Όπως αποκαλύπτει η Δρ Καρδιολογίας Βαρβάρα Καραγκιοζάκη υπεύθυνη της πρώτης Lifestylemedicine Clinic στην Ελλάδα, «παίρνουμε μια σταγόνα αίματος και με ένα ειδικό μηχάνημα μετράμε το οξειδωτικό στρες του οργανισμού. Με βάση την ανάλυση δίνουμε στον ασθενή την κατάλληλη εξατομικευμένη αντιοξειδωτική διατροφή. Το διαγνωστικό τεστ ανιχνεύει ακόμη και την προδιάθεση του οργανισμού να αναπτύξει οξειδωτικό στρες και προφανώς το προλαμβάνει».

Τι προκαλεί το οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες προκαλεί στον οργανισμό όχι μόνο πρόωρη γήρανση αλλά και πολυάριθμες παθήσεις όπως ο καρκίνος,, οι καρδιαγγειακές και νευροεκφυλιστικές νόσοι. Σε περίπτωση που διαγνωστούν υψηλές τιμές οξειδωτικού στρες, προτείνεται διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα , ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Η προτεινόμενη αντιοξειδωτική διατροφή περιλαμβάνει αποξηραμένη δαμάσκηνα, μύρτιλα, αρώνια, κανέλα, μπαχαρικά, καρυκεύματα, φρούτα, λαχανικά.

Τι είναι το οξειδωτικό στρες

Η περίσσεια των ελευθέρων ριζών, οι οποίες δημιουργούνται συνέχεια μέσα στο σώμα μας, ως παράπλευρα προϊόντα του μεταβολισμού, και η έλλειψη αντιοξειδωτικών συστατικών του οργανισμού, που δεν μπορούν να δεσμεύσουν τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες, ορίζεται ως οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που παράγονται στα κύτταρα προκαλούν τη γήρανση του οργανισμού, του δέρματος και όλων των ζωτικών οργάνων. Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την ύπαρξη άγχους στην καθημερινότητα μας, με την μη σωστή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο οξειδωτικό στρες είναι δεδομένο. Βλέπουμε όμως οξειδωτικό στρες και σε αρκετούς λεπτόσωμους. Απλώς κάποιος που είναι παχύσαρκος έχει αυξημένη πιθανότητα να έχει αυξημένο οξειδωτικό στρες. Το αυξημένο οξειδωτικό στρες προκαλεί την έναρξη της αθηρομάτωσης. Γι αυτό είναι αναγκαία η μέτρηση του σε υγιείς, σε παιδιά με αυξημένη χοληστερόλη, σε αθλητές, αλλά κυρίως σε στεφανιαίους, υπερτασικούς, διαβητικούς ασθενείς, καρδιοπαθείς με δυσλιπιδαιμία, καθώς και της αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού, ώστε να σχεδιαστεί μια εξατομικευμένη αντι- οξειδωτική διατροφή, σε συνδυασμό με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών σκευασμάτων που είναι βασισμένα στις ανάγκες του ασθενή (βιταμίνες Α, Ε, C κλπ). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η υγεία της καρδιάς του ασθενούς με απώτερο σκοπό την ευεξία και τη μακροζωία.

Stelina Margaritidou