(c)elliniki-gnomi.eu

Ποιές είναι οι 10 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια σειρά μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό σύστημα, στο Τραπεζικό σύστημα, στην αναμόρφωση του ΦΠΑ αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις, που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, θα κοστολογηθούν άμεσα από την ελληνική Κυβέρνηση για να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατό. Mε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει τα εξής :
«Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε, ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες, που χρειάζονται, αναφορικά σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις, καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων.
Πρόκειται για εξέλιξη, την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική, καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.ypourgeio Oikonomikon
Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά».
Υπενθυμίζεται, πως το αρχικό χρονοδιάγραμμα, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδος και των “Θεσμών” στις 11 Μαρτίου προέβλεπε, πως τα τεχνικά κλιμάκια θα συνέλεγαν στοιχεία έως την 20η Μαρτίου, προκειμένου να επιτραπεί στις 23 Μαρτίου στο «Brussels Group» να συνέλθει στην βελγική πρωτεύουσα για να εξετάσει τα περαιτέρω βήματα.

Οι μεταρρυθμίσεις, που προωθεί η ελληνική Κυβέρνηση, είναι:

1. Μεταρρύθμιση της Κοινωνικής αΑσφάλισης. Εξάλειψη των «παραθύρων» πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συγκεντροποίηση στα συνταξιοδοτικά ταμεία, κατάργηση στις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

2. Εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού νόμου, αντιμετώπιση εκκρεμών υποθέσεων. Θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, λαμβάνοντας υπόψη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάθε δυσμενή επίπτωση στην δημοσιονομική θέση της Κυβέρνησης.

3. Όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών για ιδιωτικοποιήσεις, η Κυβέρνηση θα σεβαστεί την διαδικασία, σύμφωνα με τον νόμο. Αναθεώρηση στις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και επί της ουσίας.

4. Άρση σε εμπόδια στον ανταγωνισμό σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Καλύτερη διαχείριση της γης, με έμφαση σε χωροταξικό σχεδιασμό, χρήση γης, οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.

5. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του.

6. Στο πλαίσιο της βελτίωσης της διαχείρισης των δημοσιονομικών, οι ελληνικές Αρχές προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού. Αυτές οι βελτιώσεις θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια σε δαπάνες, ώστε να ενισχυθεί η τήρηση του Προϋπολογισμού κατά την διάρκεια του έτους.

7. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής

8. Δημόσια Έσοδα από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων, μέσω Διαδικτύου

9. Καταπολέμηση της γραφειοκρατίας του δημοσίου και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος

10. Πάταξη λαθρεμπορίου σε καύσιμα -τσιγάρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ