– “Οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν είναι, πλέον, σαφώς οριζόμενες ως διπλωματικές, οικονομικές ή στρατιωτικές και γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν με μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “RIA Novosti”, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις ειδικής Αμερικανίδας αναλύτριας και εμπειρογνώμονος, η Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στην Μπρατισλάβα, στις 16 Σεπτεμβρίου, αποδείχθκε αρκετά δύσκολη, επειδή η Ευρώπη αντιμετωπίζει αρκετές σημαντικές προκλήσεις, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία συγκεκριμένη πολιτική πράξη. Αυτό δήλωσε η εμπειρογνώμονας στον τομέα της Εθνικής Ασφάλειας του Κέντρου Στρατηγικών και Δημοσιονομικών Εκτιμήσεων στην Ουάσιγκτον, Michel-Sheva Koettsi, που σημειώνει, ότι “το βασικό πρόβλημα είναι το γεγονός, ότι, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο εγγύς μέλλον, δεν βρει λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις, μπορεί να καταστραφεί.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις μείζονες προκλήσεις, που απειλούν την ενότητα της Ευρώπης”!

Και έτσι η de facto αρχηγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα πρέπει να συμβάλει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης”.
Η ίδια επισημαίνει, όι “προηγουμένως, η Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ε.Ε. ότι είναι ζωτικής σημασίας, και προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες “με δράσεις να δείξουν, ότι μπορεί να γίνουν καλύτεροι”.
Σύμφωνα με το “RIA Novosti”, η Sheva Koettsi πιστεύει, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερις μείζονες προκλήσεις, που απειλούν την ενότητα της Ευρώπης.
“Πρώτα, είναι η ανάπτυξη των περιφερειακών συνασπισμών. Μια ποικιλία από ένα μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών κρίσεων με προβληματικά κράτη-μέλη, που θέτουν προτεραιότητες και πιθανές απαντήσεις σε μια γεωγραφική βάση”, λέει η αναλύτρια.

“Ελάχιστοι Ευρωπαίοι κατανοούν βαθειά την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων”!

Σαν παράδειγμα, επικαλείται τις ανησυχίες των κρατών της Βαλτικής για τις δήθεν επιθετικές δράσεις της Ρωσίας, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα ασχολούνται περισσότερο με την αστάθεια στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική. “Αυτή η ανακολουθία στην αντίληψη των απειλών χωρίζει την ήπειρο και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ενότητα,”, λέει.
Δεύτερον, σύμφωνα πάντα με την αναλύτρια, απειλούνται από το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πολιτών και της Ε.Ε. ως ένα πολιτικό θεσμικό όργανο, και οι πολίτες των χωρών-μελών της. “Μόνον λίγοι Ευρωπαίοι κατανοούν βαθειά την έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των θεσμικών της οργάνων”, λέει η αναλύτρια.

“Τα ανερχόμενα κόμματα της Δεξιάς ζητούν την επιστροφή σε ένα νοσταλγικό παρελθόν και προειδοποιούν για την προδοτική πολιτική της ελίτ, η οποία οξύνει την απόκλιση μεταξύ της Ε.Ε. και του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών”

Σύμφωνα με το «Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο», στο 2016, οι μισοί (46%) των κατοίκων των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσαν, ότι «δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους ως πολίτες της Ε.Ε.!
Τρίτον, μεταξύ των βασικών προβλημάτων, λέει η Sheva Koettsi, είναι η άνοδος των κομμάτων της Δεξιάς, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή σε όλη την ήπειρο. “Αυτά τα κόμματα ζητούν την επιστροφή σε ένα νοσταλγικό παρελθόν και προειδοποιούν για την προδοτική πολιτική της ελίτ, η οποία οξύνει την απόκλιση μεταξύ της Ε.Ε. και του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών”, αναφέρει η ίδια.
Τέταρτον, ως απειλή θεωρούνται οι ανεπαρκείς θεσμικές δομές.

“Οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν είναι πλέον σαφώς οριζόμενες ως διπλωματικές, οικονομικές ή στρατιωτικές”!

“Όπως συμβαίνει συχνά και σε άλλα μέρη του κόσμου, οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, δεν είναι πλέον σαφώς οριζόμενες ως διπλωματικές, οικονομικές ή στρατιωτικές,”, υπογραμμίζει η αναλύτρια, που ισχυρίζεται, ότι τα υπάρχοντα παγκόσμια προβλήματα, που αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση – από τις τεταμένες σχέσεις με την Ρωσία μέχρι τις σημαντικές ροές των προσφύγων – δεν μπορεί να λυθούν με ένα συγκεκριμένο εργαλείο. “Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να εργαστούν με μια ολόκληρη σειρά προβλημάτων, καθώς, μετά από δημοψήφισμα το Ηνωμένο Βασίλειο εγκατέλειψε την δομή της Ε.Ε., και πίσω από αυτό δεν ακολούθησαν άλλα μέλη της Ε.Ε.”, συνοψίζει τις εκτιμήσεις της η Sheva Koettsi.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ