Με μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητή Φυσικής Διαστήματος  του Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρίου Ξενοφώντα Μουσά, με θέμα “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο πρώτος υπολογιστής, επιτομή της Ελληνικής Φιλοσοφίας”, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος, στις 26 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου, ‘Μπούρτζι’, του Δήμου Σκιάθου.mousas1

Όπως επεσήμανε ο κύριος Μουσάς, “Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης, χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη. Η κατασκευή του ανάγεται στο β΄ μισό του 2ου αι. π.Χ.. Η τεχνολογία του, η οποία παραπέμπει στους διαδόχους του Αρχιμήδη και τη Σχολή του Ποσειδωνίου στη Ρόδο, είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης της φιλοσοφίας και των θετικών επιστημών, που είχε συντελεστεί στον ελλαδικό χώρο μέχρι εκείνη την εποχή, και στηρίχθηκε σε γνώσεις της Ελληνιστικής Εποχής (αστρονομικές σταθερές, μηχανικό σχεδιασμό και χρήση των επικυκλικών οδοντωτών τροχών). Ο Μηχανισμός αποτελεί μαρτυρία για την αστρονομική, μαθηματική και μηχανική ιδιοφυΐα των αρχαίων Ελλήνων στα μέσα του 2ου αι. π.Χ.”

Ο κύριος Μουσάς αναφέρθηκε ακόμα στο ιστορικός της ανακάλυψης, λέγοντας πως “ο μηχανισμός ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.”

Ακόμα κύριος Μουσάς, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διεθνής ομάδας, στην οποία είναι μέλος, και η οποία συγκροτήθηκε πρόσφατα για την εξ υπαρχής μελέτη του Μηχανισμού, έχοντας ως εφόδια τις προγενέστερες μελέτες αλλά και τη μοναδική βοήθεια των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες υπόσχονται –και έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν– θεαματικά αποτελέσματα.

Τέλος ο κύριος Μουσάς παρουσιάσε μια ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, του μαθηματικού Διονυσίου Κριάρη και απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο κύριος Νίκος Πασχάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος έχει αναπτύξει πολύχρονη συνεργασία με τον κύριο Μουσά, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με την αστρονομία, (μέλος Εταιρείας Αστρονομίας) και τη δημιουργία αστεροσκοπίου στη Σκιάθο.mousas2

Ο κύριος Μουσάς, διατέλεσε:

Διευθυντής Εργαστηρίου Αστροφυσικής και

Διευθυντής Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου

Αντιπρόεδρος Τμήματος Φυσικής,

Διευθυντής Τομέα Αστροφυσικής

Πρόεδρος Συλλόγου Καθηγητών

Διακρίσεις :

Βραβείο της NASA, 2009.

βραβείο της American Geophysical Union, 2000.

Βραβείο Ιππαρχος  του Οργανισμού Αρκαδία, 2011

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 300 ομιλίες σε συνέδρια

και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 επιστημονικά άρθρα

Έχει επιβλέψει ερευνητικά πρόγραμματα, ορισμένα από τα οποία είναι:

Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Ιστορία και φιλοσοφία των επιστημών,

Διαστημική φυσική, Διαστημικός καιρός.

Έχει συμμετάσχει σε διαστημικά πειράματα της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ