Συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας στο 100ο ιωβηλαίο του Isargau.

Ο Βαυαρικός Πολιτιστικός Σύνδεσμος «Isargau» αποτελείται από 61 πολιτιστικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε πόλεις και χωριά κοντά στην περιοχή του ποταμού Ίζαρ της Βαυαρίας. Ιδρύθηκε το 1919 και αποτελείται σήμερα από 7.000 χιλιάδες ενεργά μέλη.

Σκοπός του Isargau είναι η διατήρηση και καλλιέργεια των βαυαρικών εθίμων, των παραδοσιακών τοπικών ενδυμασιών, της μουσικής και του χορού, όπως αυτά βιώνονται από αιώνων στη Βαυαρία και μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά.

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συνεργάστηκε επανειλημμένα, στις Ελληνο-Βαυαρικές Πολιτιστικές Ημέρες με το Isargau, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την καλλιέργεια και ωφελιμότητα της ελληνοβαυαρικής φιλίας στη καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας στη βαυαρική κοινωνία.

Εφέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του Isargau και 110 χρόνια από την ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου της πόλης Ismaning, κοντά στο Μόναχο.

Ο Δήμος Ismaning διοργάνωσε υποδειγματικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του ιωβηλαίου Isargau με ποικίλο πρόγραμμα. Συμμετείχαν πάνω από 3.500 μέλη ντυμένα με εντυπωσιακές πολύχρωμες παραδοσιακές βαυαρικές στολές και με εκατοντάδες λάβαρα με παραστάσεις αγίων, προστατών των κατά τόπους συλλόγων.

Την έναρξη των εκδηλώσεων και τον χαιρετισμό των επισήμων έκανε ο πρόεδρος του Isargau κ. Michael Unruh, ο οποίος καλοσώρισε δημόσια με εγκαρδιότητα τον εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση. Επίσης και ο Πρώτος Δήμαρχος της πόλης κ.  Alexander Greulich, αναφέρθηκε με την ίδια εγκαρδιότητα στη παρουσία του Πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση και τον ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συχνή συμμετοχή του σε εκδηλώσεις της πόλης.

Στη ρωμαιοκαθολική θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην αρχή της εκδήλωσης ο ρωμαιοκαθολικός κληρικός έδωσε τιμητική θέση τον π. Απόστολο και τον παρουσίασε ως ανεκτίμητο φίλο των εκκλησιών της Βαυαρίας.

Μετά το πέρας επίδειξης παραδοσιακών χορών επί σκηνής, έλαβε χώρα μια λαμπρή πεζή παρέλαση του Isargau στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με επικεφαλής την επίσημη άμαξα που επέβαινε ο Δήμαρχος. Ιδιαίτερη χαριτωμένη ήταν η συμμετοχή μικρών παιδιών με τις παραδοσιακές βαυαρικές στολές.

Ο Δήμαρχος κ.  Alexander Greulich προσκάλεσε τον πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση να λάβει θέση στην επίσημη άμαξα, όπου ήταν αυτός, η σύζυγός του και ο βουλευτής της Βαυαρικής Βουλής κ. Nikolaus Kraus, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη πόλη αυτή.

Ήταν για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας και ιδιαίτερα για τη Μητρόπολή μας μια εξαιρετική τιμή η τόσο επίσημη συμμετοχή στο 100οιωβηλαίο του Isargau. Με τον τρόπο αυτό δόθηκαν μηνύματα ειρηνικής συμβίωσης λαών και πολιτισμών και μιας ευλογημένης και επιτυχημένης ενσωμάτωσης στη βαυαρική κοινωνία. Η εφημερίδα Merkur στο φωτογραφικό της υλικό σχετικά με το 100οιωβηλαίο ανήρτησε δύο φωτογραφίες με τον π. Απόστολο Μαλαμούση στην εκδήλωση αυτή.

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Φωτογραφίες: Ingrid Grossmann