-Θα αφορούν την μερική αποπληρωμή δανείων, την μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, το «σπάσιμο» των προθεσμιακών καταθέσεων και την δημιουργία λογαρισμών για κοινωνικές ανάγκες.
-Αμετάβλητο θα παραμείνει το όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες στα 420 ευρώ την εβδομάδα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σϋμφωνα με έγκυρες πηγές, μικρές αλλαγές έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών στα capital controls, διορθωτικού χαρακτήρα, όπως είναι η μερική αποπληρωμή δανείων και η επέκταση της χαλάρωσης για το «σπάσιμο» προθεσμιακών καταθέσεων. trapezes-250x160
Ωστόσο, αμετάβλητο θα παραμείνει το όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες στα 420 ευρώ την εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών για την χαλάρωση των capital controls, και οι οποίες αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες, και εφ’όσον λάβουν την τελική έγκριση της ΕΚΤ, θα αφορούν:

-Στην δυνατότητα μερικής αποπληρωμής δανείου. Σήμερα η δυνατότητα αυτή απαγορεύεται, εκτός και αν τα χρήματα προέρχονται από το εξωτερικό, και στις τράπεζες πληθαίνουν τα αιτήματα, που ζητούν να δοθεί η σχετική δυνατότητα και από χρήματα του εσωτερικού.

-Στην αύξηση του ορίου για την μεταφορά, μέσω τραπεζών ή μέσω ιδρυμάτων, πληρωμών κεφαλαίων στο εξωτερικό από φυσικά πρόσωπα, χωρίς δικαιολογητικά, από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι το όριο για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό για λόγους υγείας ή εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, παραμένει στα 2.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 ευρώ ή στο ισόποσο σε ξένο νόμισμα παραμένει και το όριο μεταφοράς χαρτονομισμάτων για ταξίδι στο εξωτερικό.

-Στην αύξηση του ορίου για πρόωρη λήξη των προθεσμιακών, που σήμερα περιορίζεται στα 1.800 ευρώ, εάν πρόκειται για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιτρέπεται, μόνον εάν πρόκειται να πληρωθούν οφειλές προς το Δημόσιο, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες, νοσήλια, δίδακτρα, προμηθευτές, εργαζόμενοι ή συντάξεις. –

-Στην δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών, προκειμένου να καταβάλλονται προνοιακά επιδόματα και να εξυπηρετηθούν κοινωνικές ανάγκες.