινά βασιλικά ανάκτορα Μονάχου και στο φανταστικό στάδιο-Αρένα Μονάχου, ενημέρωση για το πολιτιστικό Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟ, από την πρόεδρο Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Ηέρμαν και τη Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, από το μέλος του προεδρείου Γεώργιο Μεταλληνό και δεξίωση με εληνικά εδέσματα και ζωντανή ελληνική μουσική στο “Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος”.

Για το Λύκειο Βόλου η επίσκεψη στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Νταχάου είχε και μια ιδιαιτερότητα. Στο Στρατόπεδο αυτό είχε φυκακισθεί και βασανιστεί επί τριετία και ο τότε Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Χατζόπουλος, ο οποίος μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τους αμερικανούς, στις 6 Μαίου 1945, επέστρεψε στην Ελλάδα,  χειροτονήθηκε Αρχιερέας και από το 1957 μέχρι 1967 ήταν Μητροπολίτης Δημητριάδος (Βόλου). Με ενέργειες του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση τοποθετήθηκε αναμνηστική πλακέτα στο μουσείο τοτ Στρατοπέδου με αναφορά στο όνομα του μακαριστού Μητροπολίτη Δαμασκηνού. Εκεί οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι καθηγήτριες του Λυκείου απέτισαν φόρο τιμής στον μακαριστό ποιμενάρχη της πόλης τους.

Οι μαθήτριες και μαθητές βίωσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή όλες τις επί μέρους ενότητες της εκπαιδευτικής εκδρομής. Η πρόταση της Δρ. Βασιλείας Τράρχη-Χέρμαν που είναι όχι μόνο πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟ, αλλά και επιτετραμμένη του Βαυαρικού Υπουργείου Παιδείας για την ελληνική εκπαίδευση στη Βαυαρία  και για τις ανταλλαγές μαθητών ανάμεσα σε σχολεία της Βαυαρίας και της Ελλάδας, να υπάρξει αδελφοποίηση (ανταλλαγή) του 6ου Λυκείου Βόλου με ένα ουμανιστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μονάχου, έτυχε ιδιαίτερης επιδοκιμασίας από τις υπεύθυνες καθηγήτριες και μαθήτριες και μαθητές του Λυκείου Βόλου. Ο π. Απόστολος Μαλαμούσης παρώτρυνε όλους στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη από το ερχόμενο σχολικό έτος και δεσμεύτηκε να παράσχει κάθε είδους στήριξη στην υλοποίηση μιας αδελφοποίησης του 6ου Λυκείου Βόλου και του Βαυαρικού Λυκείου.

Η όλη οργάνωση και εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν άψογη και πέτυχε απόλυτα του σκοπού της, να βιώσει, δηλαδή, η μαθητιώσα νεολαία του 6ου Λυκείου Βόλου, μηνύματα ελληνικού πολιτισμού και ορθοδοξίας, όπως αυτά ρίζωσαν στο κέντρο της Ευρώπης από βαυαρούς φιλέλληνες και από την ελληνική παροικία.

Είμαστε ευγνώμονες ως έλληνες του Μονάχου, για τη νέα πολιτιστική και μορφωτική γέφυρα που στήθηκε μεταξύ Βόλου και Μονάχου και ευχόμαστε να είναι το παράδειγμα του 6ου Λυκείου Βόλου πρόδρομος και πλοηγός και για άλλα σχολεία της Πατρίδας μας, στις εκπαιδευτικές τους εκδρομές.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες από το όλο πρόγραμμα της τριήμερης εκδρομής του Λυκείου Βόλου,  στην ιστοσελίδα μας: hellas-bayern.de  (στη στήλη Επίκαιρα / Aktuelles)

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ